Robotdammsugare bäst i test

Vilka krav ställer du på din robotdammsugare? Vi guidar dig.

Bästa robotdammsugaren – hjälper dig med städningen

En robotdammsugare kan vara ett effektivt hjälpmedel för att på kontinuerlig basis ha ett rent golv. Utan att själv behöva lyfta ett finger. Robotdammsugaren är självgående och kräver i princip enbart att du ställer in vad, hur och var du vill att den ska städa. Ändå finns det stora skillnader robotdammsugare emellan. De har olika förmågor att komma in i hörn och längs väggar. Några är mer högljudda än andra. Somliga kan styras via din mobiltelefon när du är någon helt annanstans än hemma.

På denna sidan får du:

 • En sammanställning av robotdammsugare som finns att köpa i Sverige online eller i butik
 • En robotdammsugare bäst i test, bästa budgetalternativ och bästa premiumköp
 • Köpråd som orienterar dig kring vad du bör tänka på före köpet

Vilken robotdammsugare är bäst och passar just dig?

I den här artikeln går vi igenom sex stycken olika robotdammsugare på marknaden nu 2024. Vi har sammanställt dess fördelar och nackdelar så att du kan få en god överblick över produkterna. I förlängningen hoppas vi kunna hjälpa dig till ett beslut om vilken robotdammsugare som matchar bäst med dina behov. Du får läsa om vår testvinnare som vi uppfattar som oslagbar på listan. Dessutom utses ett bästa budgetalternativ samt det bästa premiumvalet du kan välja bland robotdammsugarna.


1. Testvinnare: Roborock S6 MaxV

Dammbehållare: 0,46 liter
Ljudnivå: 67dB
Drifttid: 180 minuter
Laddningstid: 360 minuter
Vikt:
3,7 kg
Mått (B*H*D):
350* 96 * 353mm
Funktioner: Timer, Schemaläggning, Fjärrkontroll, Trappsensor, Självdockning (automatisk laddning), Virtuella väggar, Anpassad för husdjur, Mobilapp för styrning av funktioner, Moppfunktion, Rumsnavigering

Robotdammsugare bäst i test Roborock S6 MaxV
 • Snabbuppladdning anpassad efter planerad städning
 • God förmåga att komma åt i hörnen
 • Smidig navigation som undviker hinder och saker du tappat på golvet
 • Tystgående jämfört med många andra robotdammsugare
 • Testresultaten visar att den är svag på att ta upp damm från mattor

Robotdammsugaren Roborock S6 MaxV får bäst betyg av samtliga robotar som testats. Denna smarta produkt som, till skillnad från många andra robotdammsugare, städar även i hörnen utser vi därför till vårt tests stora vinnare.

Kraftfull och snabbladdad

Den här robotdammsugaren har en batteritid på totalt 3 timmare. Det räcker gott och väl för att göra städjobbet i din bostad. Behåller behöver såklart tömmas med några dagars mellanrum men utöver det så är Roborock S6 MaxV synnerligen självgående vad gäller huruvida du behöver gripa in och assistera den. Den hittar tillbaka till laddstationen varje gång utan problem.

Arbetar smart och navigerar utan problem

Tack vare sin navigationsteknik följer roboten ett förutsägbart mönster i sin städning baserat på hur den ritat upp sin ”egna” karta över hemmet. Istället för att röra sig fram och tillbaka utan tanke i din bostad städar den i raka linjer. Städandet är alltså baserat på en utforskning av hur ditt hem ser ut. Resultatet blir en mer noggrann städning. En annan fördel är att den tillåter roboten att städa i mörkret. Du kan med andra ord låta den arbeta med lamporna släckta när du inte är hemma.

Robotdammsugaren som mappar golven

Det som vi verkligen hyllar när det kommer till den här robotdammsugaren är dess förmåga att ta upp smulor och damm på hårt golv. Även att ta sig runt hinder, följa sin navigation och komma åt längs väggar och i hörn får höga betyg i testet. Du behöver inte förstäda eller tömma sådant som ligger på golvet. Istället kan du berätta för robotdammsugaren att den ska undvika det som ligger framme. Men en funktioin som är uppskattad av många är att den kan moppa golven. Fotavtryck från både människa eller husdjur klarar den av, men intorkade fläckar kan vara en utmaning.


Bästa budgetalternativ: Vileda VR102 Silent

Dammbehållare: 0,5 liter
Ljudnivå: 60 dB
Drifttid: 90 minuter
Vikt:
2,0 kg
Mått (B*H*D):
320 * 80 * 320 mm
Funktioner: Kartläggning, Trappsensor, Virtuella väggar

robotdammsugare Vileda VR102 Silent test
 • Ljudvolym på 60 decibel: motsvarande lugn samtalston eller låg bakgrundsmusik
 • Fungerar utmärkt på hårda ytor både mot damm och smulor
 • Tar sig över hinder såsom trösklar och mattor
 • Batteritid på en och en halv timme
 • Kommer inte åt att städa längs väggar eller i hörn

Vileda VR102 Silent har testats både av Råd & Rön och den danska konsumentsajten Taenk.dk. Deras slutsatser är att det är en prisvärd produkt som lämpar sig för hårda ytor. Vileda VR102 Silent visar att du inte behöver spendera stora pengar på en robotdammsugare för att nå godkända resultat.

Tystgående robotdammsugare

Precis som namnet insinuerar marknadsför den här roboten sig med att den ska vara tystare än sina konkurrenter. Råd & Rön håller också med om att det är den mest tystgående roboten bland testprodukterna. Det går heller inte att förneka att den låga ljudnivån är en stor fördel. Du slipper buller som stör och ger dig huvudvärk. Ljudnivån uppgår till 60 decibel, vilket kan jämföras med normal samtalston mellan två individer.

Goda resultat på hårt golv

Precis som många andra robotdammsugare når den här modellen mycket höga betyg när det kommer till rengöring på hårt golv. Det visar att en billigare produkt kan göra jobbet lika bra som en dyrare på sådant underlag. Både smulor och damm sugs effektivt upp från underlag som trä, kakel eller plast. Smulor hanterar den med klart godkänt resultat även på mattor. Däremot visar den svaga resultat när det kommer till att avlägsna damm från mjukt underlag. Har du djur hemma som fäller kan du inte heller räkna med att den suger upp djurhår från dina mattor.

Lång körtid och hindras inte av trösklar

En annan fördel med Vileda VR102 Silent är hur länge den klarar av att arbeta på en uppladdning. Batterilängden räcker en och en halv timme, vilket är tredje bäst bland samtliga robotar du hittar i denna artikel. Du kommer att märka när batteriet börjar ta slut tack vare den röda indikatorlampan. Dammbehållaren är stor, vilket gör att du inte behöver pausa robotdammsugaren under städtiden för att tömma innehållet. Den här produkten tar sig dessutom över hinder som både trösklar och mattor. Det betyder att du utan problem kan låta den städa när du inte är hemma. Den kommer alltså inte att “låsa in sig” i ett rum på grund av en tröskel i dörröppningen.

En genomgång av funktionerna hos Vileda VR102 Silent

3. Bästa premiumval – Electrolux PI92-4ANM

Dammbehållare: 0,7 liter
Ljudnivå: 75 dB
Drifttid: 60 minuter
Laddningstid: 100 minuter
Vikt:
3,5 kg
Mått (B*H):
315* 85 mm
Funktioner: Trappsensor, Kartläggning, Appstyrning, Virutell väggfunktionalitet, Schemaläggning, Självdockning med automatisk laddning, Timer

robotdammsugare Electrolux PI92-4ANM
 • Memorerar din bostads planlösning för en effektiv städning
 • Kommer åt att städa i hörn, längs väggar och under möbler tack vare sin triangelformade karaktär
 • Bättre än många konkurrenter på att samla upp damm från mattor
 • Du kan styra städprocessen på distans
 • Får lågt betyg i att städa upp djurhår samt smuts från springor

Det är inte alltid en garanti att få kvalité när man höjer prislappen, men i det här fallet stämmer det. Electrolux PI92-4ANM är en robotdammsugare med 3D-syn som vi plockar från översta hyllan. Här får du mycket värde för pengarna du lägger ut. Enligt Råd & Röns test kommer den i hack i häl på vår testvinnare och tilldelas därför titeln som bästa premiumval.

Memorerar din bostad

Det är svårt att förbise Electrolux-robotens “3D Vision”. Funktionen används för att kartlägga hur din bostad ser ut. Med hjälp av ett inbyggt laser- och kamerasystem scannar den din lägenhet eller hus och anpassar sig efter var det finns möbler och andra hinder att undvika. Det unika i det här fallet är att den kommer ihåg hur planlösningen ser ut. Eftersom roboten kommer att känna igen sig i din bostad leder det i längden också till mer effektiv städning.

Formad för att ta hörnen

Electrolux PI92-4ANM är trekantsformad vilket innebär helt andra förutsättningar för att göra rent under möbler och i hörnen. Tack vare en bred huvudborste i robotens framdel har den också en god förmåga att komma åt längs dina väggar. Det märks också i Råd & Röns betygsättning. Premiumvinnaren kammar enligt deras test hem betyget åtta av tio i förmåga att göra rent längs väggar och hörn. Det matchas enbart av ett fåtal andra produkter. Många robotdammsugare har även problem med att suga upp damm från mattor. Även detta klarar dock Electrolux PI92-4ANM med ett helt okej resultat.

Följ städprocessen på distans

Det bästa med en robotdammsugare är att den kan städa när du inte är hemma och du kan därmed komma hem till ett färdigstädat hem. Men om du när du åkt hemifrån glömt att sätta igång din Electroluc PI92-4ANM är den så pass flexibel att du kan justera detta på distans. Via PUREi-appen kan du starta städningen var du än är. Du kan också ändra städschemat. I appen kan du även följa var roboten redan har rengjort. Sist men inte minst kan du också blockera den från att ta sig in i ett särskilt område genom att skapa så kallade “stängda zoner”.


4. Roborock S5 Max

Dammbehållare: 0,46 liter
Ljudnivå: 60 dB
Drifttid: 150 minuter
Laddningstid: 360 minuter
Vikt:
3,5 kg
Mått (B*H*D):
353 * 97 * 350 mm
Funktioner: Moppfunktion, Timer, Trappsensor, Självdockning med automatisk laddning, Schemläggning, Virtuella väggar, Påslös, Appstyrning, Fjärrkontroll

Robotdammsugare från Roborock S5 Max
 • Du kan kombinera moppfunktion med dammsugarfunktion
 • Lång batteritid (upp till två timmar)
 • Tar sig över trösklar och in under möbler
 • Stark sugkraft som städar effektivt där den tar sig fram
 • Kommer inte riktigt åt i hörn och missar smuts i samband med nivåskillnader

Effektiv framkomlighet

På sitt pluskonto har Roborock S5 Max utan tvekan sitt rörelsemönster och sin framkomlighet. Framför allt arbetar den mycket effektivt. Det är en del av förklaringen till att städresultatet blir bättre jämfört med andra motsvarande produkter. Men prestandan är även den högre med sin batteritid på upp till hela två timmar. Eftersom roboten är ganska låg, inte ens tio centimeter, kan den städa under de flesta möbler. Även under soffan där det tenderar att samlas mycket damm. Trösklar och mattor är inte heller några hinder för Roborock S5 Max att ta sig över.

Kombinerade städmetoder

En uppskattad funktion med Roborock S5 Max är dess flerfunktionsförmåga. Förutom att suga upp damm kan du även använda robotdammsugaren som mopp. Renast resultat når du i regel genom att kombinera de olika metoderna. Moppen tar med sig de rester som som dammsugningen ibland missar.

Justerbar sugkraft och ljudnivå

Ljudnivån på Roborock S5 Max är med sina 60 decibel ungefär genomsnittlig med andra robotdammsugare i liknande prisklasser. Därutöver erbjuder den här produkten dock möjlighet att justera sugkraften. Det bör nämnas att sugkraften redan från början är bland de bättre i sitt stycke. Den går dock som sagt att justera vilket också får effekt på ljudnivån som antingen sänks eller höjs beroende på hur hårt du vill att din robot ska jobba.

Se hur Roborock S5 Max kan hjälpa dig mer städningen i hemmet

5. Electrolux PI92-4STN

Dammbehållare: 0,7 liter
Ljudnivå: 75 dB
Drifttid: 70 minuter
Laddningstid: 150 minuter
Vikt:
3,47 kg
Mått (B*H*D):
315 * 85 * 315 mm
Funktioner: Timer, Självdockning med automatisk laddning, Display, Kartläggning, Schemaläggning, Påslös

Electrolux PI92-4STN
 • Nästintill perfekt rengöring på hårt golv både av damm och smulor
 • Förbrukar mindre energi än många av sina konkurrenter
 • Möjlighet att anpassa städningen med olika hastighetslägen
 • Kan styras med app och missar inte hörn och väggkanter
 • Relativt högljudd (75 decibel)

Den här robotdammsugaren från Electrolux har mycket gemensamt med ovanstående modell från samma företag. Precis som premiummodellen är den trekantig, använder kamera- och lasersyn för att orientera sig och kan styras via app. Enligt Råd & Rön är den helt jämbördig med premiumprodukten. Utifrån konsumentomdömen faller den dock på målsnöret för att bli ett bästa premiumval.

Appstyrd hörnspecialist

Väggar och hörn är den här produktens specialité, och förklaringen är den triangelformade designen kombinerat med sidoborstarna. Precisionen förstärks med “3D Vision” som gör att den vet var den ska städa redan innan den sätter igång. Du kan kontrollera din robotdammsugare via tillhörande app. Till skillnad från premiumprodukten tycks det dock inte gå att redigera en befintlig rutt eller addera “stängda zoner” man inte vill att roboten ska ta sig in i.

Varierande batteritid

Hur länge denna robotdammsugare från Electrolux klarar av att arbeta beror på vilken av de tre hastigheter du väljer att roboten ska jobba efter. Vill du att den ska arbeta på sin maxhastighet klarar batteriet enbart runt 40 minuter. Därutöver finns ett normalläge som räcker 60 minuter samt det långsamtgående läget som räcker ända upp till 70 minuter.

Framgångsrik dammfiltrering

Electrolux lyfter gärna fram robotdammsugarens förmåga att med goda resultat bevara smuts och damm som samlas i dammsugaren. Roboten beskrivs även vara skicklig på att återge ren luft tack vare sin mikrodammfiltrering. Enligt Råd & Röns test av just rengöring och filter har den dock genomsnittliga resultat, till och med något lägre, jämfört med övriga dammsugare.


6. Roborock S6 Pure

Dammbehållare: 0,46 liter
Ljudnivå: 60 dB
Drifttid: 150 minuter
Laddningstid: 7 timmar
Vikt:
3,6 kg
Mått (B*H*D):
353 * 97 * 350 mm
Funktioner: Timer, Virtuella vägar, Schemaläggning, Självdockning med automatisk laddning, Trappsensor, Styr med mobilapp

Roborock S6 Pure robotdammsugare
 • Kan upprätta “stängda zoner” och därmed undvika moppning på exempelvis mattor
 • Sensorerna kartlägger och kommer ihåg din bostad – på samtliga våningar
 • Kraftfull sugkraft som går att justera
 • Kan styras via app
 • Kan ibland ha svårt att ta sig runt vinklar runt möbler

Den nyare modellen Roborock S6 Pure är något dyrare än sin föregångare men är också ett uppköp sett till funktionalitet och resultat.

Uppgraderad zonstädning

Flera saker är förbättrade i Roborock S6 Pure jämfört med S5:an. En av dessa är zonstädningen som har en något olik funktion i den nyare modellen. Istället för att återkommande beordra din robotdammsugare till en särskild plats skapar och döper du olika rum. Dessa rum fastnar i robotdammsugarens minne och du kan därefter enkelt skicka din dammsugare till exempelvis “sovrummet”. Minnet har plats för 15 rum och resultatet blir något effektivare städning än med klassisk zonkommendering.

Låg ljudnivå även vid maximal sugkraft

Roborock S6 Pure erbjuder fyra olika lägen att arbeta på. Det tystaste läget är användbart om du inte vill bli störd samtidigt som den städar. Men det går lika bra att öka till maximalt sug. Då arbetar roboten hårdare och snabbare, men är samtidigt något mer högljudd. Dock överstiger den aldrig mer än 65 decibel, vilket får anses vara klart godkänt i sammanhanget. En smart funktion är att den anpassar sugkraften efter hur smutsigt det är i bostaden.

1 350 varv per minut

Precis som med S5:an finns det en moppfunktion även i S6 Pure. Men mest imponerande är antagligen sugkraften samt att robotdammsugaren har en batteritid på hela två och en halv timme. Under denna period arbetar robotens dammsugarborste med 1 350 varv per minut. En enorm hastighet, och borsten får även hjälp av sidoborsten som hjälper till att ta smutsen intill väggarna.

Test av robotdammsugaren Roborock S6 Pure

Köpråd innan du bestämmer dig

Att köpa en robotdammsugare bör inte vara någonting du gör på ren impuls. Det finns många frågor du behöver besvara innan du vet vilken robotdammsugare du kommer att bli nöjd med. Vi har samlat några av de vanligaste, och viktigaste, frågorna nedan.

Hur stor yta ska du dammsuga?

Det är viktigt att du tänker på hur stor bostad du har och om det är tänkt att du ska använda robotdammsugaren i alla rum. Bor du på en stor yta och vill låta roboten arbeta medan du är på jobbet bör du med andra ord välja en produkt med längre batteritid än andra dammsugare.

Vilket slags underlag ska du dammsuga?

Har du hårda golv, många mattor eller till och med heltäckningsmattor hemma? Det är faktorer som påverkar robotdammsugarens effektivitet. Ditt underlag har stor betydelse för vilken robot du bör köpa eftersom de presterar olika bra på olika material.

Vilken framkomlighet krävs?

Det är inte alla robotdammsugare som klarar av nivåskillnader lika bra. Somliga har svårt att ta sig över trösklar och högre mattkanter. Andra har inga problem alls med det. Om du därför bor i en bostad med många trösklar bör du välja en robot som du har försäkrat dig om och vet klarar av den typen av hinder.

Hur viktiga är hörnen?

Ett återkommande ämne när det gäller robotdammsugare är att somliga har problem med att komma åt smuts och damm i hörnen eller längs med väggarna. Det innebär att större delen av golvytan blir ren, men smutsen koncentreras istället längs listerna. Det finns dock robotdammsugare som är speciellt designade för att klara detta bättre. Bland annat med hjälp av både form och extra borstar.

Har du husdjur?

En hund som fäller mycket skapar ett dagligt städbehov. Men faktum är att många robotdammsugare testar relativt dåligt när det kommer till att städa upp efter djur som fäller. Speciellt på mattor. Sök därför efter en robotdammsugare som du vet hanterar just den typ av rengöring. Det är lätt att bli besviken om du förväntar dig att din robotdammsugare ska hålla pälsen från mattan och du inte gjort din efterforskning.

Vilka funktioner kräver du?

Somliga robotdammsugare kan kombinera både sugförmåga och moppfunktion. Huruvida du kräver att din produkt ska kunna våttorka efter sig är någonting du själv får avgöra. Alla robotdammsugare har inte denna funktion utan det krävs att du går upp något i prisnivå.

Ska den städa när du inte är hemma?

Många tycker om känslan av att komma hem till en städad bostad efter jobbet. Då är robotdammsugaren perfekt. Men var då noga med att välja en robot som du kan styra från distans via en app i telefonen. Det ger dig möjligheten att både starta dammsugaren om du glömmer det innan du ger dig av hemifrån, men också att förändra städschemat under dagens gång. Trots att du inte är på samma plats som roboten.

Hur högljudd får den lov att vara?

Om du hade tänkt låta dammsugaren arbeta medan du inte är hemma är ljudnivån kanske inte avgörande för ditt val. Då kan du låta den jobba på högre effekt som ofta är något mer högljutt. Det är stor skillnad om du hade tänkt låta roboten arbeta samtidigt som du är hemma. En högljudd robotdammsugare kan lätt störa husfriden.

Läs mer här

Råd och Rön

Taenk.dk