Aktivitetsarmband bäst i test

Trots ökad konkurrens från smartklockor, har inte aktivitetsarmbandens popularitet minskat. Istället har tillverkarna kommit på nya sätt att utveckla aktivitetsarmbanden med nya intressanta funktionern för dig som lever ett aktivt liv. Idag är det enkelt att koppla armbanden till appar i mobiltelefonen, där all data från armbandet registreras. Det gör att aktivitetsarmbanden fortfarande är ett oslagbart tillbehör för den som vill ha koll på allt från träning till sömn och stress.

I detta test redovisar vi utförligt och noggrant de bästa aktivitetsarmbanden på marknaden just nu. Vi går igenom armbandens bästa egenskaper, men tar även upp de funktioner som vi anser kan förbättras. På så vis hoppas vi kunna hjälpa dig som står inför ett köp, att välja rätt armband utifrån just dina behov och önskemål.

På denna sidan får du:

 • En överblick av de bästa och mest prisvärda aktivitetsarmbanden
 • Omdömen och utförliga produktbeskrivningar
 • Sammanfattning av fördelar och nackdelar med respektive armband
 • Råd om vad du ska tänka på när du köper ett aktivitetsarmband
 • Var du hittar bästa priserna på testvinnande aktivitetsarmband

Vilket är det bästa aktivitetsarmbandet?

Det finns en uppsjö av olika armband och vilket man väljer beror helt på vilka funktioner man önskar och hur mycket pengar man vill lägga på sin produkt. De ledande märkena är fortfarande Fitbit och Garmin, men det finns även uppstickare på marknaden som erbjuder riktigt prisvärda och funktionella aktivitetsarmband.

Den viktigaste egenskapen hos ett aktivitetsarmband är att det är bekvämt att bära, eftersom man bör bära det dygnet runt för optimal användning. Så mycket som möjligt av aktivitet och vila ska registreras automatiskt. Det ska även vara enkelt att kunna läsa och analysera data i mobiltelefonen. Ett aktivitetsarmband ska helt enkelt vara så användarvänligt som möjligt och ett hjälpsamt tillbehör i vardagen.

Nedan finner du en genomgång av de fem bästa och mest köpvärda aktivitetsarmbanden på marknaden just nu.


1. Testvinnare: Fitbit Charge 4

Batteritid: 168 timmar
Vikt: 30 gram
Batterityp: Li-polymer
Pulsmätare:
Inbyggd
Vattentålighet:
Ja, 50 meter
Smartphone: iPhone, Android
Funktioner:
Höjdmätare, Distansmätare
Inbyggd pulsmätare, Kalorimätare, Klocka, Pulsoximeter, Stegräknare, Stoppur, Sömnavläsning, Touchscreen, Vibrationslarm
Färger:
Svart, Lila

 • Vattentålig ner till 50 m
 • Automatisk träningsigenkänning
 • Kontaktlös betalning via Fitbit Pay
 • Enkel att synkronisera med din smartphone
 • Registrerar kvaliteten på din sömn
 • Drar mer batteri på grund av GPS-funktionen

Fitbit Charge 4 är den senaste versionen av Fitbits mycket populära aktivitetsarmband Fitbit Charge. Detta aktivitetsarmband är så nära en smartklocka du kan komma. Fitbit Charge 4 är ett lätt armband som är bekvämt att bära, vilket är positivt eftersom du bör kunna bära det dygnet runt. Tack vare alla funktioner, kan du ha full koll på all aktivitet och vila.

Som de flesta aktivitetsarmband registrerar Charge 4 kaloriförbrukning, stegräkning och puls. Förutom att du kan registrera träning och eventuell diet, kan kvinnor även välja att övervaka sin menscykel och få bättre koll på var i cykeln de befinner sig. Charge 4 är som en personlig tränare som påminner dig om att röra på dig när du suttit stilla för länge, att dricka vatten eller när det är dags att gå och lägga sig för att få en bra sömnrutin. Genom att koppla ditt bankkort till Fitbit Pay kan du enkelt betala med hjälp av armbandet. Fitbit Charge 4 är marknadens just nu bästa aktivitetsarmband.

Registrerar all aktivitet och vila

Oavsett vilken träningsform du är intresserad av, kan du registrera den med Fitbit Charge 4. De flesta aktiviteter känner armbandet igen och registrerar det utan att du behöver lägga in aktiviteten via appen. Med hjälp av en inbyggd GPS kan du nu, utan att behöva använda din telefons GPS, till exempel registrera löprundor du sprungit, men även se hur din puls och ditt tempo varierade under ett träningspass. Tack vara vattentålighet ner till 50 m djup, kan du behålla aktivitetsarmbandet på handleden även om du skulle vilja träna simning eller någon annan vattensport.

En av Fitbit Charge 4 bästa egenskaper är att den på bästa sätt hjälper dig att få koll på din sömn. Armbandet analyserar inte bara hur bra eller dåligt du sovit, utan försöker även hjälpa dig att förbättra sin sömn. Genom att den räknar ut ett sömnscore efter varje natts sömn, får du poäng för hur bra din sömn varit vilket motiverar dig till att vilja förbättra sömnen.

Enkel att koppla till din smartphone

Fitbit Charge 4 kan enkelt kopplas till din smartphone, vilket ger dig möjligheten att få notiser från dina utvalda appar, spela musik från Spotify och se vem som ringer dig. Dina aktiviteter kan du ha koll på via din Fitbit-app där all aktivitet registreras. Där kan du om du vill, även ha koll på dina matvanor och se över dina sömnmönster. Under natten kan du stänga av dessa funktioner för att slippa bli störd av eventuella notiser eller meddelanden.


Bästa budgetalternativ: Xiaomi Mi Band 4

Batteritid: 480 timmar (20 dagar)
Vikt: 22 gram
Batterityp: Li-polymer
Pulsmätare:
Inbyggd
Vattentålighet:
Ja, 50 meter
Smartphone: iPhone, Android
Funktioner:
Distansmätare, Inbyggd pulsmätare, Kalorimätare, Klocka, Stegräknare, Stoppur, Sömnavläsning, Touchscreen, Vibrationslarm
Färger:
Blå, Lila, Orange, Rosa, Röd, Svart, Vit

 • Lång batteritid
 • Prisvänlig
 • Möjligt att aktivera pulsvarning
 • Pålitliga basfunktioner
 • Ingen automatisk registrering av träning

Xiaomi är en tillverkare som är på väg in på den svenska marknaden med stormsteg. Tack vare sitt låga pris, är det ett armband som passar alla plånböcker. Xiaomi Mi Band 4 ligger på under 500 kronor, vilket är ett av marknadens lägsta priser på aktivitetsarmband.

Överraskande bra batteritid

Trots det väldigt låga priset, är det ett armband med många riktigt bra egenskaper. Armbandet har alla de basfunktioner som ett aktivitetsarmband bör ha. Det registrerar steg, puls och sömn. Det som överraskar mest med Xiaomi Mi Band 4 är batteritiden. Batteritiden räcker upp mot 20 dagar, vilket är otroligt imponerande och en klar fördel när man vill slippa tänka på att sätta armbandet på laddning.

Enkla basfunktioner för nybörjaren

Tack vare sina enkla funktioner och användarvänlighet, passar detta aktivitetsarmband även för den oerfarne motionären eller för den som känner sig osäker på ny avancerad teknik. Det är enkelt att logga sina aktiviteter, med hjälp av de fyra förinställda träningsprogrammen som du kan starta direkt via klockan. Du kan även välja att aktivera en pulsvarning, som ser till att du tränar på en rimligt hög nivå utifrån dina förutsättningar. Det mesta måste skötas manuellt, vilket för den mer erfarne och aktiva motionären kanske kan ses som en nackdel. Även om funktionerna är något färre än vad de dyrare armbanden erbjuder, håller Xiaomis armband hög kvalité vad gäller basfunktioner.


3. Garmin Vivosmart 4

Batteritid: 168 timmar
Vikt: 17 gram
Pulsmätare: Inbyggd
Vattentålighet:
Ja, IPX7
Smartphone: iPhone, Android, Windows Phone
Funktioner:
Höjdmätare, Distansmätare,
Inbyggd pulsmätare, Kalorimätare, Klocka, Pulsoximeter, Stegräknare, Stoppur, Sömnavläsning, Touchscreen, Vibrationslarm
Färger:
Blå, Grå, Guld, Lila, Rosa, Röd, Silver, Svart, Turkos, Vit

 • Riktigt bra batteritid
 • Bekvämt att bära
 • Registrerar syrenivåer
 • Registrerar data i en bra och enkel app
 • Ingen GPS

Garmin Vivosmart 4 är aktivitetsarmbandet för dig som vill ha ett bekvämt och praktiskt armband som håller koll på din hälsa utan att krångla till det. Vivosmart 4 närmar sig samma funktioner som en smartklocka, med möjlighet att både läsa och svara på SMS och e-post, samt få påminnelser från mobilappar. Trots alla dessa funktioner räknas det fortfarande som ett enkelt aktivitetsarmband både när det gäller design och funktioner.

Komfort utöver det vanliga

En otroligt bra batteritid och en skön komfort, gör att man mer än gärna bär Garmin Vivosmart 4 dygnet runt. Tack vare att armbandet är så bekvämt, är det inga problem att behålla armbandet på även nattetid. Precis som Fitbit Charge 4, har Garmin Vivosmart 4 en funktion som registrerar din sömn så att du på ett smidigt sätt kan läsa av hur mycket REM-sömn du fått under natten. Till skillnad från Fitbits armband, gör inte Garmin någon analys av ditt sömnmönster. Däremot registrerar Garmins armband dina syrenivåer under dygnet och kan utläsa om du haft lägre syreupptagning under natten, vilket kan bero på snarkningar eller andra bekymmer som kan störa din sömn.

Automatisk registrering av aktivitet och stress

Vivosmart 4 registrerar dina aktiviteter med hjälp av pulsmätaren i armbandet. Oavsett vilken aktivitet du utför, kan Vivosmart automatiskt skilja på dem och registrera rätt aktivitet i appen Garmin Connect. I appen kan du enkelt se analyser och följa upp både din vila och din träning. Du kan följa hur din träning utvecklas och förbättras, se över din stressnivå under dygnet och skulle du behöva stressa ner får du även tips på andningsövningar.


4. Fitbit Inspire HR

Batteritid: 120 timmar
Vikt: 20 gram
Batterityp: Li-polymer
Pulsmätare:
Inbyggd
Vattentålighet:
Ja
Smartphone: iPhone, Android, Windows
Funktioner:
Distansmätare, Inbyggd pulsmätare, Kalorimätare, Klocka, Stegräknare, Stoppur, Sömnavläsning, Touchscreen, Vibrationslarm
Färger:
Lila, Rosa, Svart, Vit

 • Vattentålig
 • Prisvärd
 • Snål batterianvändning
 • Slimmad armbandsmodell för alla handleder
 • Ingen GPS eller barometer

Fitbit Inspire HR är den nedslimmade budgetversionen av tillverkarens annars mer kostsamma och avancerade produkter. Detta är armbandet för dig som vill ha koll på din träning, kaloriförbrukning och bli peppad till mer aktivitet. Det som skiljer armbandet från den mer avancerade testvinnaren är bland annat att det inte finns någon GPS i armbandet och det saknas även mer utförlig registrering av sömnmönster. Armbandsmodellen är tunn och det medföljer två varianter av armband – small och large – för att den ska kunna passa alla storlekar på handleder. På armbandets skärm kan du snabbt och enkelt följa din puls, hur många steg du gått och hur många kalorier du förbrukat under dagen. Med ett enkelt svep upp på skärmen ser du all loggad data. Du kan också anpassa urtavlan efter vilken stil du vill ha på klockan.

Vattentålig ner till 50 meter

En av de mest positiva egenskaperna hos Fitbits Inpspire HR är vattentåligheten. Precis som den mer avancerade Fitbit Charge kan du använda armbandet ner till 50 meters djup. Även om du inte skulle simma med armbandet, är det en klar fördel att slippa ta av armbandet när du till exempel ska duscha.

Registrera träningsmål och matintag

Om du vill kan du även välja att registrera i Fitbit-appen vad du äter under dagen. Detta kan vara en bra funktion för dig som är ute efter att nå ett specifikt mål när det gäller vikt eller förbränning. Det finns även en funktion som påminner dig om att gå minst 250 steg i timmen, för att se till att du håller igång under dagen. Du kan välja mellan 15 träningsformer som redan finns registrerade på armbandet. När du påbörjar ett träningspass mäts pulsen mer noga än annars. Tyvärr finns det ingen GPS i armbandet, men det går självklart att koppla armbandet till din mobiltelefons GPS. Om du har satt ett träningsmål eller kalorimål, får du reda på när du nått målet genom att armbandets skärm blinkar och vibrerar.

Behåller komfort och funktion trots lägre pris

Även om några av de mer avancerade funktionerna som återfinns hos Fitbit Charge 4, är förenklade eller bortplockade från Fitbit Inspire HR, är det fortfarande ett otroligt funktionellt armband. Det saknar Fitbit Pay och GPS, men har de viktigaste funktionerna som vattentålighet och det har inte gjorts avkall på armbandets komfort. Detta är ett armband som är perfekt för den som vill ha basfunktioner av högsta kvalité, men inte kräver några extra funktioner.


5. Polar A370

Batteritid: 96 timmar
Vikt: 31 gram
Batterityp: Li-polymer
Pulsmätare:
Inbyggd
Vattentålighet:
Ja
Smartphone: iPhone, Android
Funktioner:
Distansmätare, Inbyggd pulsmätare, Kalorimätare, Klocka, Stegräknare, Stoppur, Sömnavläsning, Touchscreen, Vibrationslarm
Färger:
Blå, Grön, Lila, Orange, Rosa, Röd, Svart, Vit

 • Stort utbud av träningsprofiler
 • Vattentålig
 • Inspirerande aktivitetsguide
 • Utförlig sömnanalys
 • Ingen GPS

Polar A370 är en uppstickare som bjuder på spännande funktioner och bra kvalité. Med en tillgång till 100 olika träningsprofiler är detta armbandet för riktigt aktiva användare. Armbandet kopplas till appen Polar Flow. Det är dessutom utrustat med en inspirerande aktivitetsguide som hjälper dig att lyckas nå dina mål.

Utförlig sömnanalys

Polar har vidareutvecklat en del funktioner från tidigare modeller. En av dessa funktioner är sömnregistreringen och analysen av sömnen. Med nya Sleep Plus, får du inte bara en översikt av hur länge du sovit utan även en analys av sömnens kvalité. Det är viktigt att få en kontinuitet av sömn och inte ha för många uppvaknanden under natten. Du kan ställa in önskad tid på din sömn och varje morgon får du en utförlig analys av nattens sömn och hur den eventuellt kan förbättras.

Polar Flow – en välutvecklad app

All träningsdata, sömn och övrig data registreras i appen Polar Flow. Det är en välutvecklad app med många funktioner. Utöver att se resultatet av din träning och analyser av din sömn så kan du planera din träning för hela säsongen. Du kan bland annat få anpassade löparprogram med mål från fem kilometer upp till ett maraton. Varje vecka summeras din träning i en träningsdagbok. Vill du dela med dig av din träning finns det även en bilddelningsfunktion som gör det enkelt att dela bilder på sociala medier från din träning.


Vad ska du tänka på inför köp av aktivitetsarmband?

Det första du ska tänka på är i vilket syfte du vill använda armbandet. Vill du först och främst få koll på din träning och aktivitet? I så fall bör du satsa på armband som har så utvecklade funktioner som möjligt när det gäller pulsmätning, GPS och automatisk registrering av olika träningsformer. Beroende på vilken träningsnivå du ligger på, kan du välja att fokusera på att räkna steg eller på en mer avancerad nivå se till att få koll på din puls under träningspassen.

De flesta armband har funktioner som stegräknare och pulsmätare. Det är även vanligt att armbandet kan registrera din sömnkurva under natten. Vissa armband har mer avancerade funktioner som hjälper dig att få bättre sömn, men även att stressa ner med hjälp av andningsövningar och automatisk avstängning av notiser från telefonen på natten. Flera av armbanden kan automatiskt känna av och registrera vilken aktivitet du utför, oavsett om du cyklar, promenerar eller spelar tennis.

De armband som kan tyckas vara dyra, har ofta mer avancerade funktioner som att de är vattentåliga och därför kan registrera aktivitet i vatten. Det finns även modeller idag med GPS, vilket är en stor fördel eftersom du slipper bära med dig mobiltelefonen på löprundan. Vissa armbandsmodeller kan också mäta höjdskillnad och på så vis känna av när du går i trappor. Det finns alltså en mängd olika funktioner att leta efter för den som är ute efter specifika egenskaper hos armbandet.

Design och komfort

 Eftersom ett aktivitetsarmband bör sitta på handleden dygnet runt för att all vila och aktivitet ska registreras, är det såklart en fördel om armbandet är bekvämt att bära. Man ska inte låta sig luras av en snygg design, men det bör också vara ett armband som du känner är stilmässigt rätt för dig och kan bäras vid alla tillfällen. Flera modeller kan köpas i olika färger och en del av dem har även utbytbara armband.

Appar, funktioner och batteritid

Eftersom många märken har sin egen app som kopplas till armbandet, kan det vara en fördel att även läsa recensioner om hur användarvänliga apparna är. Idag synkar de flesta armband med alla operativsystem, men det kan vara en bra idé att kolla upp hur mycket analys av data man kan få i appen. Det är viktigt att både armbandet och appen lever upp till dina förväntningar när det kommer till funktioner. Tränar du ofta simning eller annan vattensport? Då kan det vara värt att lägga en extra slant på ett armband som är vattentåligt. Även om det oftast är en fördel med välutvecklade och smarta funktioner, ska man vara medveten om att det kan göra att armbandet drar mycket batteri. Den angivna batteritiden kan skilja sig mot verkligheten beroende på hur mycket man till exempel använder GPS. Även armband med olika ljusfunktioner på displayen och touchskärm drar mer batteri.

Testkällor

Test: IDG

Testa av: IDG Vivosmart

Test av Fitbit: IDG Fitbit