Test av mikrovågsugnar

Den bästa mikrovågsugnen
Vilka funktioner är viktiga för dig hos en mikrovågsugn? – vi hjälper dig hitta rätt

Här är marknadens mest prisvärda mikrovågsugn!

Inget kök är komplett utan en mikrovågsugn. Du vill kunna förbereda, tillaga eller värma dina måltider snabbt och med goda resultat. Men allas behov ser inte likadana ut, och det återspeglas i vilken mikrovågsugn du bör välja. I den här artikeln får du svar på exakt vilken mikrovågsugn det är. Vi har granskat flera olika mikrovågsugnar som samtliga testats i omfattande konsumenttest. Du får bland annat svar på vilken som värmer bäst, vilken som erbjuder flest och bäst tillagningsprogram, vilken som har störst djup och mycket mer.

På denna sidan får du:

 • En överblick över vad olika testade mikrovågsugnar kan erbjuda dig
 • Vilka mikrovågsugnar som är bäst i test, bästa premiumköp samt bästa budgetalternativ
 • Köpråd som reder ut informationen du behöver före köpet
 • Var du hittar de bästa priserna på mikrovågsugnar

Bästa mikrovågsugnen

Det kan vara stor skillnad från mikrovågsugn till mikrovågsugn. Inte bara i pris. Det får också konsekvenser för maten du tillagar i den. Läs på om produkterna i vår lista nedan. Ta även del av de köpråd som presenteras i slutet av artikeln. I dessa får du värdefulla tips på vad du bör tänka på och överväga innan du bestämmer dig för vilken mikrovågsugn du ska köpa.


1. Testvinnare: Whirlpool MWF 420

Effekt: 800 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Nej
Volym: 25 liter
Antal effektlägen: 7
Vikt: 15 kg
Mått (BHD):
 49 * 32 * 43 cm
Funktioner: Autocooking, Klocka, Snabbstart

Mikrovågsugn bäst i test Whirlpool MWF 420 BL
 • Enkel att rengöra
 • Enkel att använda
 • Hundra olika program för tillagning och uppvärmning
 • Barnsäkert startskydd som förhindrar olyckor
 • Det är inte den energisnålaste mikrovågsugnen på marknaden

Har du höga krav i köket ska du inte nöja dig med någonting annat än det bästa. Kombinationen av stort djup, effektivitet och användbarhet tillsammans med dess svarta design gör Whirlpool MWF 420 till testets vinnare.

Hundra användarvänliga program

Bland det som utmärker Whirlpool MWF 420 allra mest är dess så kallade “chef menu”. Mikrovågsugnen innehar exakt etthundra olika program och sju stycken effektlägen som passar både för tillagning och bara uppvärmning. Den har funktionen att själv kunna anpassa tid och effekt, vilket gör att utfallet alltid blir precis lagom. Samtidigt är mikrovågsugnen mycket enkel att använda. Med ett enkelt tryck på “Jet Start” förlänger du värmetiden med 30 sekunder för varje tryck. Auto cook-funktionen kommer du ha stor nytta av. Den här produkten är ett exempel på hur enkelt det kan vara att laga mat. Det är därför ingen slump att Whirlpool MWF 420 nådde högst resultat av alla mikrovågsugnar som Råd & Rön testade.

Rengöringen enklare än någonsin

Det finns en sak som verkligen kan irritera en familj som delar mikrovågsugn. Det är när man inte använder plastskyddet och maten “exploderar” under uppvärmningen. Tack vare Whirlpool MWF 420:s smarta rengöringsfunktion behöver sådana olyckor inte ställa till bekymmer. Med “Auto Clean” räcker det att du ställer in en skål med vatten. Auto Clean-funktionen tar därefter hjälp av vattenångan som löser upp smuts och matrester i mikrovågsugnen. Torka sedan enkelt av insidan med en trasa. 

Mikrovågsugn med gott om utrymme

Med ett djup på 42,6 centimeter i mikrovågsugnen får du plats med stora portioner. Mikrovågsugnen är 49 centimeter bred och 32 centimeter hög vilket ger gott om utrymme även i kanterna. Den här modellen, som erbjuder stor flexibilitet, erhåller nio poäng av tio i Råd & Röns betygsättning av användbarheten. Med andra ord är det här produkten för dig som vill variera syftet med mikrovågsugnen, ha möjlighet att värma stora portioner och för dig som prioriterar enkelhet. Det kan inte bli fel med Whirlpool MWF 420.


Bästa budgetval: Severin MW 7752

Effekt: 900 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Ja
Volym: 23 liter
Antal effektlägen: 10
Vikt: 15,3 kg
Mått (BHD):
 49 * 28 * 44 cm
Funktioner: Display, Grill, Roterande platta

Whirlpool MCP 341 BL
 • Tre funktioner i en mikrovågsugn: uppvärmning, grillfunktion och varmluftsfunktion
 • Stark upptiningsförmåga
 • Stilren design
 • LED-display med sensorknappar
 • Insynen är begränsad

Severin MW 7752 är mikrovågsugnen som tar titeln ästa budgetalternativ. Sammanfattningsvis är det en läcker mikro med stor variation av funktioner. 

Grilla året om

Ingen mikrovågsugn kan förstås komma i närheten av en kolgrill utomhus en sommarkväll, men det betyder inte att man inte ska försöka. Severin MW 7752 gör just ett gott försök till detta. Mikrovågsugnens grillfunktion med en effekt på 1 950 Watt är någonting som man sällan ser i mikrovågsugnar av den här prisklassen. Det är Severin MW 7752:s absolut största attraktionskraft och innebär att du kan få både smak och färg på mat motsvarande som om det tillagats i ugnen. Grillfunktionen gör att maten blir “frasigare” jämfört med om du värmer mat i en mikrovågsugn utan denna egenskap. För att dessutom framkalla känslan av att laga någonting i ugn kan du även använda mikrovågsugnens varmluftsfunktion. På samma sätt som en ugn kan du laga mat i mikron upp till och med 200 grader.

Praktisk och estetisk mikrovågsugn

Råd och Rön hyllar framför allt denna mikrovågsugn just för dess grillfunktion och resultaten som den ger, i synnerhet grillningens jämnhet. Den får även mycket höga betyg, åtta av tio, i sin upptiningsförmåga. Mikrovågsugnen har ett djup på 25 liter och passar därför bra till ett hushåll på runt tre till fyra personer. Välj mellan åtta olika program och en maxeffekt på 900 Watt för uppvärmning. Det är dock inte bara de praktiska egenskaperna som är av värde när det kommer till Severin MW 7752. Det vore orättvist att inte också berömma den svarta, stilrena designen. 


3. Bästa premiumval: Miele M 2234 SC

Effekt: 800 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Ja
Volym: 17 liter
Antal effektlägen: 7
Vikt: 14 kg
Mått (BHD):
 60 * 37 * 31 cm
Funktioner: Display, Grill, Quartz grill, Roterande platta, Upptiningsfunktion

Miele M 2234 SC
 • Praktisk mikrovågsugn för mindre hushåll
 • Sju olika effektnivåer från 80 till 800 Watt
 • Det automatiska programmet låter mikrovågsugnen göra jobbet åt dig
 • En stor känsla av kontroll med funktioner som kombinerat läge, SideControl-panel och Easy Sensor-display
 • Storleken är inte en fördel när man vill värma rätter på exempelvis fat eller tallrik

Miele M 2234 SC är en mikrovågsugn med något högre prislapp än övriga. Det innebär inte att denna produkt från Miele inte är prisvärd. Utifrån Råd & Röns test utser vi den till den mest prisvärda bland de dyrare mikrovågsugnarna – men andra ord det bästa premiumvalet du kan välja

Praktisk mikro för mindre hushåll

Vad du bör ha i åtanke kring denna produkt är att den framför allt lämpar sig för något mindre hushåll. Med en volym på totalt 17 liter är det kanske inte denna mikrovågsugn du ska välja för de stora släktmiddagarna. Däremot har den många andra fördelar som gör den mycket stark i sitt slag. Det är bland annat dess Easy Sensor-display. Tack vare den ser du i klartext vilka inställningar du valt och hur mycket tid som återstår innan mikrovågsugnen plingar till. Det ger en känsla av kontroll. En känsla som förstärks även med SideControl-panelen. Den använder du för att styra mikrovågsugnen och kontrollera dess arbetsgång. Vi kan lätt förstå varför Råd & Rön ger Miele M 2234 SC en åtta i betyg av tio när det kommer till knappar och inställningar. Miele M 2234 SC tar nämligen användarens kontroll till en helt ny nivå.

Mikrovågsugnen för alla personligheter

Många använder mikrovågsugnen för att det ska gå snabbt att laga mat. Andra har inte lika bråttom. Miele M 2234 SC lämpar sig för båda dessa personligheter. Kombinationsläget underlättar för dig som vill värma flera rätter av olika slag samtidigt. Detta eftersom nämnd funktion ger dig möjlighet att slå flera flugor i en smäll. Du kan alltså samtidigt bereda olika måltider på olika effekter eller med olika program. 

För dig som inte har någonting emot att vänta kommer du har stor glädje av varmhållningsfunktionen. Den innebär nämligen att maten håller sig varm i mikrovågsugnen upp till 15 minuter efter avslutat program. Det blir med andra ord inte nödvändigt att behöva värma maten igen, som är fallet med många andra, billigare mikrovågsugnar. 


4. Whirlpool MCP 341

Effekt: 800 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Ja
Volym: 25 liter
Antal effektlägen: 6
Vikt: 13,4 kg
Mått (BHD):
 52 * 31 * 39 cm
Funktioner: Autocooking, Display, Roterande platta, Upptiningsfunktion

vWhirlpool MCP 341
 • Flera “högbudgetfunktioner” i en “lågbudgetmikro”, till exempel Auto Clean, 3D-system för uppvärmning och barnlås
 • En ugnsvolym på 25 liter vilket ger möjlighet för större tillagningar
 • Elsäker och läcker inte
 • Välbelyst insida så att du kan följa uppvärmningsprocessen
 • En något högljudd produkt

Det är inte alltid du behöver lägga flera tusenlappar på en bra mikrovågsugn. Whirlpool MCP 341 gör jobbet för en mindre peng. Utifrån sitt resultat i Råd & Röns test utser vi den härmed till listans bästa budgetalternativ.

Modern mikrovågsugn med stor volym

Trots att Whirlpool MCP 341 är ett budgetalternativ i sammanhanget innebär det inte att den tummar på sina funktioner. Det här är en modern mikrovågsugn som kan värma din mat med en effekt på upp till 800 Watt. Det finns ytterligare fem lägre effekter att välja bland. Via en digital display ställer du enkelt in vilka villkor du vill värma din mat på. Förutom val av värmeeffekt kan du till exempel nyttja den väldigt användbara timerfunktionen. Totalt rymmer mikrovågsugnen 25 liter.

En av Whirlpool MCP 341:s största styrkor är däremot dess goda resultat av upptining. Funktionen kallas “Jet Defrost” och använder ett 3D-system för att tina både snabbt och jämnt. Vad sägs till exempel om att tina ett halvt kilo fryst köttfärs på knappt tre minuter? Du kommer även få användning av möjligheterna till återuppvärmning av redan färdiglagad mat. På lika många minuter värmer du återigen upp mat med en jämn värmefördelning. En suverän funktion om någon i familjen till exempel är sen hem till middagen som stått och svalnat.

Högbudgetfunktioner i en lågbudgetprodukt

Det 3D-system som används för upptining får du användning av även vid tillagning och vanlig uppvärmning. Det är en teknik som gör att värmen fördelar sig jämnt över hela måltiden. Därmed skiljer den sig från de budgetmikrovågsugnar som behöver flera omgångar på sig att värma mat som blir varm i kanterna men fortfarande fryst mitt i. Som komplement bidrar Jet Start-funktionen med en rivstart där du med en enkel tryckning adderar 30 sekunder på full effekt. Sådan typ av uppvärmning passar framför allt när du värmer soppor eller vätskor som ska bli varm direkt. Dock kan det enligt Råd & Röns test fungera något sämre vid uppvärmning av nappflaskor.

Rent allmänt får du med den här billigare produkten flera funktioner som du annars bara hittar i dyrare varianter. Barnsäkert startskydd är ett exempel. Men ett annat är “Auto Clean”, som kommer att bespara dig mycket elände när det är dags att rengöra mikron. Precis som produkten som vi utsåg till bäst i test är det bara att ställa in en vattenskål och sätta igång rengöringsprogrammet. 


5. Whirlpool W9 MW261 IXL

Effekt: 900 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Ja
Volym: 40 liter
Antal effektlägen: 7
Vikt: 29,7 kg
Mått (BHD):
 60 * 46 * 56 cm
Funktioner: Ångkokning, Display, Grill, Snabbstart (Jet/Quick/Express), 3D-mikrovågor

Whirlpool W9MW261IXL Rostfritt stål
 • Kombinationerna av varmluft, grill och de många funktionerna
 • Crispfunktionen skapar en härlig frasighet på exempelvis pizzor
 • Unik hanterbarhet med WiFi-anslutning och appstyrning
 • 40 liters utrymme ger möjlighet att tillaga stora portioner
 • Hög energiförbrukning

En kombinationsmikrovågsugn i den något högre prisklassen definierar Whirlpool W9 MW261 IXL. Det här är en stor mikrovågsugn med många smarta funktioner. Trots sin, på många sätt, exklusivitet når den dock inte hela vägen fram för att kunna konkurrera med vår testvinnare.

Mångsidigheternas mikrovågsugn

Det här är mikrovågsugnen för dig som vill kunna förbereda och tillaga mat på många olika vis. Tack vare varmluftsutrustningen kan du använda den till bakning, jäsning, varmhållning men såklart även vanlig tillagning i ugn. Turbogrillen, som når sin maxeffekt på 1 600 Watt, är även den en mycket användbar funktion. Som många andra mikrovågsugnar har den ett speciellt läge för att tina fryst mat. Speciell är dock ångkokningsfunktionen som möjliggör det hälsosammare alternativet att laga mat med hjälp av ånga. Mikrovågseffekten uppgår till 900 Watt och du kan använda varmluftselementet upp till och med 1 600 Watt.

Styr tillagningen via telefonen

Det mest spektakulära med just denna mikrovågsugn är dock inte dess olika värmefunktioner. Snarare består den i användbarheten. Den här produkten är den enda mikrovågsugn på vår lista som möjliggör uppkoppling till WiFi. Det innebär att du kan styra ugnen via en app på din mobiltelefon. Där hittar du också över 100 tillagningsprogram att välja mellan. Användbarheten är på en egen nivå, vilket också speglas i Råd & Röns betygsättning som ger den åtta av tio i hanterbarhet. 

Sammanfattningsvis är det här en rymlig mikrovågsugn (40 liter) som kan anpassas för många olika typer av tillagning. Den erbjuder svårslagna valmöjligheter, men dras ned av en hög energiförbrukning och en sämre upptiningsförmåga. 


6. Bosch BFL520MS0

Effekt: 800 W
Lucköppning: Sidledes
Roterande platta: Ja
Volym: 20 liter
Antal effektlägen: 5
Vikt: 16 kg
Mått (BHD):
 59 * 38 * 32 cm
Funktioner: Roterande platta, Upptiningsfunktion

Bosch BFL520MS0 Rostfritt stål
 • En nätt mikro för små hushåll
 • Drar mycket lite energi
 • För inte oväsen
 • Lätt att ställa in inställningar på mikron
 • Låga betyg i dess upptiningsförmåga

Avslutningsvis har vi en klassisk “mellanprodukt” bland våra mikrovågsugnar. En klassisk mikrovågsugn utan grill- eller varmluftsfunktion som istället, enligt Råd & Rön, har sin stora styrka i dess passform och låga energiförbrukning.

Fem olika effektlägen

Den här mikrovågsugnen får något lägre betyg av Råd & Rön än sina konkurrenter på den här listan när det kommer till upptiningsförmåga och att värma mat. Det innebär dock inte på något sätt att den inte gör jobbet. En av anledningarna till att den inte når lika högt är att den har minst antal värmelägen, nämligen fem stycken. Däremot har den en maxeffekt på 800 Watt, vilket är i klass med de allra flesta övriga mikrovågsugnar vi har gått igenom. Den är en av de minsta i sitt slag med en maxvolym på 20 liter. Med andra ord är det en mikrovågsugn lämplig för er som inte är så många i familjen. Trots en något mindre volym får den dock höga betyg av Råd & Rön för den invärtes glastallriken, nämligen hela nio av tio.

Tyst i köket

Bosch BFL520MS0 får också mycket höga poäng när det kommer till belysningen i mikrovågsugnen. En annan styrka är att den är väldigt energisnål. Den här mikrovågsugnen förbrukar betydligt mindre energi än många av sina dyrare motsvarigheter med betydligt fler funktioner. Det är någonting som du kommer att märka på elräkningen. Det är också en fördel att även ljudnivån får högre betyg än många av dess konkurrenter. En mikrovågsugn som arbetar tyst är betydligt behagligare att ha i köket. 


Vad du ska tänka på innan du köper mikrovågsugn

Vi rekommenderar att du inte köper första bästa mikrovågsugn. Läs igenom våra köpråd nedan där vi besvarar frågor du bör ställa innan du beslutar dig för vilken mikrovågsugn som passar dig.

Hur stort hushåll är ni?

Hur många ni är som kommer att dela på samma mikrovågsugn är i allra högsta grad någonting som du bör ta i beaktning. För en familj på mer än fyra personer bör du satsa på en mikrovågsugn med större volym, troligtvis mer än 25 liter. Detta för att kunna värma och tillaga större portioner och rätter. Tänk på att ju fler som mat ska tillagas för, desto större mikrovågsugn behöver du. Samma resonemang kan appliceras på rengöringen. Om ni är många som delar på samma mikrovågsugn kommer den per automatik bli smutsigare. Då kan det vara värt att köpa en mikrovågsugn med Auto Clean-funktion för att behålla fräschheten.

Vad ska du använda mikrovågsugnen till?

Det här är den viktigaste frågan du måste ställa dig. Vad vill du egentligen få ut av din mikrovågsugn? Vill du ha möjlighet till en mångsidig matlagning och kunna ersätta ugnen med din mikro? Eller vill du bara kunna värma upp dina frysta panpizzor och matlådor? För det förstnämnda bör du välja en produkt med varmluftsfunktion eller till och med grillfunktion. Vet du redan nu att du dock kommer använda mikrovågsugnen enbart för uppvärmning av färdiglagad mat kan du spara tusenlappar och välja en billigare produkt. 

Hur enkel behöver den vara att använda?

Idag har många moderna mikrovågsugnar betydligt mer potential än att bara värma mat en viss tid på en viss effekt. LCD-skärmar och touchscreen är inte ovanligt att använda för att ställa in inställningar och egenskaper på din mikrovågsugn. Som vi har sett i listan finns det även produkter som kan styras via en app på din telefon. För en del underlättar det användbarheten. För andra kan det vara raka motsatsen. Fundera över dina tekniska färdigheter, vad du tycker är enklast och matcha mikrovågsugnen efter detta. Det ska inte vara onödigt komplicerat att värma mat i sin mikrovågsugn. 

Hur mycket energi får den lov att dra?

Många inspireras av dyrare och exklusivare mikrovågsugnar med funktioner som möjliggör grillning och tillagning i vad som motsvarar en varmluftsugn. Var dock uppmärksam på hur mycket energi en sådan mikrovågsugn drar. Även om funktioner som dessa kan vara mycket användbara tenderar de också att kräva en hel del energiförbrukning. Det kan också visa sig när elräkningen kommer i slutet på månaden. Fundera över vilka extra kostnader som kan tillkomma även efter inköpspris. Fråga dig själv huruvida du får valuta för pengarna. Eller om du köper mer än du faktiskt behöver.

Har du små barn i hemmet?

Du som har yngre barn hemma behöver även ta hänsyn till denna faktor när du väljer mikrovågsugn. Som småbarnsförälder är det verkligen att rekommendera att du överväger en mikrovågsugn med barnsäkert lås. Detta för att undvika olyckor. Att ett barn får för sig att lägga ett värmekänsligt eller ömtåligt material i mikrovågsugnen kan få katastrofala följder. Både för barnet och resten av hushållets medlemmar, mikrovågsugnen och bostaden. 

Hur viktig är designen?  

Sist men inte minst, för många är produktens utseende en viktig faktor i valet av mikrovågsugn. Den ska vara stilren, gärna i rostfritt stål, och smälta in smidigt i köket. Här kommer storleken också att ha betydelse. Ju mer mångsidig och flerfunktionell mikrovågsugn, desto mer plats behöver du generellt räkna med att den kommer ta på diskbänken. Även här gäller det alltså att mäta behovet av olika funktioner med den praktiska nyttan.

Fler tester

Du är säkert intresserad av vårt stora test av matberedare som du hittar här på Konsumenttester.

Vill du höja kvaliteten på ditt morgonkaffe så missa inte vårt test av espressomaskiner.

Användbara länkar

Råd & Rön