Test av matberedare

matberedare bäst i test
Vill du underlätta ditt arbete i köket? Vi hjälper dig hitta den bästa matberedaren.

Bästa matberedaren 2022

Matberedaren fungerar som en hjälpande hand i köket. När man väl har skaffat en matberedare är det svårt att vara utan. Den hackar, skär, vispar och levererar smoothies året runt. De kommer i alla prisklasser, med olika design och dessutom så finns det många olika tillbehör, så vilken ska man välja?

Vi har sammanställt resultaten från många olika tester av matberedare och sett ut de bästa matberedarna på marknaden just nu. För att ta fram den bästa matberedaren har vi titta på funktioner som skära, hacka, mixa och vispa, men också prisklass och design. För när det kommer till matberedare så vill man gärna att dess design gör att maskinen också blir en dekoration i köket.

På denna sidan får du:

 • En redovisning av de sex bästa matberedarna på marknaden
 • Tips och köpråd när du ska köpa matberedare
 • Vilken matberedare som är bäst på marknaden och även ett budgetalternativ
 • Tips om var du hittar de bästa priserna på matberedare

Vilket matberedare är bäst i test?

Vi har sett ut testvinnare i olika budgetnivåer, från den mer exklusiva designmatberedaren till ett budgetalternativ som håller högre kvalitet. Konsumenttesterna är utförda av experter och omdömen från användare och har som avsikt att hjälpa dig att välja rätt matberedare för dina behov. Förutom utförliga recensioner av matberedare hittar du rekommendationer och köpråd i slutet på artikeln.


1. Testvinnare: OBH Nordica First Kitchen 6795

Skålvolym: 3,5 L
Mixerkapacitet: 2,0 L
Vikt: 4,5 kg
Effekt: 700 W
Mått (BHD):
 41 * 45 * 25 cm
Funktioner: Diskmaskinssäkra delar, Turbo/Pulsfunktion, Separat mixertillsats

OBH Nordica First Kitchen 6795
 • Kraftfull och multifunktionell
 • Tillbehör som går att diska i maskin
 • Stor behållare
 • Ljudnivån

OBH Nordica First Kitchen 6795 tar hem priset som bästa matberedare då den kombinerar pris, funktion och design. Hos Råd och Rön får den ett samlat omdöme på 82 poäng, men det får även goda omdömen av användarna.

Multifunktionell och rymlig matberedare

OBH Nordica First Kitchen 6795 låter dig utföra många moment i köket. Bunken rymmer hela 3,5 liter vilket gör att den passar de allra flesta hushållsbehov. Tillhörande mixertillsats på 1,8 liter gör det också möjligt att mixa bland annat smoothies till hela familjen. Dessutom tillkommer det även flera smarta tillbehör som gör det möjligt att riva, hacka och mixa ost såväl som grönsaker och deg. Designen är klassisk OBH Nordica, samt lite av retrostil vilket gör att om du behöver ha den framme är den också snygg. De löstagbara delarna ska tåla diskmaskin vilket är smidigt när man använder matberedaren ofta.

Medföljer en hel del tillbehör

Modellen är ganska kraftfull med sina 700 W och om det behövs lite extra kraft kan man använda sig av en turbo- och pulsfunktion. Det medföljer fem olika insatser för rivning och skivning. De är gjorda i rostfritt stål vilket gör att de tål en del. Förutom en kniv i rostfritt stål får du också med en kniv i plast som du kan knåda deg med. En detalj som ger extra poäng är att den har ett extra stort påfyllningsrör som gör att du inte behöver finfördela råvaror. Den är också enkel att använda då den har två hastigheter och en pulsfunktion. Pulsfunktionen är mycket praktisk när du möter lite motstånd i de lite grövre råvarorna, som exempelvis morötter och andra rotfrukter.

Ganska stor men energieffektiv

OBH Nordica First Kitchen 6795 är ganska stor med sin höjd på 45 cm och en bredd på 40,5 cm. Vikten är på 4,5 kg så du får en ganska stor maskin som dessutom har både en skål och en blender som inte kan sitta på maskinen samtidigt. Den har däremot en smart förvaring för de fem tillbehören. En av fördelarna med First Kitchen 6795 är att den är energieffektiv och står stadigt fast att den inte är i tyngsta klassen.


Bästa budgetval: Braun FP 3010

Skålvolym: 2,0 L
Mixerkapacitet: 2,0 L
Vikt: 4 kg
Effekt: 800 W
Mått (BHD):
 36 * 35 * 21 cm
Funktioner: Grönsakshackare, Visp, Degkrok, Rivjärn, Lock, Omrörningsspade, Diskmaskinssäkra delar, Sladdförvaring, Steglös, Turbo/Pulsfunktion

Braun FP 3010
 • Kompakt och lätt att förvara
 • Många tillbehör
 • 15 hastigheter att välja mellan
 • Något liten om man är flera i hushållet

Braun FP 3010 är ett bra alternativ om du vill ha en matberedare med många funktioner till billigare pris. Hos Råd och Rön fick den ett samlat expertomdöme på 79 poäng.

Klarar mycket för att vara budgetmodell

Motorn är kanske inte den kraftigaste och kan inte riktigt jämföras med dyrare alternativ. Braun FP 3010 klarar trots detta av att båda riva, strimla och hacka det mesta. Fördelen är att du själv kan justera hastigheten och att du har 15 hastighetslägen att välja på. Motorn har en effekt på 800W och ska enligt testerna klara av att även hacka nötter. Enligt Braun är också motorn miljövänlig genom att den är högeffektiv och därmed inte slösar onödig energi.

Kompakt och flera tillbehör

Modellen är också kompakt och därmed lättare att ställa undan i ett skåp när den inte används. Höjden är 34, 8 cm och bredden är på 36,3 cm vilket gör att den passar den som vill ha en mindre matberedare. Själva skålen rymmer 2 liter vilket kan vara aningen lite för ett större hushåll. Till skillnad mot en del andra alternativ så medföljer det inte någon blender. Däremot medföljer det sju andra tillbehör i form av bland annat grönsakshackare, rivjärn, visp och degkrok.

Bra budgetval

Sammantaget så är Braun FP 3010 en smart matberedare till ett lägre precis. Den river och hackar och du kan till och med baka med den, även om den inte har så stort utrymme för att knåda ihop några större degar. Designen är enkel i vitt, grönt och rostfritt.


3. Bästa premiumval: KitchenAid 5KFP1335

Skålvolym: 3,1 L
Mixerkapacitet: 0,95 L
Vikt: 7,6 kg
Effekt: 300 W
Mått (BHD):
 28 * 42 * 26 cm
Funktioner: Degskrapa, Riv- och Strimlarskiva, Separat Mixertillsats, Visptillsats, BPA-fritt, Lock med påmatare, Sladdförvaring, Turbo/Pulsfunktion, Citruspress

KitchenAid 5KFP1335ECU
 • Pålitlig och kraftfull
 • Klarar de allra flesta jobb
 • Du kan justera skivorna externt
 • Lite mer omständig att rengöra

Det går inte att komma ifrån att KitchenAid är lite av de mer exklusiva köksmaskinerna. Märket är känt för att kombinera kvalitet med läcker design. Hos Råd och Rön får KitchenAid 5KFP1335 högsta betyg med samlade 83 poäng.

KitchenAid är snabb och håller hög klass

KitchenAid 5KFP1335 är en klar premiummodell då den är extra stabil och man har dessutom den snygga designen som kännetecknar KitchenAid. En detalj som ger extra pluspoäng är att den är utrustad med en speciell skärskiva som går att justera externt. Genom att justera kan du välja mellan 1-6 mm tjocklek utan att behöva ta bort knivmonteringen. Induktionsmotorn på 300 W är tystgående och är som sig bör stark nog att klara de tuffare jobben. Modellen får också mycket bra omdömen av olika användare.

Rymlig och har många tillbehör

Skålen är ganska generös med sina 3,1 liter och med sina skarpa knivar ger den dig möjlighet att laga till många olika rätter samt baka. Locket är också försett med en smart påmatare och du har en turbo och pulsfunktion om du behöver få lite extra kraft. När det kommer till tillbehör kan det variera lite vad som medföljer beroende på var du köper den, men skiv- och rivskiva samt visp ingår. Det finns också en degkrok så att du kan baka bröd och bullar och det ingår dessutom en extra arbetsskål.

Matberedare där design möter funktion

KitchenAid är inte bara hjälp i köket utan det är en designprodukt, därför kan du välja KitchenAid 5KFP1335 i flera färger. Tanken med att erbjuda många färger är att du ska kunna matcha alla dina hushållsapparater, och då gärna från just KitchenAid. Att det är en rejäl pjäs märker man på vikten. Den väger hela 7,5 kg så det är en bastant produkt som man inte gärna flyttar runt. Den är dessutom 41,5 cm hög. Men som tidigare nämnt har den en läcker design, så den gör sig snyggt på köksbänken om du inte får plats med den i ett skåp. Sladdförvaringen är praktiskt inbyggd så sladden syns inte när man inte använder den. KitchenAid kostar lite mer och det som drar ner omdömet är att den inte är så enkel att rengöra som en del andra liknande produkter.


4. Philips HR7778

Skålvolym: 3,4 L
Mixerkapacitet: 2,2 L
Vikt: 2,6 kg
Effekt: 1300 W
Mått (BHD):
 39 * 58 * 59 cm
Funktioner: Citruspress, Degvisp, Riv-/Strimlarskiva, Separat Mixertillsats, Skärskiva, Visptillsats, Diskmaskinssäkra delar, Lock med påmatare, Sladdförvaring, Turbo/Pulsfunktion

Philips HR7778
 • Ger dig många verktyg i ett
 • Gott om kapacitet
 • Bra för den som gillar att baka
 • Motorn klarar inte att knåda tyngre degar under längre tid

Philips har verkligen inte snålat på tillbehören när det kommer till matberedaren Philips HR7778. Dessutom finns den i flera versioner då Philips ofta uppdaterar sina serier.

Många funktioner som hjälper dig i köket

En av anledningarna till varför just den här matberedaren är så uppskattad är på grund av att den har inte mindre än 32 funktioner och en motor på 1 300 W. Gillar du att baka är Philips HR7778 ett bra alternativ. Du får nämligen med en dubbel ballongvisp så du kan lätt vispa grädde och ägg till perfektion. När det kommer till att sätta degar har du en stark degkrok i metall. Du får också möjlighet att hacka, skiva och riva på alla tänkbara sätt och för dig som gillar juice medföljer en citruspress.

Rymlig och med automatiska funktioner

Matberedaren har en större skål på 3,4 liter vilket ger dig möjlighet att exempelvis laga till 7 portioner soppa. När du bakar klarar den av degar upp till 1,7 kg. Det medföljer också en separat mixerbehållare på 2,2 liter. Philips HR7778 passar därför också det lite större hushållet. När det kommer till hastigheter bjuder den på 12 olika och du har också automatiska enknappsfunktioner som gör det lätt att ställa in rätt hastighet. När du behöver ta tag i lite kraftigare råvaror kan du även välja att använda pulsfunktionen.

Inte så liten, men ganska lätt

Modellen är inte den största på marknaden, men den är ganska hög med sina 43,6 cm. Trots det är den ganska lätt till vikten och väger endast 2,6 kg. Det kan vara bra att tänka på att den kommer med många delar och dessa ska också kunna förvaras. De allra flesta delar kan du också köra i diskmaskin. Designen är ganska klassisk i rostfritt stål, svart och plast.


5. Magimix CS 5200 XL

Skålvolym: 3,6 L
Degkapacitet: 1,2 kg
Vikt: 11 kg
Effekt: 1100 W
Mått (BHD):
 21 * 45 * 26 cm
Funktioner: Grönsakshackare, Visp, Köttkvarn, Degkrok, Citruspress, Rivjärn, Lock, Degkniv/Degskrapa

Magimix CS 5200 XL
 • Flexibla storlekar på skålarna
 • Klarar av mycket
 • Bra för vänsterhänta
 • Den är stor och tung

Magimix CS 5200 XL får ett mycket gott omdöme av danska konsumentverket och ett samlat gott betyg av Råd och Rön. Modellen har tagits fram så den ska passa olika behov.

Anpassningsbar och flexibel matberedare

Magimix har tänkt till. Det märks då det medföljer skålar i tre olika storlekar: 3,6 liter, 2,6 liter och 1,2 liter. När det kommer till knivar får du med universalknivar och en speciell för den minsta storleken på skålen. Förutom knivarna medföljer det rivskiva, degkniv och en citruspress. på så sätt kan du skiva och hacka, men också baka utefter behov och behöver inte känna att det blir något svinn för att du inte gör det för hand.

Inte svårt att ställa in hastigheten

Det kan vara en smaksak, men det är enkelt att ställa in hastigheten på Magimix CS 5200 XL. Den har nämligen autoläge och pulsfunktion. Det räcker dock långt och med sin motor på 1 100 W klarar den av mycket. Den har fått pluspoäng av vänsterhänta som ibland upplever att maskiner är utformade väl mycket för högerhänta. Trots motorns kapacitet är den ganska tyst vilket uppskattas och delarna går att diska i maskin.

En stor matberedare

Magimix CS 5200 XL är inte en lättviktare utan väger nästan 11 kg. Det gör att den står stadigt, vilket ökar säkerheten samtidigt som det kan vara tungt att flytta runt den. Den är dessutom nästan 50 cm hög, så den tar sin plats i köket. Det som uppväger detta är att den är så bra på sitt jobb och bland annat hackar med perfektion.


6. Bosch MCM3501M

Skålvolym: 2,3 L
Mixerkapacitet: 1,0 L
Vikt: 3,7 kg
Effekt: 800 W
Mått (BHD):
 41 * 45 * 25 cm
Funktioner: Degkrok, Kryddkvarnstillsats, Separat Mixertillsats, BPA-fritt, Diskmaskinssäkra delar, Lock med påmatare, Sladdförvaring, Steglös, Säkerhetslås, Turbo/Pulsfunktion

Bosch MCM3501M
 • Kompakt maskin som passar det mindre hushållet
 • Multifunktionell och finns många delar
 • Plasten är BPA-fri
 • Rymmer inte så mycket

Bosch MCM3501M är en kompakt modell som också ger dig flera maskiner i ett och samma paket. Hacka, riv, vispa och skiva snabbt med en tillhörande mixer där du smidigt gör smoothies.

Tillbehör som hjälper dig

Då det är en multimaskin kan du hacka, skiva och riva, men även vispa. Det är en kompakt modell där skålen rymmer ca. 2,3 liter och mixern 1 liter. Du får en multilevelkniv, men också vändbara skärskivor, vispskivor och en degkniv. Vad som medföljer kan dock variera beroende på butik, men det går alltid att köpa till delar vid behov. När det kommer till plastdelarna har Bosch tänkt extra på säkerheten och sett till att plastdelar som kommer i kontakt med livsmedel är BPA-fria, vilket är extra lämpligt om du gör egen barnmat hemma.

Kompakt modell som passar det lilla hushållet

Matberedaren är en kompakt modell som har en smart funktion där många av tillbehören kan förvaras i själva bunken. Den tar lite plats på bänken och i skåpen varpå det är en bra modell att välja om du vill ha en matberedare, men har ont om plats i köket. Bosch MCM3501M väger heller inte speciellt mycket med sina 3,7 kg och är därför lätt att exempelvis placera lite högre upp i skåpet.

Motor som klarar is och som går att använda som kaffekvarn

Med rätt tillbehör klarar motorn av att krossa is och du kan välja till tillbehör för att mala kaffe. Det är helt enkelt en smidig maskin som är allsidig. När det kommer till säkerhet så har den utrustats med sugfötter för att stå stadigt, vilket är bra då vikten inte gör så stort motstånd. Sammantaget är det en bra maskin som fått bra betyg av bland annat danska Taenk. Det är dock inte den maskinen som man bör välja om man gillar att baka då den rymmer för små volymer för just det syftet.


Köpråd

En matberedarens främsta uppgift är egentligen att skiva, hacka, riva och mala. Men idag är de flesta matberedare multifunktionella. Det vill säga att de även utför de uppgifter som man använder en köksassistent till, som att baka degar, vispa och göra såser. Vill du använda matberedaren till snarlika sysslor som en köksassistent är till för så bör du kolla upp att den klarar de funktionerna.

Hur bör man tänka kring motorns styrka?

När det kommer till motorn så anges alltid hur många Watt matberedarens motor har. Ju högre Watt desto kraftigare motor. Så om du vill ha en matberedare som även ska knåda degar och klara av tunga uppgifter så behöver du kontrollera så att matberedaren har kraften den behöver för att klarar av dessa uppgifter.

Vilken storlek ska man satsa på?

Storleken spelar roll då det kan vara frustrerande att inte kunna laga till måltider i enlighet med storleken på hushållet. Samtidigt är det en balans med förvaringsmöjligheter, för större maskiner kräver såklart mer plats. Men gillar du att laga flera portioner samtidigt och bakar du stora satser så bör du satsa på en av de större modellerna. För dig som mest vill ha en kompakt liten maskin som klarar av att leverera goda smoothies kan du med fördel köpa en mindre. Det finns också flera modeller som har snygg design och som därför gör sig bra på köksbänken om du inte har ett skåp att förvara den i.

Hur mycket kostar en bra matberedare?

Du kan få en mycket bra matberedare för så låga summor som ca. 700-800 kronor. Den klarar då av det mesta. Samtidigt så får du ofta mer kvalitet och design om du går upp lite i pris, men en bra matberedare behöver inte kosta många tusenlappar.

Vilka slags tillbehör behöver man?

En del matberedare har många medföljande tillbehör, från olika knivar och skivor till olika skålar. Det är däremot lite av en balansgång mellan vad man behöver och vad matberedaren kostar. Gillar du att baka, laga många olika rätter och vill använda matberedaren till mycket så kan det vara en idé att lägga på några hundralappar för att få extra tillbehör på köpet. Annars brukar det i regel gå att köpa till delar efterhand.

Hur rengör man en matberedare på bästa sätt?

Många moderna matberedare har lösa delar som går att köra i diskmaskin och det framgår i instruktionerna som medföljer vilka delar som klarar av maskindisk. Annars bör du diska skålar och knivar med milt diskmedel och ljummet vatten. Själva maskinen bör aldrig utsättas för vatten då det kan komma in vatten i motorn. Det medföljer alltid skötselråd och det är viktigt att följa dessa för att det inte ska uppstå skador på maskinen.

Vad finns det för fördelar med att matberedaren har en tillhörande blender?

Många matberedare har en blenderdel som tillbehör. Blender är främst till för att du ska kunna mixa råvaror riktigt fint, till exempel för att göra soppor och smoothies. Skillnaden mellan en blender och en matberedare är att kannan i blendern har fasta knivar och behöver lite vätska för att du ska få ett optimalt resultat. En matberedare har löstagbara blad, knivar och skivor och du kan anpassa bland annat hur grovt du vill den ska skiva och riva. En matberedare har därför många fler funktioner än en blender. Så vill du kunna göra perfekta smoothies och samtidigt ha en maskin som hjälper dig med många olika uppgifter i köket, då kan du med fördel satsa på en matberedare som har en tillhörande blender.

Hur viktigt är det med hastigheten?

Det varierar en hel del mellan hur många steg det går att ställa hastigheten mellan olika matberedare. Vissa modeller har en enda valbar hastighet och en pulsfunktion när andra låter dig välja över 12 steg. Du behöver ha mer hastighet när du strimlar och lägre hastighet när du exempelvis sätter degar. Så bakar du mycket kan det vara bra att välja en maskin som har fler hastigheter att välja på. 

Fler tester

Vi har sammanställt resultatet av flera olika tester och valt att lyfta fram de sex bästa diskmaskinerna på marknaden just nu. För att ta fram de bästa diskmaskinerna har vi bland annat jämfört diskresultat och torkning, energiförbrukning, ljudnivå och hur mycket disk som får plats.

I den här artikeln kommer vi titta närmare på olika kaffebryggare och gå igenom både dess fördelar och nackdelar.

Användbara länkar

Råd & Rön

GoodHouseKeeping