Ångtvätt bäst i test

Test av olika ångtvättar
Ångtvättens fördelar är något som allt fler upptäcker. Vill du också ta rengöringen till nästa nivå?

Bästa ångtvätten – Uppdatera städningen hemma

Än så länge är det relativt ovanligt med ångtvättar i svenska hem. Frågan är varför? Tekniken är både miljövänlig och billig. Ångan dödar bakterier och skapar en hälsosam miljö inte minst för allergiker. Många kunder blir förvånade över hur enkelt och effektivt det blir att städa ställen som tidigare var krångliga och tidskrävande, som badrum eller fönster.

Ångtvättarna kommer med en stor uppsättning tillbehör som fiberdukar, borstar och gummiskrapor. Det gör att du kan komma åt både i hörnen och kakelfogarna i badrum och kök, men också gå över stora golvytor effektivt. Den heta ångan löser upp olja fett och smuts utan att du behöver tillsätta rengöringsmedel.

På denna sidan får du:

 • Grundläggande information som gör ditt val av ångtvätt enklare
 • Resultat från tester av ångtvättar
 • Tips kring vad som är viktigast att tänka på när du ska köpa en ångtvätt

Vilken ångtvätt är bäst och passar just dig?

Tekniken är inte ny eller revolutionerande, men det är först de senaste åren som ångtvättar för hushåll har tagits fram. Tidigare har vi sett dem i badhus, fabriker och på köpcentrum. Det som är nytt är att det nu finns mindre apparater med lägre vikt, men som ändå kan skapa det tryck som behövs. Med bara en liter vatten produceras 1 700 liter ånga. Det räcker för städning av cirka 60 kvadratmeter.

Det du behöver fundera på är vilka behov du har. Hur snabbt vill du att maskinen värmer upp till ångtemperatur? Hur ofta kommer du att använda den? Spelar storleken och tyngden roll? Kommer den att användas på olika platser, kanske både inne och ute?

Ett märke som dominerar är Kärcher. Kanske inte så konstigt med tanke på att företaget lanserade den första bärbara högtryckstvätten för hushåll redan 1984. Dessa är våra topprankade ångtvättar:

Kärcher SC 3 – värmer upp till ånga på 22 sekunder
Kärcher SC 4 EasyFix – möjligt att fylla på med vatten under städning
Ariete X Vapor – behändigt munstycke för möbler, väggar och tapeter
Leifheit CleanTenso – lättanpassad för olika golv, når ånga på 30 sekunder
Black & Decker FSMH1351SM – praktisk och prisvärd, uppvärmd efter 15 sekunder


1. Testvinnare: Kärcher SC 3

Max tryck: 3,5 bar
Effekt: 1900 W
Uppvärmningstid: 22 s
Vattentank: 1 liter

Vikt: 3,1 kg
Slanglängd:
2 m
Mått (B*H*D): 236 * 253 * 360 mm
Kan användas på: Aluminium, Glas, Kakel  Marmor & Kalksten, Plast, Sten
Funktioner: Rundborste, Handmunstycke, Golvmunstycke

Ångtvätt Kärcher SC 3
 • Fyll på vatten utan att avbryta städningen
 • Många tillbehör för hela huset
 • Avkalkningspatron
 • Barnspärr för ångflödet
Värmer snabbt till ånga

När man använder Kärcher SC3 så når temperaturen snabbt upp till ånga på bara 22 sek, vilket självklart är mycket uppskattat. Små olyckor kan hända snabbt och du vill städa undan matolja eller kladdig marmelad som råkat hamna på golvet så snart som möjligt. Har man tidigare använt Kärcher SC 4 så har man säkert uppskattat att man kan fylla på vatten vid behov, utan att avbryta städningen. Då blir du säkert glad av att veta att det är en funktion som även SC3 har.

Mångsidig ångtvätt

Många menar att den här produkten är ett maxat rengöringsverktyg och inte “bara” en ångmopp. Det är bland annat de många tillbehören och som gör den helt allround i hela huset, för golv, badrum, fönstertvätt och alla skrymslen och vrår i köket. En inbyggd och automatisk avkalkningspatron skapar stor trygghet för den som bor där vattnet är kalkrikt. Du behöver inte oroa dig för att den ska slamma igen.

I ett test av Råd och Rön är det inte minst fönster och golv men också mattor där den får höga betyg. Den är också försedd med barnspärr vilket innebär att ångflödet hålls avstängt. Användare säger “Bästa städredskapet någonsin! Nu är det kul att städa. Kommer åt i oåtkomliga utrymmen som duschkabinen till exempel. Bara vatten, inga starka kemikalier behövs.”

Så här använder du en Kärcher SC3 ångtvätt

2. Bästa budgetalternativ: Black & Decker FSMH1351SM


Effekt: 1300 W
Uppvärmningstid: 15 s
Vattentank: 0,5 liter

Vikt: 2,8 kg
Slanglängd:
6 m
Kan användas på: Köksytor,
Alla hårda golvytor,
Fönster, Kakel, Speglar och duschväggar,
Rengör fogar mellan klinkerplattor,
Rengör rostfritt stål,
Ångstryker kläder
Funktioner: Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Handmunstycke, Precisionsmunstycke, Rundborste, Möbelmunstycke

Ångtvätt Black & Decker FSMH1351SM
 • Redo att städa efter 15 sek
 • 100 tvättar per torkdyna
 • Automatisk anpassning efter yta
 • Lätt att underhålla

Den uppdaterade modellen av Black & Decker FSMH1351SM har 40% mer ånga än den tidigare. Vattentanken på 500 ml är redo att städa efter bara 15 sekunder. Den hygieniska torkdynan av mikrofiber klarar mer än hundra tvättar. Användningen är riktigt smidig eftersom en automatisk funktion kontrollerar ångmängden och anpassar sig efter vilken typ av yta som rengörs. När det gäller underhåll kniper den här ångtvätten förstaplatsen i testet som görs av Råd och Rön, med åtta av tio. Den är ett bra köp i den lite billigare kategorin och får jobbet gjort snabbt och enkelt.

En kundkommentar lyder: “Mycket nöjd. Avtagbar tank lätt att fylla och tömma. Kabel tillräckligt lång men utan att trassla in sig. Ångan städar badrummet väldigt effektivt.”

Se hur man kan använda Black & Deckers ångtvätt i sitt hem

3. Kärcher SC 4 EasyFix

Max tryck: 3,5 bar
Effekt: 2000 W
Uppvärmningstid: 240 s
Vattentank: 1,3 liter

Vikt: 4,1 kg
Slanglängd:
2 m
Mått (B*H*D): 251 * 273 * 380 mm
Kan användas på: Aluminium, Glas, Kakel, Plast, Sten

Kärcher SC 4 EasyFix ångtvätt
 • Kraftigaste maskinen på 2000W
 • Tvådelad vattentank – fyll på vatten under städning
 • Rengör 100 kvm på en tank
 • Förvarar tillbehören i maskinen

Med ett pris runt 2 000 kronor är den inte billigast, men letar du så kan du komma ner i kostnad eller få med ett strykjärn på köpet. Den här modellen värmer inte upp till ånga lika snabbt som SC 3, men den har då istället ett högre tryck. Effekten på 2000 watt gör den till den kraftigaste modellen. En annan vinnande lösning är den tvådelade vattentanken. Det betyder att den uppvärmda tanken tar vatten från den andra vid behov. Du kan rengöra 100 kvadratmeter på en och samma tank.

Smidig förvaring

Alla tillbehör förvaras i själva maskinen vilket är praktiskt. Sladden är fyra meter lång, vilket är något som uppskattas av många användare. En nöjd kund uttrycker detta: “Jag måste säga att jag är mycket nöjd med den, jag har ett stort hus med stengolv. De två små jag hade tidigare klarade inte jobbet. “

Se hur Kärcher SC 4 EasyFix kan hjälpa dig rengöra bilen

4. Ariete X-Vapor

Max tryck: 5 bar
Effekt: 1500 W
Uppvärmningstid: 8 minuter
Vattentank: 1,6 liter

Vikt: 5,4 kg
Slanglängd:
6 m
Mått (B*H*D): 260 * 300 * 370 mm
Kan användas på: Kakel, Marmor och kalksten, mattor, väggar, tapeter

En ångtvätt från Ariete X-Vapor
 • Särskild skrapa för väggar och tapeter
 • Liten och praktisk storlek

Denna ångtvätt kombinerar en liten storlek med stor kraft. Den gör det enkelt att städa och desinficera både ute och inne. Ett bra urval av olika munstycken ökar kapaciteten för ett bra jobb i hörn, på fönster eller golv. Den har även en särskild skrapa för tvättbara väggar och tapeter. Det praktiska handtaget och vikten på strax över tre kilo gör den lätthanterlig.

Maskinen klarar sig bra i testet av Råd och Rön som brukar vara vägledande. Endast de två Kärchermaskinerna lyckades bättre med ett något högre slutbetyg. Slutbetyget sätts samman av två moment, och denna modell får bättre betyg på rengöring än på hanterbarhet, om än båda betygen är bra. Ångtvättarna har också utsatts för ett långtidstest vilket innebär att de mäts med 10 sekunder på, 15 sekunder vilande. Testet avslutas efter 250 timmar.

En kund kommenterar följande: “Det fungerar helt perfekt med de olika tillbehören, även på mattorna. Jag borde har börjat med det här för flera år sedan”.

Se hur Ariete X-Vapor på ett mångsidigt sätt kan hjälpa dig mer rengönringen i hemmet

5. Leifheit CleanTenso

Effekt: 1200 W
Uppvärmningstid: 30 s
Vattentank: 0,5 liter

Vikt: 2,8 kg
Slanglängd:
6,5 m
Mått (B*H*D): 260 * 640 * 280 mm

Ångmopp Leifheit CleanTenso
 • Lågt pris
 • Låg vikt på 2,8kg
 • Olika munstycken för olika golv
 • Elsladd på 6m
 • Kan endast användas på golv

Leifheit CleanTenso är en skaftmodell. Maskinen ser ungefär ut som en uppladdningsbar dammsugare. Det innebär att den städar golvytor bra, men den kan inte användas för möbler, diskbänkar eller kakelväggar. Med det låga priset, runt tusenlappen, erbjuder den trots allt en hel del som underlättar vardagen för många. Dessutom tar den inte så mycket plats i städskåpet och väger bara 2,8 kg.

Många gillar att det är enkelt att justera volymen av ånga och att den fördelas jämnt. Du har sex olika munstycken att välja mellan för olika typer av golv. Maskinen värmer upp snabbt och du ser på LED-lampan när den är redo. Vattentanken är på 550 ml och den skapar ånga under upp till 40 minuter. Självklart spelar det roll hur hög inställning du har för ångan, hur länge den räcker. Elsladden på drygt sex meter är en annan uppskattad detalj. En kund kommenterar: “Efter mycket efterforskning på nätet köpte jag den och ångrar mig inte. Allt är superenkelt, leverans, förpackning och montering”.

Leifheit CleanTenso in action

Köpråd innan du bestämmer dig

Vad fungerar bäst hemma hos dig? En lite billigare modell som är så liten och behändig att du kan bära runt den i handen och använda den för fläckborttagning? Det finns fördelar med att snabbt kunna använda maskinen, när barnen har spillt på köksgolvet eller hunden kommer inrusande i hallen med regn och rusk i släptåg. Kanske har du ett rymligt hus med stora golvytor och behöver snarare en ångtvätt som är bra på olika golvmaterial och mattor. Dessutom bör den sannolikt ha en större vattentank för att täcka alla dina behov.

Vilka tillbehör kommer du att behöva? Fundera över vad som behövs just i ditt hem. Både dina utrymmen och din livsstil har betydelse. Bor du så till att du behöver putsa fönster ofta, eller har du sportande barn som stökar till i badrummet? Då kanske en stark maskin som klarar fogar och duschväggar är den bästa.

Fundera också över längden på sladden, storleken på vattentanken, tiden det tar att värma upp ångtvätten och hur bullrig den är. Hur stor kan maskinen vara för att få plats i städskåpet? Är ni flera som ska använda den? 

I de tester vi har tittat på har maskinerna betygsatts utifrån uppvärmningstid, tryck och flöde, men också hur enkla de är att montera ihop och underhålla. Tänk också på skillnaden mellan cylindermodeller, som liknar en vanlig dammsugare med slang, och skaftmodellen som påminner mer om en uppladdningsbar dammsugare. Den senare väger mindre och är smidig att ta fram och komma igång med, men den är lite mer riskabel när det gäller den heta ångan.

Kreativ rengöring

Många användare upplever att de hittar nya användningsområden med tiden. Man lär sig att variera ångtrycket och anpassa det utifrån materialen. Exempelvis är det lämpligt att reducera mängden ånga när laminatgolv ska städas. Svåråtkomliga ställen kommer du åt med hjälp av de olika tillbehören. Särskilda rengöringsdukar och munstycken gör att du exempelvis kan komma åt fettet runt spisen och fläkten. För diskbänken blir det enkelt att komma åt runt kranar och avlopp. Ett tips för att avlägsna en envis beläggning, till exempel på grund av kalkrikt vatten, är att droppa lite vinäger över fläcken och låt det verka ett par minuter innan du städar med ångan.

Räck upp en hand om du vill göra fönsterputsningen smidigare. Vem vill inte det? Med precisionsmunstycket ångar du fönstren uppifrån och ned. Kom ihåg att förvärma glasrutan om det är minusgrader ute. Ångtvättar är kraftfulla och det är viktigt att prova sig fram på olika material för att hitta rätt mängd ånga och tryck. Du kommer snart att lära dig vad som är viktigt att tänka på, exempelvis att röret är kallt innan det värms upp av ångan. Håll röret över ett handfat så att dropparna som bildas kan droppa av.

Det går snabbt att hitta områden som mår bra av en uppfräschning och bättre hygien. Gå över barnens leksaker, eller ta elementen, där du enkelt kommer åt dammet bakom med din ångtvätt. Självklart kan du ta med den ut i garaget för rengöring av cyklar, verktyg eller fälgarna på bilen.

Bakterier, mikroorganismer och damm

Många vill ha bättre kontroll över hygienen hemma och besegra bakterier och smittor som kommer in på olika sätt. Du behöver inga kemikalier eller rengöringsmedel för att hantera och desinficera från kvalster eller mögel. Det fina är att det räcker med vanligt vatten. Poängen är att ångan räcker mycket längre och gör mer nytta. Receptet är en kombination av hastighet, tryck och temperatur. Det är självklart att även allergiker ska trivas hemma hos dig. Just dammkvalster skapar en mängd tråkiga effekter genom de sporer som många är överkänsliga mot. Håll mikroorganismerna på plats med het ånga. Det är bättre för alla än att de virvlar runt i dammsugare eller sopborstar.

Förenklad och effektivare städning

De allra flesta tycker det kan vara svårt att hålla rent i kök och badrum. Vi spenderar mycket tid i dessa delar av våra hem vilket betyder att smuts och bakterier samlas där. I utrymmen där vi hanterar mat och matrester, eller går på toaletten behöver vi givetvis pålitlig rengöring.

Kakel och mosaik är jättebra och fina material, men fogarna mellan dem är väldigt utmanande. Det är svårt att hålla rent där. Det fina är att detta snart kan vara historia. Med de speciella munstyckena som följer med många av ångtvättarna tar du lätt kontroll. Ångan tränger in i alla skrymslen och vrår och rengör effektivt men skonsamt.

Att laga mat gör vi både till vardags och fest. Många ytor får givetvis en ordentlig skrubbning eller åtminstone avtorkning ofta. Andra ställen är svårare att se och komma åt, och då glömmer vi ofta bort att städa dem. Ett sådant ställe är exempelvis fettet vid fläkten. Här kan du kombinera ångtvättens fiberduk med att skrubba med en vanlig svamp om det behövs. Polera gärna efteråt och njut av glansen.

Många tycker att livet förändrades när ångtvätten kom in i hushållet och fräschade upp textilierna, som till exempel möbler och mattor. Självklart behöver du kolla om materialet tål den höga temperaturen. Testa på en liten, undanskymd plats först. En ångtvätt kan både tvätta ytan och göra en grundligare städning om det behövs. Kom ihåg att vädra efteråt, så att allt torkar snabbare.

Läs mer här

Råd och Rön

Byggvaror

Mediamarkt