Kaffebryggare bäst i test

Kaffet kan vara avgörande för ditt humör under resten av dagen. Därför vill vi hjälpa dig att hitta den kaffebryggare som ger dig just den energi- och smakboost du så väl behöver. För somliga är smakresultatet högst prioriterat när de väljer kaffebryggare. För andra är det viktigaste mängden koppar som kan kokas åt gången eller den praktiska användarvänligheten.

Vi har samlat resultatet av flera konsumenttest och lyft fram de bryggare från den svenska marknaden som är de bästa just nu. Du får en översiktsbild över kaffebryggare som testats när det gäller sådant som smak, effektivitet och hanterbarhet.

På denna sidan får du:

 • Vad du bör tänka på när du köper kaffebryggare
 • Vilken kaffebryggare vi utsett till testvinnare – och bästa budgetalternativ
 • Tips om hur du brygger det bästa kaffet

Bäst i test – Kaffebryggare

I genomgången hittar du såväl en testvinnare med de mest exklusiva funktionerna som ett budgetalternativ för dig som tittar på en lägre hylla. Konsumenttesterna är utförda av experter och kommer att underlätta för dig i ditt sökande. Det kan vara stor skillnad från en kaffebryggare till en annan. Försäkra dig om att du får exakt det du behöver genom att ta del av våra rekommendationer och inte minst våra köpråd, som du hittar i slutet av artikeln.


1. Testvinnare: Wilfa Precision WSP2A

Antal koppar: 12
Vattentank:
1,25 L
Mått (BHD):
363*358*213 mm
Effekt:
1840 W
Vikt
4,1 kg
Funktioner:
Automatisk avstängning, Kalkindikator, Detektering av tom vattentank, Avtagbar vattentank, Droppstopp
Färger:
Silver

Kaffebryggare bäst i test är Wilfa Precision WSP2A
 • Vattentanken har en avtagbar funktion
 • Det finns ett patenterat värmesystem som ger bättre förutsättningar för att nå bästa temperatur
 • Bryggningen är ovanligt tyst
 • Du behöver inte oroa dig för fettrester och liknande i kaffebryggaren
 • Det är en produkt du behöver vara beredd på att betala mer för än andra kaffebryggare
Wilfa kan sitt kaffe

Detta är utan tvekan testvinnaren i sammanhanget. Är det någonting som det norska företaget Wilfa kan så är det sitt kaffe. Sedan 50 år tillbaka har de specialiserat sig bland annat på maskinerna som ska leverera ditt perfekta morgonkaffe som ger dig den där ultimata starten på dagen. När det gäller deras kaffebryggare Precision WSP2A har de verkligen lyckats. Det här är en automatisk kaffebryggare på så sätt att den stänger av sig själv när den förstår att du har druckit färdigt för stunden. Givetvis kan du även kontrollera starten med en timer. Det märks att Wilfa har lagt extra mycket energi på att hitta perfekt temperatur. Kaffet ska vara varmt, men du ska för den delen inte bränna dig. Dessutom är själva designen en ren fröjd för ögat och både ett förnyande och moderniserande inslag i ditt kök.

En komplett kaffekokare

Det finns flera specifikationer som bidrar till att Wilfa Precision WSP2A tar hem vinnarbältet i vårt test, men den fördel som förtjänar att uppmärksammas mer än de övriga är fokuset på råmaterialet som bidrar till en förhöjd kvalité på kaffebryggaren jämfört med dess konkurrenter. Nästan alla kaffebryggare blir med tiden förorenade av kafferester eller hårt vatten. Smaken av gammalt kaffe letar sig in och kan fördärva smaken av en ny och fräsch kopp kaffe. Inte med Wilfa Precision WSP2A dock. Den här kaffebryggaren tömmer nämligen ut sitt vatten från dess system efter varje bryggning. Det innebär att det inte tillåts att samlas några rester som kan utvecklas till någonting värre och i förlängningen förstöra ditt ovärderliga morgonkaffe.


2. Bästa budgetalternativ: Braun KF570

Antal koppar: 10
Vattentank:
1,25 L
Mått (BHD):
160*325*275 mm
Effekt:
1100 W
Vikt
4,1 kg
Funktioner:
Automatisk avstängning, Signallampa, Timer, Droppstopp, Värmehållning
Färger:
Silver, Brun, Rostfri/Krom, Vit, Svart

Kaffekokare Braun KF570
 • En billigare produkt som inte tummar på kvaliteten
 • Är tacksam att rengöra
 • För inte oväsen
 • Antidroppfunktionen gör att du snabbt får kaffe även om du kokar en hel kanna
 • Det tar ganska lång tid att koka en full kanna

Det kan vara lätt att titta på kaffebryggarnas prislappar och dra en uppgiven suck samtidigt som en sömnig fluga surrar upp ur sedelfacket när du öppnar plånboken. Men misströsta inte, du behöver inte spendera flera tusenlappar för att ro hem en helt okej kaffebryggare som inte bara gör jobbet utan även håller god kvalité. Braun KF570 är ett exempel på en sådan kaffebryggare och efter att ha gått igenom Råd & Röns test tilldelas den här välförtjänt titeln för bästa budgetalternativ.

Ingen kalkbildning

Till ett rimligt pris får du med Braun KF570 njuta av dina obligatoriska koppar kaffe varje dag. Även om det här är en produkt i den lägre prisklassen jämfört med många av dess konkurrenter på marknaden är det ingenting som avspeglas i kaffets kvalité eller den ljuva aromen och doften som fyller ett helt kök när kaffebryggaren puttrar igång. Mycket av detta kan i Brauns fall förklaras av att vattnet får en alldeles särskild kvalité som ger kaffearomen en fylligare smak. Det är möjligt genom kaffebryggarens vattenfiltreringssystem som undviker att det bildas kalk i processen.

Finurlig antidroppfunktion

Ska du sätta på flera koppar kaffe, kanske åt din familj eller dina kollegor, men är så kaffesugen att du har svårt att ha tålamod att vänta den långa stunden innan allt kaffe är färdigbryggt? Det finns en lösning på ditt problem. Den här kaffebryggaren från Braun kommer med ett väldigt finurligt antidroppsystem. Det innebär att medan kaffet bryggs kan du ta kannan från maskinen och hälla upp en kopp kaffe åt dig samtidigt som bryggandet temporärt upphör fram till dess att kannan sätts på plats igen. Då fortsätter bryggandet precis som förut. Inget kladdigt spill och du får helt legitimt lov att tjuvstarta på kaffet.


3. Moccamaster KBGC982

Antal koppar: 10
Vattentank:
1,25 L
Mått (BHD):
325*355*170mm
Effekt:
1520 W
Bryggtid:
6 minuter
Funktioner:
Droppstopp, Automatisk avstängning, Signallampa, Värmehållning, Avkalkningsprogram
Färger:
Aluminium, Blå, Grå/Antracit, Grön, Gul, Koppar, Orange, Rosa, Röd, Silver, Svart, Vit, Lila

Kaffebryggare Moccamaster KBGC982
 • Mycket enkel att hantera och rengöra
 • Den effektiva bryggningen och temperaturen är stora styrkor
 • Designen passar in i vilket kök som helst
 • Fylligheten och syran i det bryggda kaffet har inte toppbetyg

Det är svårt att bli fel när du satsar på en Moccamaster, och KBGC982 är inget undantag. Det här är en sådan produkt där du vet exakt vad du vill ha och det är också det du får.

Kaffebryggare som ger tio koppar på sex minuter

Är det någonting du inte vill ha när det gäller kaffebryggare är det en maskin som tar evigheter på sig bara för att koka ett par koppar kaffe. När kaffesuget hugger till är det bråttom. Föreställ dig dessutom om du har ett större och kaffesuget sällskap över på besök. Tålamodet är inte det största när det kommer till kaffeabstinens. Därför är kaffebryggarens effektivitet utan tvekan en av Moccamasterns allra största styrkor. På sex minuter får du upp till hela tio koppar kaffe. Mycket kaffe på kort tid till stora kalas. Ska du enbart brygga ditt eget kaffe, exempelvis till frukosten, går det förstås som rena blixten. En annan mycket praktisk fördel är att du aldrig behöver oroa dig för att bränna ned huset. När Moccamasterns har stått på ett tag stänger den av sig själv. Med andra ord slipper du tänka tanken “glömde jag kaffebryggaren på?” när du åkt hemifrån.

Inget spill eller kladd

Tillhör du den skaran av människor som frustrerats och svurit över kaffebryggare som spiller, både under själva bryggandet men framför allt kanske när det är dags att hälla upp och servera kaffet i fråga? Då kan det här vara kaffebryggaren för dig. Moccamaster KBGC982 är nämligen utrustad med ett automatiskt droppstopp. Det hindrar vattnet och kaffet från att svämma över. Dessutom är kannan mycket bekväm att hälla ur. Hanterbarheten är utan tvivel på topp i denna Moccamaster och det är också med dess praktiska funktioner och enkelhet som den blivit en succé bland dess konsumenter. Allt från det att du häller vatten i vattenbehållaren till att kaffet når din mugg sker med absolut minimal ansträngning från din sida. Vad den här produkten möjligtvis dock har emot sig är att den samtidigt förbrukar en del energi och ljudet kunde varit något tystare.


4. KitchenAid 1204EOB

Antal koppar: 12
Vattentank:
1,7 L
Mått (BHD):
297*386*231 mm
Effekt:
1200 W
Funktioner:
Automatisk avstängning, Droppstopp, Timer, Diskmaskinsvänlig
Färger:
Rostfri/krom, Röd, Svart

Kaffebryggare Moccamaster 1204EOB
 • Utrymme för hela tolv koppar kaffe i en laddning
 • Timern sätter igång kaffebryggandet när du själv önskar
 • Följ bryggprocessen på kaffebryggarens skärm
 • Vanliga melittafilter passar inte till den här kaffebryggaren
Tidlös design med stor vattentank

KitchenAid är ett företag som levererat köksprodukter i över 90 år. Med den här kaffebryggaren märks det att det är en kombination av gammal design och ny teknik kombinerat. Den har alla funktioner en kaffebryggare ska ha men som bonus har den en “rygg” (det vill säga vattentanken) som ger en närmast futuristisk känsla när du tittar på den här kaffebryggaren. Vattentanken rymmer en stor mängd vatten, hela 1,7 liter, vilket leder till omkring tolv stycken normalstora koppar kaffe. Det här är med andra ord en kaffebryggare som potentiellt kan tillfredsställa ett helt arbetslag i personalrummet.

Skärm som visar bryggprocessen

Den futuristiska känslan finner vi inte enbart i vattentanken. Den allra häftigaste funktionen och specifikationen med den här kaffebryggaren från KitchenAid är den skärm som finns på kaffebryggarens framsida. På den lilla skärmen kan du i realtid följa kaffebryggarens bryggprocess, hur långt den har kommit och hur mycket bryggning som återstår innan du kan få avnjuta din efterlängtade kopp kaffe. Att brygga kaffe har aldrig varit trendigare att följa.


5. Melitta AromaFresh

Antal koppar: 10
Vattentank:
1,25 L
Vikt: 5,2 kg
Mått (BHD):
305*478*295mm
Effekt:
1200 W
Bryggtid: 9 minuter
Funktioner:
Kaffekvarn, Avtagbar tank, Droppstopp, Display, Termoskanna, Timer, Värmehållning, Avkalkningsprogram, Automatisk avstängning
Färger:
Rostfritt stål, Svart, Brun, Vit, Silver

Test av kaffebryggare Melitta AromaFresh
 • Det finns en inbyggd kaffekvarn
 • Kaffebryggaren signalerar själv när den behöver avkalkas
 • Enkelt att använda
 • Många användbara funktioner
 • Smaken får lägre betyg i Råd & Röns test jämfört med flera konkurrenter

Testsajten Råd & Rön har satt tänderna i kaffebryggaren Melitta AromFresh. Det här är en kaffebryggare i mellanprisklassen som ger dig upp till tio koppar kaffe i en laddning.

Flexibel kaffebryggare

Vad som kännetecknar Melitta AromaFresh, och vad som även Råd & Rön konstaterar i sitt test, är att det här är en kaffebryggare med många praktiska funktioner och bred flexibilitet i vad du kan använda den till. I många andra kaffebryggare kan du inte begära mer än en sorts kaffe. I Melitta AromaFresh är det annorlunda. Här finns nämligen en inbyggd kaffekvarn som ger dig möjlighet att inför varje bryggning välja bland inställningarna om du vill att kaffet ska vara svagt, mellanstarkt eller enbart starkt. Med andra ord kan du nu brygga svagare kaffe även om du är en sådan person som lätt blir anklagad för att slarva med ögonmåtten och brygga för starkt kaffe. Givetvis kan du dock även använda färdigmalet kaffe i ditt bryggande som i vilken kaffebryggare som helst.

Enkel att hantera

Melitta AromaFresh får nästintill toppbetyg av Råd & Rön när det kommer till hanterbarheten. Det här är med andra ord en lämplig kaffebryggare att hantera för den kund som förespråkar enkelhet och inte vill krångla till det. Det gäller framför allt processen då kaffet ska förberedas och bryggas, men inte minst även när det kommer till rengöringen och avkalkningen. Det finns nämligen en inställning för vattenhårdhet, vilket innebär att kaffebryggaren kommer att meddela dig när det finns behov för avkalkning. Oroa dig inte, det innebär inte något mer jobb för dig. Det enda du behöver göra för att avkalka din kaffebryggare är att fylla på avkalkningsmedel och låta bryggarens avkalkningsprogram sköta jobbet.


Vad ska man tänka på när man ska köpa ny kaffebryggare?

Vad ska du egentligen tänka på när du ska köpa en ny kaffebryggare? Tänk på att kaffet i det närmaste är heligt och har en alldeles speciell plats i både vår kultur men också i vår vardag. Chansar du och tar första bästa kaffebryggare är det därför lätt att du blir besviken när du inser vad du hade kunnat få istället. Här har vi därför samlat några av våra viktigaste köpråd.

Hur viktig är smaken?

Låt oss vara ärliga. Det spelar egentligen inte så stor roll om kaffebryggaren är tystlåten, avkalkar sig automatiskt eller går att tajma om den inte brygger ett gott kaffe. Håll utkik vad just din tilltänkta kaffebryggare egentligen får för betyg när det kommer till kaffets smak. Fokusera på bedömningar i sådant som fyllighet, beska och syra. När det gäller den viktigaste drycken om dagen, både socialt men också kroppsligt i form av att du får mer energi, är det inte värt att kompromissa på den här punkten.

Hur lång tid får kaffebryggandet ta?

Det ska vara effektivt att koka kaffe. Ingen har tålamodet att vänta i vad som kan kännas som en evighet på att kaffet ska bli färdigt. Du kanske har en kort rast och känner ett akut behov av kaffeintag bara för att mötas av en tom kaffebryggare. Då måste det gå snabbt och effektivt att både dosera och brygga nästa kanna.

Hur viktig är timern för dig?

Skaffar du en kaffebryggare med inbyggd timer kommer du aldrig mer att kunna gå tillbaka till att använda någonting annat. Att kunna tajma kaffebryggningen på ett särskilt klockslag är ett privilegium som gör livet mycket enklare. Hur mycket lättare blir det till exempel inte att resa sig ur sängen på morgonen när du hör hur kaffet redan puttrar på ute i köket och är färdigt lagom till att du har fått på dig morgonrocken? Det samma gäller det omvända, att kaffebryggaren stänger av sig själv efter en tid. Det är en viktig funktion för den som har bråttom eller är glömsk.

Hur enkel behöver kaffebryggaren vara att hantera?

Det finns för många kaffebryggare som präglas av spill, kladd och efterföljande frustration. Det ska inte vara svårt eller ansträngande att få sitt kaffe och du ska inte behöva stå med trasan i högsta hugg varje gång du ska brygga dig en kanna och hälla upp i kopparna. En rekommendation är därför att du tittar extra på vilka betyg som kaffebryggaren du är intresserad av har fått när det kommer till dess hanterbarhet.

Fler tester av köksmaskiner

Vi har testat brödrostar och utsett bästa budgetval och brödrost bäst i test. Du får också råd kring vad dom skiljer mellan de dyrare och billigare brödrostarna.

Att använda en ångtvätt är något som blir mer populärt för varje år. Om du också är nyfiken på vad det skulle innebär att rengöra hemmet eller bilen med en ångtvätt så kan du ta del av både våra köpråd, prisjämförelser och läsa om den bästa ångtvätten på marknaden idag.

Testkällor

Taenk.dk

Råd&Rön