Test av diskmaskiner

diskmaskiner bäst i test
Är det dags att köpa ny diskmaskin – vi hjälper dig hitta rätt

Vilken diskmaskin är bäst i test 2024?

En bra diskmaskin underlättar vardagen och gör hela livet smidigare. Man undviker onödiga bråk om vem som ska diska, disken blir dessutom renare och det är mer hygieniskt. En diskmaskin gör det helt enkelt lättare att hålla köket rent och prydligt. Utbudet av diskmaskiner är stort och det finns många varumärken samt modeller. En faktor som växt fram som viktig för många konsumenter de senaste åren är just ljudnivån (mätt i decibel). Numera väljer många att låta diskmaskinen gå på natten när elpriset är lågt och då är just ljudnivån avgörande för att kunna göra det utan att störas av ljudet.

Vi har sammanställt resultatet av flera olika tester och valt att lyfta fram de bästa diskmaskinerna på marknaden just nu. För att ta fram de bästa diskmaskinerna har vi bland annat jämfört diskresultat och torkning, energiförbrukning, ljudnivå och hur mycket disk som får plats. Dessutom har vi utsett en bästa bänkdiskmaskin då inte alla får plats med en standardmodell.

På denna sidan får du:

  • Redovisning av de bästa diskmaskinerna
  • Vad du bör tänka på när du köper diskmaskin
  • Vilken diskmaskin vi utsett till vinnare, bästa budgetalternativ och premiumval
  • Var du hittar bästa priserna på diskmaskiner

Hur har vi testat diskmaskiner

I vår genomgång hittar du testvinnare i olika prisnivåer, från den mer exklusiva diskmaskinen till budgetalternativet som ger mycket för pengarna. Konsumenttesterna är utförda av kända experter och är tänkta att hjälpa dig att hitta en diskmaskin som passar dig och ditt hushåll. Förutom utförliga recensioner av diskmaskiner hittar du rekommendationer och köpråd i slutet av artikeln.


1. Testvinnare: Bosch SMU46CW00S

Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå:
44 dB
Energiförbrukning per disk: 1 Wh
Vattenförbrukning per disk: 10 L
Vikt: 46 kg
Mått (BHD):
 60 * 82* 57 cm
Funktioner: Automatisk diskmedeldosering, Barnlås, Ecoprogram, Elektronisk saltindikator, Elektronisk sköljmedel och glansmedelsindikator, Tyst maskin-funktion, Höj och sänkbara fötter, Intensiv zone, Program för halvfull maskin, Snabbdiskprogram, Startfördröjning, Torkningsprogram, Vattenskydd

  • Disken blir riktig ren
  • En diskmaskin med gott om utrymme
  • Hyfsat enkel att förstå sig på
  • Något trögt att öppna luckan

Bosch SMU46CW00S är en klassisk och tidlös diskmaskin som dessutom ligger i en rimlig prisklass. Modellen är underbyggd vilket gör att du lätt kan bygga in den i ett skåp och då den kommer i vitt matchar den de allra flesta kök.

Diskar rent och klarar det lite tuffare jobbet

Den främsta anledningen till att den hamnar som nummer ett är att den diskar så det blir riktigt rent. Bosch SMU46CW00S klarar till och med av intorkade grötrester i testet. Likaså klarade den av att diska rent glas med intorkad mjölkchoklad. Diskmaskinen klarar också av ganska smutsiga kastruller och torkar disken jämnare än många andra maskiner. Du har fördelen att du kan välja många olika temperaturer när det kommer till program, från 40 grader upp till 70 grader. För dig som har barn i hushållet som du inte vill ska kunna ta sig in i den är den utrustad med barnlås för säkrare hantering. Modellen är i princip identisk med SMU46CW02S som testats i Råd och Rön samt danska konsumentrådet men SMU46CW00S finns i fler butiker.

Enkel konstruktion, lätt att använda och låg energiförbrukning

Bosch SMU46CW00S har en enkel design och kommer inte med några avancerade konstruktioner eller program. Den är enkel att installera och kräver inte några längre stunder innan man förstår sig på hur den ska användas, även om displayen kanske inte är den mest lätta att tyda när det kommer till sekundära funktioner. När det kommer till att stänga luckan så går det lätt och du märker genast om dem gått igen ordentligt.

Det är lätt att plocka in och ur disken och den har dessutom gott om utrymme med sina 60 cm. Du får plats med hela 13 kuvert. Modellen rymmer också gott om glas och hyllorna är fällbara vilket gör att du kan anpassa efter behov. Tyvärr har den inte någon dedikerad plats för djupa tallrikar, vilket gör djupa tallrikar svåra att placera och diskmaskinen är något trög att öppna. Ett stort plus är också att den har en mycket bra energieffektivitet, den har nämligen högsta klassningen. När det kommer till ljudnivå så är den i normal nivå och sticker inte ut åt något håll.


Bästa budgetval: Electrolux ESF5545LOW

Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå:
44 dB
Energiförbrukning per disk: 0,8 Wh
Vattenförbrukning per disk: 9,9 L
Vikt: 40,2 kg
Mått (BHD):
 60 * 82* 59 cm
Funktioner: Startfördröjning, Avhärdare, Vattenskydd, Varmvattenanslutning, Display

  • Ett budgetalternativ med många funktioner
  • Skonsam mot glas
  • Lätt att få in djupa tallrikar
  • Diskar inte lika bra som andra alternativ

Electrolux ESF5545LOW är en underbyggd modell som har en tydlig display och för att vara ett budgetalternativ har den många bra funktioner. För priset får du mycket diskmaskin och designen avspeglar inte priset.

Automatisk öppning och smart placering av djupa tallrikar

En funktion som genast blir en ny favoritfunktion är automatisk öppning efter avslutat program, du slipper bevaka och stänga av diskmaskinen. Den hanterar glas extra skonsamt genom att den har en gummimatta för glasen vilket resulterar i längre livslängd för glas som körs i diskmaskinen. Utrymmeshanteringen får mer än godkänt då det är lätt att få in mer skrymmande föremål och det finns en smart lösning för placering av djupa tallrikar.

Smarta funktioner och diskar ganska bra

När det kommer till smarta funktioner så kan du se hur lång tid det är kvar på programmet på displayen och den är enkel att göra ren. Electrolux ESF5545LOW har standardbredden på 60 cm och är enkel att installera. När det kommer till diskresultat ger den inte samma goda resultat som testvinnaren med får ändå ett samlat betyg på 65 poäng av Råd och Rön. Den kan ha svårt att klara av riktigt intorkade matrester, vilket är värt att ha i tankarna om man väljer att köpa den.


3. Bästa premiumval: Neff S515T80X0E

Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå:
42 dB
Energiförbrukning per disk: 0,83 Wh
Vattenförbrukning per disk: 10 L
Vikt: 46 kg
Mått (BHD):
 60 * 88* 55 cm
Funktioner: Avhärdare, Display, Dold kontrollpanel, Ecoprogram, Elektronisk saltindikator, Elektronisk sköljmedel/glansmedelsindikator, Enklare dörröppning/stängning, Hygienprogram, Intensiv zone, Ljusdisplay på golv, Snabbdiskprogram, Startfördröjning, Torkningsprogram, Vattenskydd

  • Den är integrerad, vilket gör att du kan få en diskmaskin som inte syns
  • Torkar och diskar mycket bra på autoprogrammet
  • Höj och sänkbar överkorg
  • Kanske i lyxigaste laget

Neff S515T80X0E är en integrerad och något exklusivare modell. Då den är integrerad kan du passa in den med övrig köksinredningen och displayen, det vill säga kontrollpanelen, är dold.

Diskar rent och har flera smarta program

På autoprogrammet blir disken riktigt ren och ekoprogrammet fungerar bra. Behöver du inte använda diskmaskinen varje dag kan du med fördel använda programmet försköljning så matresterna inte torkar in och du slipper dålig lukt, samtidigt som du inte behöver köra hela program. Bästa torkningen får du på autoprogrammet, men den torkar bra även på ekoprogrammet. När det kommer till diskmaskiner är det inte alltid alla som vill köra dessa om nätterna. Neff har därför utrustat denna modellen med en startfördröjning så du kan sätta den på den tiden som passar dig. Är du extra mån om hur rent det ska vara finns det ett separat hygienprogram.

Elegant diskmaskin med praktiska funktioner

Neff S515T80X0E är integrerad varpå du får en diskmaskin som vackert smälter in i köket. Dessutom har den snygga funktioner som TimeLight vilket ger en visning av tiden på golvet. När det kommer till att underlätta diskandet kan du få plats med 14 kuvert och du har en höj och sänkbar överkorg där du kan ställa in den i tre olika steg. Den är energieffektiv, men på autoprogrammet är den inte den mest vattensnåla diskmaskinen på marknaden. Till sin fördel har den också att den är går tystare än många andra alternativ på marknaden. Dess enda nackdel är väl egentligen att diskmaskinenen är den dyraste i testet, vilket gör att man får överväga om man tycker att de lyxiga funktionerna är värt det.


4. Cylinda DM 3158

Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå:
42 dB
Energiförbrukning per disk: 1 Wh
Vattenförbrukning per disk: 10 L
Vikt: 42 kg
Mått (BHD):
 60 * 82* 57 cm
Funktioner: Startfördröjning, Barnlås, Belysning, Avhärdare, Vattenskydd (Aquastop), Display, Varmvattenanslutning

  • Gott om utrymme
  • Praktisk trådhylla för besticken
  • Smart belysning
  • Glasen blir inte riktigt rena

Cylinda DM 3158 är bra för den som brukar diska större föremål som grytor och kastruller i diskmaskinen då undre trådhyllan är generös när det kommer till storlek. Den är underbyggd och följer standardstorleken på 60 cm.

Praktisk, underbyggd modell

När det kommer till antalet kuvert så får du plats med 14 kuvert och den digitala displayen är ganska enkel att förstå sig på, även om den är något suddig. Istället för en korg till besticken har DM 3158 en trådhylla längst upp där du placerar besticken på rad. Fördelen med det är att besticken separeras, vilket minskar risken för fläckar och gynnar torkningen av besticken. Toppkorgen spolas också separat och det finns en separat knivlåda. När det kommer till storlek på tallrikar som går att placera i diskmaskinen så är den generös. I underkorgen kan du få in tallrikar på 31 cm i diameter. När det kommer till resultat presterar denna modell bra i sin helhet men har lite problem att få rent glasen.

Hög energiklass och hyfsat tyst

Cylinda har också utrustat denna modellen med inre LED-belysning vilket gör att det är lätt att plocka i och ur den. Den är inte högljudd, men heller inte det mest ljudlösa alternativet. Du får åtta olika program att välja mellan varav ett är ett ekoprogram och du kan välja mellan sex olika temperaturer.  Den har högsta energiklassningen och den är ett bra alternativ i budgetklass. Cylinda har också tänkt till när det kommer till rengöringen så att den är lätt att hålla ren.


5. AEG FFB63606PM

Diskeffekt: A
Torkeffekt: A
Ljudnivå:
43 dB
Energiförbrukning per disk: 1 Wh
Vattenförbrukning per disk: 11 L
Vikt: 46 kg
Mått (BHD):
 60 * 82* 57 cm
Funktioner: Startfördröjning, Avhärdare, Vattenskydd (Aquastop), Display, Varmvattenanslutning, Projektion av återstående tid(TimeLight)

  • Genomtänkta detaljer
  • Innovativ
  • Lättanvänd
  • Lätt att hålla ren
  • Diskar inte lika bra som andra i testet

Med modellen FFB63606PM har AEG tagit fram en integrerad modell där man satsat på lite innovativa lösningar. AEG är precis som Bosch och Electrolux ett av de klassiska märkena när det kommer till diskmaskiner.

Praktiska lösningar för att utnyttja utrymmet bättre

 Här har man satsat på att tänka till och nyttja platsen genom att bland annat låta dig hänga upp vinglasen vilket gör att man utnyttjar utrymmet lite extra. Den är av standardmodell med sina ca 60 cm och den ger dig ganska gott om utrymme att ställa in disk. En praktisk funktion är att den har automatiskt avstängning och även automatiskt öppning av luckan. Därmed behöver du inte tänka på att öppna eller om det är dags att stänga av diskmaskinen. Du hittar också en smart gummiplatta som skyddar glasen på glashyllan vilket gör att det sliter mindre på glasen när du diskar dem i maskinen.

Diskmaskin som är lätt att använda och hålla ren

AEG FFB63606PM är lätt att göra rent då man varit noga med att sätta ut tydliga symboler för hur exempelvis filtret ska bytas. Man har också tänkt till och utformat modellen så hållare är lätta att fälla och utrustat backarna med handtag vilket är extra praktiskt när det är lite tungt. När du installerat den är den också enkel att använda och du behöver inte fundera på att lära dig många krångliga program och menyer.

Höj och sänkbara korgar

När det kommer till möjlighet att höja och sänka så är både under- och överkorgen utformade så att de går att justera. Den har ett ekoprogram som drar mindre energi vilket är ett bra alternativ då denna diskmaskinen inte har den bästa energiklassningen. När det kommer till torkning har den ett extra torkningsprogram och man har satsat extra på vattenskydd genom Aqua Sensor och Aquastop. När det kommer till diskresultat så fungerar den bra men lämnar lite att önska när det kommer till intorkade matrester och exempelvis spenat. Prismässigt ligger den i medelklassen.


6. Bästa bänkdiskmaskin: Bosch SKS62E32EU

Diskeffekt: A
Torkeffekt: B
Ljudnivå:
49 dB
Energiförbrukning per disk: 0,61 Wh
Vattenförbrukning per disk: 8 L
Vikt: 46 kg
Mått (BHD):
 55 * 45 * 50 cm
Funktioner: Automatisk dosering av diskmedel, Autosensor, Elektronisk saltindikator, Elektronisk sköljmedel/glansmedelsindikator, Funktioner för tystare maskin, Intensiv zone, Invändig belysning, Startfördröjning

  • Gott om utrymme för att vara bänkdiskmaskin
  • Flera program som underlättar disken
  • Förhållandevis tyst
  • Har inte högsta energiklassningen

Alla har inte plats eller behov av en underbyggd modell och då är en bänkdiskmaskin en smidig lösning.

Goda omdömen från användare

Bosch SKS62E32EU har fått mycket goda recensioner av användare på många olika punkter och har fördelen att den smidigt kan byggas in i köket. Därmed kan man ha ett mindre kök och likväl kunna slippa diska för hand. Tack vare att den har en höj- och sänkbar överkorg kan du justera så du kan få lite extra utrymme. Den har också ett program för extra torkning vilket uppskattas när man kör exempelvis matlådor. Autoprogrammet kortar tiden och är bra att använda om disken inte är så smutsig eller det inte finns intorkade matrester. Bosch SKS62E32EU tillhör en serie 4 och det finns flera olika varianter varav en liknande har fått höga betyg av T3 Smarter Living.

Diskar tyst och bjuder på flera program

Även om det är en bänkdiskmaskin låter den dig få plats med 6 kuvert och på displayen kan du se återstående tid på programmet. Bosch SKS62E32EU är utrustad med speciellt skydd för glas och har ett extra skonsamt glasprogram om du har ömtålig disk. Du kan också ställa in när den ska gå igång genom att använda funktionen fördröjd start. Omdömen vittnar om att den diskar tyst, vilket uppskattas då bänkdiskmaskiner ibland kan låta mer än underbyggda. Besticken placeras i en korg som är utrustad med handtag. Det gör att du enkelt kan ta med de rengjorda besticken till din besticklåda och enkelt lägga tillbaka dem på sin plats. När det kommer till energiförbrukning är den klassad med A+ vilket tyvärr inte är den högsta klassningen. Den har utrustats med Aquastop för att förhindra vattenläckage.


Köpråd innan du köper en ny diskmaskin

Vad ska man egentligen tänka på när du köper diskmaskin? En diskmaskin är en hushållsapparat som håller många år och är sig lika ganska länge. Därför är det bra att tänka långsiktigt och fundera över vilka behov man har, kommer att ha de närmsta 10 åren och gärna investera i något riktigt bra om man har de ekonomiska förutsättningarna för det.

Vilken storlek bör man välja?

När det kommer till storlek så är standardbredden 60 cm men det finns även smalare om utrymmet inte tillåter och då är den vanligt med 45 cm i bredd. Det som man bör tänka på är förutom mått på bredd och höjd antalet kuvert som går in i diskmaskinen. De allra flesta diskmaskiner i standardstorlek tar mellan 13-16 kuvert. Den storleken passar bäst för familjen på fyra personer. En diskmaskin som tar 6-8 kuvert passar för hushåll med färre personer. En detalj man bör tänka på är om man har större tallrikar och då välja en modell som har en höj- och sänkbar överkorg. Det kan annars tyvärr vara så att tallrikarna inte går in.

Vad är bäst för miljön, diskmaskin eller handdisk?

Det är faktiskt så att diskmaskinen är effektivare och mer energisnål än när du diskar för hand. Studier och tester från bland annat Råd och Rön slår fast att diskmaskinen har bättre förutsättningar att spara vatten. Däremot när det kommer till riktigt ingrodd disk som satt sig rejält är det lättare att diska för hand. Energimyndigheten har också räknat ut att det går åt tre till fyra gånger så mycket energi när man diskar för hand. En fördel som diskmaskinen har är också att det blir renare och mer hygieniskt med exempelvis bestick då en diskmaskin kan komma upp i över 60 grader vilket är omöjligt för att person att ha händerna i. Så en diskmaskin med hög energiklassning och som du kör på exempelvis ekoprogram är bättre för miljön.

Hur fungerar energiklassningen?

När man räknar ut energimärkningen utgår man från att du diskar 280 gånger om året och då med en helt fylld maskin. Den högsta klassningen, det vill säga den som är mest effektiv, har märkning A+++.

Får man installera en diskmaskin själv?

Så länge det är fördraget till diskmaskin kan du installera den själv så länge du inte behöver dra några nya rör eller ge dig på elinstallationer. Glöm inte att stänga av vattnet innan och testa försiktigt så att allt är tätt. Tänk också på att försäkringsbolagen brukar ha en klausul om att det ska vara fackmannamässigt installerat. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt bör du alltid kontrollera med hyresvärd respektive bostadsrättsförening om du får göra det själv. Du ska också alltid se till att ha ett diskmaskinsunderlägg under som fungerar som läckageskydd.

Måste man ha salt i diskmaskinen?

Diskmaskinssalt bidrar till att din disk blir ren och hjälper till mot kalkavlagringar. Så du ska alltid se till att ha diskmaskinssalt i diskmaskinen för renare disk och för att diskmaskinen ska hålla längre. Du ska endast använda specialsalt för diskmaskiner och aldrig vanligt salt. Moderna diskmaskiner brukar också vara utrustade med en indikator som visar när det är dags att fylla på.

Vilka funktioner bör en diskmaskin ha?

Det finns många diskmaskiner med massa olika funktioner och specialprogram som man kanske aldrig kommer att använda. Däremot finns det några speciella punkter som kan vara bra att ha i åtanke och det är till exempel barnspärr om du har mindre barn i huset. Säkerhetsfunktioner som Aquastop är numera nästan standard, men alltid bra att ta en extra koll då det minimerar risken för vattenläckage och därmed skador. Extra torkning och då zeolith-torkning gör att disken torkar bättre och förhindrar därmed även fläckar.

Hur mycket låter en diskmaskin?

De tystare modellerna ligger på mellan 40-45 dB vilket de allra flesta håller sig inom. Det finns dock modeller som kan gå upp mot 60 dB vilket låter en hel del. Låter det mycket om diskmaskinen kan det också vara ett tecken på att den är felmonterad, så då bör du kontrollera diskmaskinen.

Fler tester

I detta test av brödrostar går vi igenom några av de bästa modellerna på marknaden. På så sätt får du en snabb och smidig överblick som underlättar ditt val av ny brödrost.

Det finns flera fördelar med att försäkra sig om en stabil kaffebryggare som brygger det godaste kaffet som är möjligt, både i personalrummet och hemma i ditt eget kök. I den här artikeln kommer vi titta närmare på fem stycken olika kaffebryggare och gå igenom både dess fördelar och nackdelar.

Användbara länkar

Råd & Rön

Energimyndigheten

T3