Test av Epilator

Bästa epilatorn
Vilken är egentligen den bästa epilatorn?

Letar du efter en epilator, men vet inte vilken du ska köpa? I detta epilator test kan du läsa om de bästa epilatorerna på marknaden. Vi har hittat fem av de bästa så att du kan bli nöjd med ditt köp – och få lena, släta ben på enklaste vis.

Att använda en epilator har många fördelar. Till exempel slipper man skärsår och resultatet håller länge. En nackdel är dock att det kan vara lite smärtsamt, men många tycker att det är en vanesak. Hur mycket det känns kan skilja sig lite mellan märken och modeller, så det gäller att välja rätt. Olika epilatorer kan dessutom ha olika funktioner. Här går vi igenom vilka funktioner varje epilator har så att du får bättre koll. Du får även tips och råd inför ditt köp.

På denna sidan får du:

 • En överblick av de bästa epilatorerna på marknaden, i olika prisklasser
 • Veta vilken epilator som är vår testvinnare
 • info om vilken som är det bästa budgetalternativet
 • Veta vad man bör tänka på inför köpet
 • Var du hittar lägsta priserna på den bästa epilatorn

Vilken är den bästa epilatorn 2022?

Vad är en epilator och varför ska man välja den metoden? Jo, en epilator är en elektrisk apparat som drar ut håret från roten med hjälp av ett munstycke med många små pincetter. Detta gör att återväxten tar mycket längre tid än vid till exempel rakning med hyvel. När hårstråna växer ut igen kommer de kännas mycket mjukare när man använt epilator än om man använt rakhyvel. En bra epilator rår på även de kortaste stråna, vilket vax brukar misslyckas med.

En nackdel med epilator är att det kan göra ont. För de flesta känns det lite smärtsamt, men många tycker att det är en vanesak. Dock kan det skilja sig lite mellan olika märken och modeller, så det gäller att välja rätt.

Dessa fem modeller har testats:

Philips Satinelle BRE650

Panasonic ES-ED53

Braun Silk-épil 9 961 SkinSpa

Braun Silk Epil 9-561

Remington EP7300


1. Testvinnare: Philips Satinelle BRE650

Antal pincetter: 32
Antal hastighetslägen:
2
Drifttid:
40 minuter
Uppladdningstid: 90 minuter
Funktioner:
Ergonomiskt grepp, Massagefunktion, Hypoallergena blad, Lyftteknologi, Utbytbart huvud, Rengöringsborste, Wet & Dry, Smart Light
Färger:
Vit, Rosa, Röd

Testvinnande epilator Philips Satinelle Advanced BRE650
 • Lampa som gör att man ser alla strån
 • Många tillbehör
 • Ergonomiskt utformat handtag
 • Bra för smärtkänsliga
 • Högt pris

Av denna modell finns det egentligen två varianter att välja bland: Advanced och Prestige. Skillnaden är antalet tillbehör. Med Prestige-modellen får man med fler tillbehör, närmare bestämt åtta stycken. Till följd av detta skiljer sig också priset åt. Prestige blir mycket dyrare än Advanced. Själva epilatorerna är dock lika bra. Om man inte känner att man vill ha de extra tillbehören kan man därför lika gärna nöja sig med det billigare alternativet.

Skonsam och effektiv epilator

Med denna apparat kommer hårborttagandet kännas enkelt och skonsamt. De flesta modellerna på marknaden har pincetter gjorda av metall. Denna har istället keramiska pincetter som gör det mindre smärtsamt. Det är ett stort plus för den smärtkänsliga. Epilatorn har ett riktigt brett huvud som vi verkligen uppskattar. Ett brett huvud är en stor fördel då den kan avverka ett större område på samma tid. Den rår till och med på de kortaste och finaste hårstråna. Med lampan Optilight ser man dessutom alla strån riktigt bra så att man inte missar några.

Bra design, teknik och tillbehör

Epilatorn har en design som gör den greppvänlig och skön att hålla i. Med en enda knapp reglerar man av- och på-läge samt hastigheten. Den kan användas sladdlös och både i vått som torrt. Således kan man göra jobbet i duschen, om man vill. Där kan man även passa på att avlägsna döda hudceller med exfoileringshuvudet. Detta kommer hjälpa till att förhindra inåtväxta strån. För känsliga områden på kroppen – så som ansikte, armhålor och bikinilinje – finns en särskild kåpa att sätta på. Kåpan gör behandlingen mer skonsam. Ett annat av Prestige extra tillbehör är ett massagehuvud som skänker en lite lyxkänsla. Man får även med ett rakhuvud samt en trimkam.

Bra batteritid

I upp till 40 minuter kan man använda den innan den behöver laddas igen. Laddningstiden ligger på 1,5 timme. Det är snäppet längre än konkurrenterna i detta test, men inte så pass mycket att det blir en riktig nackdel. Det som istället kan ses som en nackdel är att de olika munstyckena är lite krångliga att byta.

Alla bra funktioner, den höga kvalitén och det faktum att man kan välja Advanced eller Prestige – och därmed priset – gör denna epilator till vår testvinnare. Den är dessutom riktigt snygg.


Bästa budgetalternativ: Panasonic ES-ED53

Antal pincetter: 48
Antal hastighetslägen:
2
Drifttid:
30 minuter
Uppladdningstid: 60 minuter
Funktioner: Tvättbar, Rengöringsborste, Wet & Dry, Lampa, Medföljande bikinitillbehör, Löstagbart rakhuvud
Färger:
Vit, Silver

epilator bästa budgetval Panasonic ES-ED53
 • Bra pris – mycket för pengarna
 • Soft-läge för mindre smärta eller känslig hud
 • Inbyggd lampa
 • Ej för ansiktet
Skön att hålla i

Denna epilator är skön att hålla i handen och har olika hastigheter att välja på. Huvudet är rörligt och anpassar sig efter alla vinklar och vrår på kroppen, vilket ger pluspoäng. Modellen har även en inbyggd lampa som underlättar arbetet – allt blir enklare i bra ljus!

Panasonic ES-ED53 kan användas på våt hud. Då kan man till exempel ha den i duschen och därmed minska smärtan. Är man smärtkänslig har den även ett skonsamt läge att välja på när man använder den. Läget minskar smärtan ytterligare, dessutom är det bra för de med lite känsligare hud.

En epilator för bikinilinjen

Man kan göra om den till en rakapparat och om man vill sätta på en trimkam för att ansa bikinilinjen. En liten borste kommer med i paketet för att man ska kunna rengöra den enkelt. Man kan också rengöra den under rinnande vatten eftersom den är sladdlös. Smidigt och enkelt.

Den här epilatorn fungerar inte att använda till ansiktet. Såklart blir det en nackdel om man gärna vill kunna göra det. Annars är den mycket prisvärd. Man får mycket för pengarna till bra kvalitet och därför utser vi den till testets bästa budgetalternativ.


3. Braun Silk-épil 9-961 SkinSpa

Antal pincetter: 40
Antal hastighetslägen:
2
Drifttid:
40 minuter
Uppladdningstid: 60 minuter
Funktioner: Massagefunktion, Ansiktsborste, Exfolierande, Laddningsställ, Utbytbart huvud, Rengöringsborste, Smart Light, Tvättbar, Wet & Dry
Färger: Vit, Lila, Rosa, Brun, Blå

Braun Silk-épil 9 SkinSpa 9-961
 • Rörligt epilatorhuvud
 • Inbyggd lampa
 • Wet & dry-funktion
 • Kan användas som rakapparat också
 • Högt pris

Med denna batteridrivna apparat får du en hel del för pengarna. Den exfolierar, masserar och epilerar. Vill man kan den användas i duschen. Ett extra plus är att epilatorhuvudet är rörligt och anpassar sig efter kroppens konturer. För mer känsliga områden, som till exempel ansiktet, finns en särskild kåpa att sätta på som gör det lättare. Det går även att byta epilatorhuvudet så att man i ett nafs får en rakapparat istället, om man vill. Till denna ingår en trimkam.

Bra med inbyggd lampa

Den inbyggda lampan, Smartlight, gör att man ser behandlingsområdet riktigt bra. Därmed missar man inga strån, som annars är ett vanligt problem då man inte haft tillräckligt med ljus.

Man kan välja på två olika hastigheter. Då den är batteridriven behöver den såklart laddas. Glädjande nog går det fort. Uppladdningen tar bara en timme. Sedan kan man använda den i upp till 40 minuter.

Lever upp till sitt rykte

Om man läser andra testomdömen och recensioner av denna epilator får man minst sagt höga förväntningar på den. Den är ganska dyr. Frågan är om den är värd sitt pris och om den lever upp till förväntningarna? Jo då, efter vårt test tycker vi faktiskt att den gör just det. Trots att vi ger titeln som bäst i test till en annan epilator så var det en hårfin kamp, där denna var riktigt, riktigt nära på att ta hem det hela. På håret, så att säga.


4. Braun Silk Epil 9-561

Antal pincetter: 40
Antal hastighetslägen:
2
Drifttid:
40 minuter
Uppladdningstid: 60 minuter
Funktioner: Tvättbar, Laddningsställ, Massagefunktion, Utbytbart huvud, Rengöringsborste, Smart Light, Wet & Dry, Bikinitillbehör medföljer
Färger:
Lila, Vit, Brons, Blå, Lila, Rosa

Braun Silk-épil 9 9-561
 • Inbyggd lampa
 • Wet & dry-funktion
 • Kort laddningstid
 • Snabb och effektiv
 • Högt pris, det finns andra som är mer prisvärda

Denna batteridrivna epilator har en inbyggd lampa, vilket är perfekt för att kunna se alla små hårstrån som gömmer sig. Huvudet anpassar sig enkelt efter kroppens konturer. Den har Wet & dry-funktion, så man väljer själv var man helst vill använda den – i duschen eller utanför. Faktum är att man kan använda den precis var man vill eftersom att den är sladdlös. Mobilitet är en viktig funktion. Vår uppfattning är att den är snabb och effektiv. Vill man ha extra komfortkänsla går den bra att använda med rakgel.

Batteritiden räcker i upp till 40 minuter. Sedan ska den laddas upp igen och det tar ungefär en timme, vilket får anses som en snabb laddningstid. Slutligen så är den enkel att använda.

En nackdel är att den är dyr. Vi tycker nog att man ändå får lite mer för pengarna för de andra apparaterna i vårt test som är i samma prisklass. Men bra är den verkligen, ingen tvekan om det.


5. Remington EP7300

Antal pincetter: 40
Antal hastighetslägen:
2
Funktioner:
Tvättbar, Rengöringsborste medföljer, Massagefunktion, Lampa, Bikinitillbehör medföljer, Våt och torr användning
Färger:
Vit, Rosa, Röd

Epilator från Remington EP7300
 • Enkel
 • Kraftfull
 • Lågt pris
Ny modell av populär föregångare

Det här modellen är den nyare versionen av den omtyckta Remington EP7010. Om man gillade föregångaren så kommer man definitivt inte bli besviken på denna. Lite nyare och lite bättre helt enkelt, då den drar drar ut mycket mer hår. En av fördelarna med den här epilatorn är en kåpa med aloe vera. Den kan användas på mer känsliga områden, som till exempel ansiktet, för en mer skonsam hårborttagning.

Strömsladd gör den kraftfull

Epilatorn är inte batteridriven, utan används med sladd. Kanske är det därför den känns så kraftfull. Man ska inte använda den i duschen, men däremot kan den rengöras med vatten. Man får även med en liten rengöringsborste.

Epilatorn går att ställa i två olika hastighetslägen och man får tre olika munstycken till den. Det är inte så många i jämförelse med övriga epilatorer vi har testat, men till sitt låga pris tycker vi att det är helt okej. Det finns en risk att många av de där extra tillbehören ändå bara blir liggande. Fast är du den som älskar det där lilla extra när det kommer till tillbehör? Ja, då finns det andra apparater att välja på från detta test, som har just det.

Rejäl epilator

Summa summarum: den har inte så många funktioner och tillbehör, men gör det den ska. För den som vill ha något enkelt utan krusiduller, men med god kvalitet och till ett lågt pris är denna epilator ett bra val.


Köpråd – så hittar du bästa epilatorn för just dig

När man rakar med en vanlig hyvel växer stråna ut väldigt fort igen. Ofta kan man känna en liten stubb redan dagen efter. Men med en epilator förlängs den tiden avsevärt. Detta eftersom epilatorn med sitt pincetthuvud drar ut hårstråna från roten. Återväxten märks först efter ungefär 3-4 veckor. Det här är den stora fördelen med en epilator. När återväxten tar längre tid behöver man ju inte göra jobbet lika ofta.

Hur ont gör det?

Att det känns att dra ut hårstrån från roten är nästintill en självklarhet. Men oftast så känns det mest i början, när man precis startat behandlingen. Efter ett tag vänjer man sig och det känns inte lika mycket, är en vanlig uppfattning. Många tycker också att det smärtar mindre när man gör det i duschen. Det varma vattnet kan verka smärtdämpande samt att det öppnar upp porerna. Därmed kan det vara en fördel om epilatorn kan användas med vatten, en så kallad wet & dry-funktion. Sedan är det ofta så att priset spelar en roll här – vid lite billigare varianter kan det kännas mer. Vet man med sig att man är smärtkänslig kan det vara värt att lägga lite extra pengar för att få en något mindre smärtsam behandling.

I vått eller torrt?

En del modeller går att använda i duschen och med rakgel. Det kan som sagt vara en fördel om man är smärtkänslig. Nackdelen är tyvärr ofta att den epilerande effekten inte blir riktigt lika bra på våt hud. Epilatorn kan få svårt att få tag i hårstråna. Är det en wet & dry-funktion så fungerar den i både vått och torrt läge. Då kan man välja vilket man vill.

Att kunna se där man arbetar

Med en inbyggd lampa kan man mycket lättare se var det finns hårstrån och man kan utföra arbetet var som helst. Utan en inbyggd lampa måste man istället själv förflytta sig till en ljuskälla och vrida och vända på sig, för att kunna se den del av kroppen man ska behandla. Så en integrerad lampa är ett mycket stort plus.

Med sladd eller batteri

Med en batteridriven epilator blir man väldigt mobil. Då kan man epilera var man vill, när man vill. Hemma, på jobbet strax innan en after work, på resande fot eller om man vill i duschen. Många av de batteridrivna tål nämligen vatten. Om den istället har en sladd bli man såklart inte lika mobil och du kan inte behandla i vått tillstånd, såsom duschen. Det som är positivt med de med sladd är att de ofta blir mer kraftfulla och bäst av allt – de laddar inte ur. För det är ju nackdelen med de batteridrivna, att de ska laddas emellanåt. Här gäller det att vara observant innan man köper och ställa sig följande frågor: hur lång är batteritiden och hur lång är laddningstiden?

Ergonomi och rengörning

Ergonomin kan vara viktig att lägga några tankar på innan köpet. Ska man hålla på med behandlingen en stund är det ett plus om epilatorn är greppvänlig. Själva munstycket kan man också kika närmare på – är det en rörlig variant som kan följa alla kroppens konturer, vinklar och vrår?

Kolla även upp hur man ska rengöra apparaten. Om epilatorhuvudet går att ta av så brukar den vara mycket lättare att rengöra, än om det inte är avtagbart.

Mer bäst i test inom skönhetsprodukter

Att byta ut sin frisör mot en hårtrimmer ger både mer flexibilitet och lägre kostnader i långa loppet. Men vilken är den bästa hårtrimmern? Vi ger dig en genomgång av olika testade hårtrimmers och utser hårtrimmer bäst i test och bästa budgetalternativ. Du får också köpråd och tips.

Även konsumentrådet har testat epilatorer – deras bäst i test av epilator hittar du här.

Bra sladdlängd, olika temperaturinställningar, en beläggning som är skonsam mot håret och inte minst – lockar som faktiskt håller. En riktigt bra locktång har mycket att leva upp till, men att hitta en som motsvarar förväntningarna kan vara lättare sagt än gjort. Vårt locktång test hjälper dig att hitta den locktång som uppfyller just dina behov.

Läs mer här

Expert reviews

Vlt

Amazon

Braun