Brödrost bäst i test

Test av olika brödrostar
Vill du också kunna njuta av den perfekt rostade mackan? Ta del av vårt test av olika brödrostar.

Det finns få saker som slår doften av nyrostat bröd på morgonen eller vid fika. Så en brödrost ska leverera jämnt rostade brödskivor som är precis lagom rostade enligt tycke och smak. I detta test av brödrostar går vi igenom några av de bästa modellerna på marknaden 2024. På så sätt får du en snabb och smidig överblick som underlättar ditt val av ny brödrost.

Vi har inte alla samma behov, men kanske kan du känna igen dig i någon av faktorerna nedan som är viktigt för just dig i valet av den bästa brödrosten. För att få den perfekt rostade brödskivan behöver en brödrost klara av att rosta hela brödskivan genom att hålla en jämn temperatur. De flesta vill också kunna rosta såväl tinat som fryst bröd. Brödrosten bör vara lätt att använda, du ska inte bränna dig och det ska vara lätt att få upp brödskivorna. Den ska gå att rengöra på ett enkelt sätt och se snygg ut på bänkskivan. Beroende på hur många man är i hushållet är också antalet skivor man kan rosta åt gången en detalj att ha i åtanke.

På denna sidan får du:

  • En överblick över de bästa brödrostarna på marknaden
  • Överblick över funktioner och användarvänlighet
  • Tips inför köp av brödrost
  • Utförlig beskrivning av produkterna
  • Veta i vilka butiker du hittar de bästa priserna på testvinnarna

Brödrost- bäst i test

Följande brödrostar är med i testet:

●       Dualit Lite 2 Slot

●       Electrolux EAT7800

●       SMEG TSF01

●       Bosch TAT8613

●       KitchenAid Artisan 5KMT2204


1. Testvinnare: Dualit Lite 2

Antal brödskivor: 2
Mått (B*H*D): 270*170*200 mm
Effekt: 1100W
Vikt 1,7 kg
Funktioner: Extra brödlyft, Utdragbar smulbricka, Upptiningsfunktion, Svalt hölje, Stoppfunktion, Bagel-funktion
Färger: Vit, Rostfri/krom, Svart, Silver, Rosa, Grön, Grå/Antracit, Blå, Röd, Beige, Creme

  • Smarta funktioner som Peek & Pop
  • Möjlighet att rosta tjocka brödskivor och bagel
  • Snygg design
  • Jämnt rostade brödskivor
  • Aningen stor

Dualit är något av en klassiker när det kommer till brödrostar. Det är brittisk design när den är som bäst och som inte tummar på funktion. Dualits brödrostar är också tillverkade för hand i deras fabrik i Storbritannien där varje brödrost tillverkas med största omsorg och du får en bit brittisk historia på köpet. Dualit började sin tillverkning under efterkrigstiden med syftet att leverera hållbarhet och kvalitet. Tekniken har gått framåt, men Dualit har bevarat sin härliga retrodesign.

Rostar med precision och har många funktioner

Dualit Lite 2 slot har extra breda brödfack så du kan även rosta tjocka brödskivor eller varför inte en Bagel? Väljer du bagelfunktionen blir brödet rostat på ena sidan som sig bör när man rostar en bagel. Funktionen Peek&Pop gör att du kan kontrollera brödet under rostningen utan att programmet avbryts.

I funktionerna finns även upptiningsfunktion, löstagbar smulbricka och steglös inställning av rostningsgrader. Skulle du vilja värma upp redan rostat bröd finns det en återuppvärmningsfunktion och rostningen sker med hjälp av temperaturzoner. Det gör att du får en jämnt rostad brödskiva och du kan välja mellan åtta olika temperaturer.

Dualit är kända för sin kvalitet. Det märks på knappar och spakar, för det är inget som känns löst. Du kan också välja olika färger på din Dualit vilket gör att du kan matcha den med dina färger hemma. Trots att det är en brödrost för två skivor är den ganska stor och tung. Till dess nackdel är också att den kostar runt 1 000 kronor. Samtidigt är det en designprodukt som du med fördel kan låta smycka köket.


2. Bästa budgetalternativ: Bosch TAT8613

Antal brödskivor: 2
Mått (B*H*D): 313*170*184 mm
Effekt: 860W
Vikt 2,0 kg
Funktioner: Stoppfunktion, Svalt hölje, Lyftfunktion, Löstagbar smulbricka, Upptiningsfunktion
Förger: Vit, Rostfri/krom, Svart, Silver, Grön, Grå/Antracit, Blå, Röd, Creme, Brun

  • Bra för barnfamiljer
  • Lätt att förvara
  • Placering av knappar som är lätta att komma åt
  • Prisvärd
  • Lite svårt att hitta rätt värmeläge

Bosch har tillverkat brödrostar länge och deras modell TAT8613 har funnits på marknaden ett bra tag. Den har uppgraderats efterhand och är en tålig brödrost som passar för barnfamiljer. Den är lätt att plocka fram och förvara tack vare sin kompakta storlek. En smart detalj som gör att den passar extra bra i mindre kök är också att alla knappar finns på ovansidan och på samma sida. Det gör det lätt att komma åt knapparna även om det är lite trångt.

Rostar jämnt och har flera smarta funktioner

Ställer du in den på medelvärme har du en rosttid på ca. 2 minuter och 15 sekunder. För en del kan nog medelvärmen ge lite väl lite färg på brödskivorna, men det går lätt att justera med rostningskontrollen. Funktionen för upptining gör att det går snabbt att tina upp bröd när du har bråttom på morgonen. Brödrosten har en automatisk centreringsfunktion vilket gör att brödskivorna rostas jämnt.

En fördel är att den har en autoavstängning och smart sladdförvaring. Den är också utrustad med sval beröring vilket minimerar risken att bränna sig. Den går lätt att rengöra då den har en smuluppsamlare som du lätt lossar och tömmer i soporna. För en mindre slant får du alltså en brödrost som tål det vardagliga slitet. Priset ligger på strax under 700 kronor.


3. Electrolux EAT7800, smidig i det mindre utrymmet

Electrolux brödrost EAT7800
  • Snygg och tydlig display som räknar ned
  • Lätt att göra rent
  • Ställs smidigt in med knapparna på långsidan
  • Går att pausa
  • Stället som medföljer är lätt att tappa bort

Electrolux EAT7800 är en smidig lite brödrost i stilren design. Den är relativt hög med sina 202 mm, men är smidig att använda. Electrolux är också ett stabilt och välkänt märke som har lång erfarenhet av att tillverka köksutrustning och så även brödrostar. Det som sticker ut lite när man kollar på denna modell från Electrolux är att den har alla knappar och en display på ena långsidan. Den digitala displayen visar hur lång tid det är kvar innan din brödskiva är klar.

Smidiga funktioner som gör det kul att rosta bröd

Brödfacken är gjorda så de ska klara även lite tjockare brödskivor och bagelhalvor. När det kommer till funktioner så kan du lätt pausa rostningen om du behöver det. Det finns även en funktion som gör det möjligt att lyfta upp brödskivan och kontrollera om den är klar. Trycker man på “check-knappen” så åker brödskivan smidigt upp och trycker du ned den igen inom 10 sekunder så återupptar den samma program.

Det medföljer ett ställ som du kan använda som brödtinare, men som också fungerar alldeles utmärkt till att värma croissanter på. Den är lätt att rengöra genom att den har en brödsmulebricka. Nackdelen är att knapparna som du styr brödrosten med lätt blir kladdiga, men de är också lätta att torka av. Electrolux EAT7800 ger mycket brödrost för pengarna och passar de allra flesta. Priset ligger runt 550 till 600 kr.


4. SMEG TSF01 rejäl och enkel att använda

Brödrost från SMEG TSF01
  • Snygg design
  • Lätt att använda
  • Många funktioner
  • Lång sladd
  • Lämnar en del kanter orostade

Smeg är kända för sin speciella design och deras stora urval av pastellfärger, men även häftiga tryck. Deras retrostil framträder tydligt även i denna modell i form av en rejäl spak och ett tydligt vred som du använder för att reglera värmen. Just när man väljer Smeg så är det många gånger för deras karakteristiska utseende. Det är också anledningen till att vi väljer att inte se den större storleken som en nackdel för just denna modell.

Enkel att använda och flera inställningar

Smeg TSF01 låter dig rosta extra tjocka brödskivor och du har möjlighet att välja mellan sex olika inställningar. Det finns också ett bagelprogram som gör att brödet endast rostas på en sida om man föredrar det. För att din brödskiva ska rostas så jämnt som möjligt finns det en funktion som automatiskt centrerar brödskivan. Produkten låter dig också tina upp brödskivor och det finns möjlighet till återuppvärmning.

Du har en smidig stoppknapp om du vill avbryta rostningen, men skulle du ångra dig så startar den lika lätt igen. På medelvärme tar det ca. 2.5 minuter tills brödskivan är klar. Det kan kännas lite i längsta laget, men resultatet blir också väldigt bra även om den någon gång kan lämna vissa brödkanter orostade. Den har en generöst lång sladd som du kan samla i en sladdvinda under brödrosten vid förvaring. Priset ligger på runt 1 300 kronor.


5. KitchenAid Artisan 5KMT2204 exklusiv och med många funktioner

Brödrost KitchenAid Artisan 5KMT2204
  • Vacker design
  • Många funktioner
  • Smörgåsställ
  • Rostar med perfekt resultat
  • Priset är i högsta laget

Kitchen Aid är lite av brödrostarnas Ferrari. Det är ett exklusivt märke som många drömmer om att dekorera köket med. Den här modellen i serien Artisan är däremot inte bara ett smycke i köket, utan den kommer också med många praktiska funktioner. När man väljer KitchenAid så är det dessutom lätt att matcha brödrosten med andra produkter från tillverkaren.

Vackert rostat bröd och många funktioner

KitchenAid Artisan 5KMT2204 gör dig inte besviken. Brödet blir jämnt rostat och skulle du inte vara helt nöjd kan du använda dig av en funktion som rostar skivorna i 30 sekunder till. Alla knappar och spakar sitter på ena kortsidan och det finns gott om funktioner. Äter du inte upp de rostade skivorna direkt så kan du använda uppvärmningsfunktionen som gör att brödskivan blir som nyrostad.

Att rosta ett bröd direkt från frysen brukar komma med risken för ett ojämnt resultat. Men detta har KitchenAid tänk på, så när du vill rosta fryst bröd finns det en separat knapp för det vilket utlovar ett jämnt resultat. Facken är extra breda för att du ska kunna rosta vilket bröd du vill. Bagelfunktionen rostar som vanligt på ena sidan, men värmer också lätt upp den andra sidan. Brödrosten har en nedräkningstimer i LED som gör det lätt att se hur lång tid det är kvar.

Det finns också ett smörgåsställ för när du vill rosta smörgåsar. Den största nackdelen för den här modellen är priset. Vill du köpa KitchenAid Artisan 5KMT2204 får du vara beredd att lägga ut strax över 3000 kronor.


Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny brödrost?

Det första är att fundera på hur många skivor du vill kunna rosta samtidigt. Den vanligaste modellen är den med två fack, vilket gör att de är behändiga att förvara. De allra flesta klarar sig bra med en modell som har två fack. Men är ni många i hushållet och har utrymme så är det värt att satsa på en med fyra fack.

När det kommer till design så finns det brödrostar i alla tänkbara färger och modeller. Vill du ha en brödrost som är snygg att ha framme på köksbänken kan det därför vara värt att satsa lite på designen. Alla brödrostar är nämligen inte en snygg dekoration i köket.

Utrymme spelar också roll. Har du ett mindre kök så kan det vara svårt att förvara en klumpig brödrost. Det påverkar också hur bekvämt det är att rosta bröden i brödrosten. Modeller som Bosch TAT8613 som har knapparna samlade på ovansidan kan då vara ett smart val.

Viktiga funktioner

Det finns en stor variation mellan de olika funktionerna som brödrostar har. Några smarta funktioner som man kan önska sig är:

  • Rostlägen eller program – ju fler inställningar du kan göra när det kommer till värmen desto lättare blir det att få brödskivan rostad precis så som du vill ha den.
  • Upptining och värmehållning – vill du kunna tina brödet i brödrosten och hålla redan rostat bröd varmt? Då är dessa funktioner viktiga.
  • Möjligheten att lyfta upp och kika på brödskivan utan att avbryta programmet –  om man tycker om att hålla koll på hur brödet gräddas, då är detta en smidig funktion.
  • Breda brödfack eller möjligheten att justera tjockleken – gillar du att rosta annat bröd en tunna rostbröd så är det bra att ha generösa brödfack.
  • Manuell stoppfunktion är en bra säkerhetsfunktion, men underlättar också om man exempelvis har valt fel rostläge. Äldre modeller var sällan utrustade med en sådan funktion, men idag är det vanligt.
  • Det finns modeller som Electrolux EAT7800 som har en digital display där du ser hur lång tid det är kvar tills brödet är färdigrostat. En sådan funktion gör att du vet när brödet kommer vara klart och kan göra något annat samtidigt med en minskad risk för att brödet står och blir kallt.

Rengör på rätt sätt

Det är inte helt lätt att hålla en brödrost utan smuluppsamlare ren. Så för att du ska kunna hålla den ren och fräsch är det bra att se till att brödrosten har en sådan. Det är inte bara svårt att hålla själva brödrosten ren utan en smuluppsamlare, det blir också lätt att smulor hamnar överallt och smutsar ner andra ytor när man vänder och skakar på den.

Brödrostar blir lätt kladdiga av fingeravtryck, och därför är det bra att tänka på vilket material som brödrosten är gjord i. På en blank yta syns avtryck lättare och så även på ljusare färger. Innan du torkar av brödrosten dra då alltid ut kontakten ur väggen. Sedan kan du fukta en trasa och försiktigt torka av brödrosten. Finns det en smulbricka kan du i regel handdiska den, om det inte framgår något annat i instruktionerna.

Brödrostar och säkerhet

Det är lätt att bränna sig på brödrostar om det inte finns någon funktion som minimerar risken och har ett svalt hölje. Har du yngre barn kan det vara extra viktigt att kontrollera vilka funktioner som brödrosten har. Precis som alla elprodukter ska brödrosten vara CE-märkt, vilket alla elprodukter ska vara för att få säljas inom EU. Gummiklädda fötter gör att brödrosten står stabilt och en sladdvinda undertill gör att sladden slits mindre.

Testkällor

Råd&Rön

Telegraph

Independent

VLT

Taenk

Prisjakt