Test av espressomaskiner

Förhöj kaffestunden med en espressomaskin – vi hjälper dig hitta rätt

Vilken espressomaskin är bäst i test?

En espressomaskin kan utan tvekan sätta guldkant på kaffeupplevelsen. Utbudet av kaffesorter är mycket större än på din vanliga kaffebryggare. Även graden av arom och smak är ofta betydligt starkare. För dig som är intresserad av att investera i en espressomaskin väntar en del efterforskning. Vilken maskin du ska välja är nämligen inte helt givet. Att köpa en ny espressomaskin innebär ofta att lägga ut en rejäl slant. Då ska valet också vara noga genomtänkt.

På denna sidan får du:

 • En sammanställning av espressomaskiner från sex olika märken
 • Produkternas fördelar och brister
 • En testvinnare samt bästa budget- och premiumval
 • Information om vad du bör tänka på före ditt köp
 • Var du hittar bästa priserna på espressomaskiner

Bästa espressomaskinen

För att underlätta för dig i ditt letande har vi valt ut och granskat fler olika espressomaskiner på marknaden. Det är espressomaskiner av märkena Melitta, Philips, Siemens, DeLonghi, Smeg och Sage. Vi beskriver de utmärkande egenskaperna hos produkterna och går igenom dess olika för- och nackdelar. Här utses också den produkt vi anser vara bäst i test. Vi utser också den bästa budgetprodukten bland espressomaskinerna i den lägre prisklassen. Du får även ta del av ett bästa premiumval där vi har valt ut topprodukten bland de maskiner du får betala lite mer för.


1. Testvinnare: Melitta Barista T Smart

Typ: Helautomatisk
Kaffekvarn: Ja
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 15 bar
Volym: 1,8 liter
Effekt: 1400 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 3 kg
Mått (BHD):
 26 * 37* 47 cm
Funktioner: Mjölkskummare, Automatisk avstängning, Automatisk rengöring, Varmvattenfunktion, Display, Dubbelbryggare, Kaffekvarn

testvinnande espressomaskin Melitta Barista T Smart
 • Automatisk rengöring och avkalkning
 • 21 olika recept på kaffesorter
 • Sparar upp till fyra inställningar som favoriter
 • Höga betyg både i smak och hanterbarhet
 • Enligt Råd & Rön arbetar den något långsamt och förbrukar mer energi än andra maskiner

Melitta Barista T Smart har varit under förstoringsglaset hos både Råd & Rön och Taenk. Espressomaskinen lämnar granskningen med utmärkta resultat i en klass för sig. Med sitt välsmakande och aromfyllda kaffe är detta vår solklara testvinnare bland espressomaskinerna.

Enkel och flexibel espressomaskin

Vår testvinnande espressomaskin har fördelen att den går att anpassa utefter de flestas behov. På så sätt är den väldigt flexibel. Dess flexibilitet visar sig inte minst i de många olika sorters kaffe du kan brygga. Möjlighet till hela 21 olika alternativ finns. Däribland klassiker som espresso och cappuccino som redan finns förinställda. Tack vare receptboksfunktionen kan du dock enkelt producera kaffesorter som americano eller café latte.

Sparar dina favoriter

En annan styrka är espressomaskinens enkla hanterbarhet som gör den mycket praktisk att använda. Den smarta och användbara funktionen My Coffee Memory gör att det går att spara upp till fyra inställningar för olika kaffesorter. Med andra ord kan ni spara era favoritsorter och snabbt beordra espressomaskinen att tillaga dessa. Även om ni inte är överens i hushållet om vilken som är den bästa. Tack vare Double Cup-alternativet kan ni dessutom brygga kaffe åt två personer samtidigt. Funktionen fungerar för alla kaffesorter.

Välsmakande och aromfyllt

En espressomaskin har i och för sig inte så stor nytta av sina många recept och funktioner om kaffet ändå inte är välsmakande. Det är dock inget bekymmer hos Melitta Barista T Smart som får betyget åtta av tio av Råd & Rön både när det kommer till arom och kaffet som helhet. Temperaturen och mjökskumningen når närmast perfektion enligt samma test. Som ett extra plus är den dessutom ganska tystgående.

Smidig rengöring och avkalkning

För att espressomaskinen ska hålla hög kvalité så länge som möjligt är det viktigt att då och då rengöra samt avkalka den. I dessa avseenden tycks Melitta Barista T Smart enligt Råd & Rön ge utmärkta förutsättningar. Rengöringen och avkalkningen sker helt automatiskt och får också höga betyg i testningen. Rätt utnyttjat kan det här med andra ord vara en espressomaskin som håller sig fräsch och funktionell även i det långa loppet.


Bästa budgetval: Philips 2200 Series EP2231

Typ: Helautomatisk
Kaffekvarn: Ja
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 15 bar
Volym: 1,8 liter
Effekt: 1600 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 8 kg
Mått (BHD):
 25 * 43 * 37 cm
Funktioner: Mjölkskummare, Automatisk avstängning, Mjölkbehållare, Display, Vattenfilter, Justerbar höjd på kopphållaren, Kombinationsbryggare (espresso + kaffe)

Philips Series 2200 EP2231 espressomaskin
 • Mjökskumningen når i det närmaste perfektion
 • “My Coffee Choice” ger möjlighet till anpassat kaffe efter önskemål
 • Kaffekvarnen maler dina bönor – allt från pulver till grovmalet
 • Aromextraheringssytemet bidrar till ett mer aromrikt kaffe
 • Kräver en del strömförbrukning och är inte den tystaste espressomaskinen du kan hitta

Vi testar även en lite billigare produkt, nämligen Philips 2200 Series EP2231. Att gå ned ett par tusenlappar i pris innebär dock inte att du behöver tumma på kvalitén. Den här espressomaskinen håller sig trots det kvar i toppskiktet bland de testade produkterna och kvalificerar sig därför som vårt bästa budgetval.

Stor och praktisk espressomaskin

Med en kapacitet på 1,8 liter i vattentanken och en bönbehållare som mäter kaffebönor upp till 275 gram går det inte att klaga på utrymmet i den här espressomaskinen. Samtidigt gör den allt den kan för att underlätta ditt kaffebryggande och det mesta sker helt automatiskt. Med ett enkelt knapptryck gör du allt från svart kaffe till espresso och cappuccino. När du inte använt maskinen på ett tag stänger den av sig av sig själv med hjälp av timern. Det här är helt enkelt en produkt för dig som föredrar enkelheten i sin renaste form.

Anpassa kaffet efter dina önskemål

Om du är kräsen och vill ha ditt kaffe på just ett särskilt sätt kommer den här espressomaskinen knappast att göra dig besviken. Tack vare programmet “My Coffee Choice” kan du välja fritt både när det gäller styrka och kaffemängd. Kaffekvarnen av keramik kan dessutom användas med tolv olika inställningar. Du kan med andra ord få dina kaffebönor finmalda till pulver eller välja ett mer grovmalet alternativ.

Espresso i toppklass och enkel rengöring

Högst betyg av Råd & Rön får vårt budgetval för dess förmåga att skumma mjölk, vilket såklart är en av de mest grundläggande funktionerna när det kommer till att göra espressos. Just maskinens förmåga att göra espresso får även det nästintill toppbetyg, precis som hanterbarheten och hur enkel den är att rengöra. Fördelaktigt är att du kan plocka isär delar av espressomaskinen och köra dem i diskmaskinen som vilken disk som helst.

Perfekt temperatur

I Råd & Röns testning av arom och temperatur når produkten en sjua respektive åtta av tio. Det måste anses vara klart mer än godkänt för en espressomaskin som trots allt räknas som ett budgetval. Förklaringen till det höga betyget finns troligtvis att finna i det aromextraheringssystem som ger förutsättningar för en perfekt balans mellan just aromextraheringen och bryggtemperaturen. Resultatet är en mer aromrik kopp med kaffe.


3. Bästa premiumval: Siemens TI9553X1RW

Typ: Helautomatisk
Kaffekvarn: Ja
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 19 bar
Volym: 2,3 liter
Effekt: 1500 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 11,3 kg
Mått (BHD):
 32 * 47* 39 cm
Funktioner: Automatisk avstängning, Automatisk rengöring, Inbyggd Wi-Fi, Justerbar temperatur på värmeplatta, Kalkindikator, Programmerbar, Tillhörande mobilapp, Timer, Tom vattentankdetektion, Varmvattenfunktion

Siemens EQ.9 Plus Connect s500 TI9553X1RW
 • En stor maskin som brygger kaffe för ett större sällskap
 • HomeConnect-appen som erbjuder enorma möjligheter: exempelvis start, rengöring och recept
 • En av de mer tystgående espressomaskinerna
 • Rengöringssystemet sker automatiskt
 • Utseendet ger ett ganska klumpigt intryck och den arbetar något långsamt

Siemens erbjuder en espressomaskin i den högsta prisklassen. Det här är en exklusiv espressomaskin med flera smarta funktioner. Vi utser den därför till listans bästa premiumval.

Största maskinen i testet

Vårt bästa premiumval är en stor espressomaskin med plats för hela 2,3 liter i vattenbehållaren. I kombination med att den har plats för 290 gram kaffebönor är den också den största espressomaskinen av de vi går igenom. Även om den kan framstå som något klumpig och enbart får en femma av Råd & Rön i utseende ska man inte stirra sig blind på det yttre. Bakom skalet döljer sig många exklusiva funktioner.

Automatisk rengöring

En av funktionerna är den som kallas “superSilent”. Maskinen är isolerad vilket innebär att kaffeproduktionen från den här produkten är bland det tystare i slaget. Det bekräftas också av Råd & Röns höga betygsättning av dess ljudnivå som är nästan helt i topp. Även rengöringssystemet är i en klass för sig. Funktionen “AutoMilk Clean” ser till att mjölksystemet rengörs automatiskt efter varje gång du har använt det.

Gör espresso från soffan

Det mest exklusiva med vår premiumprodukt är dock möjligheten till att brygga ditt kaffe från soffan. Via HomeConnect-appen kan du styra din espressomaskin och välja bland 18 tillgängliga sorters kaffedrycker. Det har aldrig varit bekvämare att brygga kaffe. Adderar du dessutom BaristaMode-funktionen kan du enkelt och med precision justera styrka, temperatur, arom samt hur mycket mjölk du vill ha i. Resultatet är en svårslagen perfektion i ett kaffe bryggt exakt efter dina önskemål.

Stora möjligheter i appen

Förutom att enbart starta espressomaskinen via tillhörande app erbjuder den väldigt mycket mer. Är ni flera personer som ska ha kaffe kan var och en addera sin favoritsort i en “spellista”. Espressomaskinen brygger därefter var och en av de inlagda favoriterna i en bestämd ordning. I HomeConnect-appen hittar du även en stor variation av recept. För den vetgiriga kan Coffee know-how-delen rekommenderas. Här lär du dig mer om kaffe och får tips på olika rostnignstekniker. På den mer praktiska avdelningen kommer du få stor nytta av appfunktionen som meddelar dig när maskinen behöver rengöras. Vilket sedan som sagt självklart sker automatiskt.


4. DeLonghi Dinamica Plus ECAM 370.95

Typ: Helautomatisk
Kaffekvarn: Ja
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 19 bar
Volym: 1,8 liter
Effekt: 1450 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 9,5 kg
Mått (BHD):
 24 * 35* 43 cm
Funktioner: Mjölkskummare, Värmehållning, Automatisk avstängning, Rengöringsprogram, Mjölkbehållare, Display, Vattenfilter, Mobilapp för styrning av funktioner

DeLonghi Dinamica Plus ECAM 370.95.T
 • Enkel att använda
 • Mycket bra mjölkskummare
 • Lätt att rengöra
 • Inte den snabbaste espressomaskinen

Plus ECAM 370.95 från Dinamica må inte vara en fröjd för ögat, åtminstone enligt Råd & Rön. Däremot är det en helt okej espressomaskin i den mellersta prisklassen. Den kan styras både via Smart One Touch-displayen eller via app.

Starkt helhetsperspektiv

Både fylligheten och bitterheten får betyg i medelklassen av Råd & Rön. Ändå är

helhetsintrycket att det helt klart är en godkänd espressomaskin som trots detta är uppe och nosar bland de de högre betygen totalt sett. En av förklaringarna är enkelheten där färskmalet kaffe bara är ett knapptryck bort. Mjölkskumningsfunktionen väljer du själv om du vill styra manuellt eller automatiskt.

Spara energi

Med espressomaskinen från DeLonghi får du många funktioner som nästan bör ses som obligatoriska i de flesta maskiner. Åtminstone i den här prisklassen. Det är sådant som anpassningsbar styrka och mängd och att man ska kunna brygga två koppar samtidigt. Allt detta ingår och får mycket goda betyg av Råd & Rön. Utmärkande är dock att den här maskinen tycks vara något mer energisnål än många av dess konkurrenter.

Så behåller du aromen

Kaffekvarnen av stål är integrerad i maskinen och arbetar ovanligt tyst. Faktum är att denna DeLonghi-maskin är delad etta i Råd & Röns betygsättning när det gäller ljudvolymen. Välj bland 13 olika inställningar och allt från finmalet till grovt. Mal gärna kaffet i anslutning till när du precis ska brygga kaffet. Då får du ut som mest av den här produktens berömda förmåga till att behålla kaffets arom.


5. SMEG ECF01

Typ: Halvautomatisk
Kaffekvarn: Nej
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 15 bar
Volym: 1 liter
Effekt: 1350 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 5 kg
Mått (BHD):
 15 * 30 * 33 cm
Funktioner: Mjölkskummare, Värmehållning, Droppstopp, Automatisk avstängning, Display, Dubbelbryggare, Vattenfilter, Justerbar höjd på kopphållaren

Smeg ECF01
 • Enkel att använda trots att den styrs manuellt
 • Inbyggt anti-droppsystem
 • Elegant 1950-talsdesign som passar i alla kök
 • Saknar bekvämligheter som automatisk rengöring och detaljrika anpassningar av kaffet

Man behöver inte spara på superlativen när det kommer till espressomaskinen ECF01 från Smeg. Det här är en modell i den något billigare prisklassen men som trots det går från Taenks test med utmärkta betyg i bagaget.

Styrs manuellt

Till skillnad från de andra produkterna i vår lista styrs Smeg ECF01 helt och hållet manuellt. Taenk beskriver den dock som den bästa manuellt styrda espressomaskinen de har testat. Att den styrs manuellt går heller inte ut över en enkel eller säker användning. Kontrollpanelen är både pedagogisk och smidig att reglera kaffebryggandets förutsättningar på. Den är även smart på så vis att den meddelar dig när det är dags att rengöras, även om du förstås behöver rengöra den själv.

Står stabilt

Denna espressomaskin är både stabil och robust. Fötterna gör att den står stadigt under användningen. Dess anti-droppfunktion bidrar till att du slipper spill och kladd under bryggtiden. Så fort du flyttar koppen från maskinen pausas bryggprocessen. Det gäller båda kopparna. Du får nämligen plats med två koppar i espressomaskinen och båda kan bryggas samtidigt.

Snygg design

Många av de moderna espressomaskiner som vi ser i listan sågas av exempelvis Råd & Rön för sina utseenden. De är ofta stora och klumpiga och smälter inte in i köket. Med Smeg EFCF01 är det raka motsatsen. Det här är en espressomaskin av elegant 1950-talsdesign. Standardfärgen är vit, men produkten finns även i andra färger som kanske matchar bättre in i just ditt kök.


6. Sage Appliances Barista Pro

Typ: Halvautomatisk
Kaffekvarn: Ja
Mjölkskummare: Ja
Pumptryck: 15 bar
Volym: 2,0 liter
Effekt: 1680 W
Kapacitet: 2 koppar
Vikt: 11 kg
Mått (BHD):
 41 * 44* 41 cm
Funktioner: Avtagbar vattentank,
Automatisk Rengöring, Kalkindikator,
Varmvattenfunktion, Värmehållning, Display, Droppbricka

Sage The Barista Pro
 • Mycket goda smakresultat i Taenks test
 • Välj själv när du vill ha kontroll över bryggprocessen och när du vill att det sköts automatiskt
 • Hela 30 olika inställningar för kaffekvarnen att välja på
 • Kundrecensioner avslöjar att den kan behöva avkalkas oftare än andra maskiner

Sage Appliances Barista Pro lämnar testet med ett omdöme som en “mycket bra” espressomaskin.

Brygger snabbt och energisnålt

Denna espressomaskin utmärker sig på på flera fronter. Den hyllas för att brygga espresso med mycket gott smakresultat, men också för att den är väldigt enkel att använda. Samtidigt har den också fördelen att vara en maskin med relativt låg energiförbrukning. Detta i kombination med att den arbetar ganska snabbt, vilket exempelvis Råd & Rön kritiserat många andra espressomaskiner just för att inte göra.

Automatisk när du själv önskar

En av anledningarna till att den är enkel att använda är för att man har automatiserat de svåraste delarna av att göra espresso. Det vill säga malning, dosering, tampning och mjölktexturering. Om du hellre vill kan du skifta till att manövrera detta manuellt, men espressomaskinen levererar goda resultat även på egen hand. Du kommer själv att märka vilken metod som passar dig bäst.

Espressomaskin med variationsrika inställningar

Den tillhörande kaffekvarnen erbjuder hela 30 olika inställningar graderat från de mest finmalda bönorna till de absolut grövsta. Experimentera själv till dess att du hittar det perfekta kaffet för dig. Via ThermoJet-systemet kan du även på tre sekunder nå en extraktionstemperatur som ger kaffet den perfekta temperaturen. Överlag justeras vattentemperaturen under bryggprocessen digitalt vilket ger en förutsägbar och jämn temperaturreglering.


Att tänka på innan du köper en espressomaskin

Det är inte alltid lätt att bestämma sig för vilken espressomaskin man ska köpa. Men för att göra processen något enklare för dig har vi samlat viktiga och vanliga frågor i det här avsnittet. Försök besvara frågorna och läs och begrunda våra köpråd. Därefter bör du ha en klarare idé om vilken espressomaskin som passar just dig.

Hur mycket får den lov att kosta?

Det finns ingen anledning att förneka det – espressomaskiner är i regel en dyr produkt. I värsta fall kan de till och med gå på tiotusentals kronor. Som vi har sett i vår artikel finns det dock flera exempel på att du kan få en godtagbar espressomaskin utan att lägga ned den typen av summor. Det kommer dock oavsett alltid att vara en investering. Fundera över hur mycket du är beredd att betala. Därefter kan du undersöka vad du får för pengarna.

Ska den vara manuell eller automatisk?

Detta är en av de viktigaste frågorna eftersom det i regel finns två slags maskiner: manuella eller automatiska. Sedan finns det såklart mellanting som kombinerar de båda funktionerna. Vad du väljer beror helt enkelt på hur mycket du vill göra själv och hur mycket du vill överlåta till maskinen. För en nybörjare kan det vara att rekommendera att välja en automatisk espressomaskin. De är inte alltid lätta att manövrera men med de automatiska får du åtminstone alltid en viss standard som håller godkänd kvalité.

Hur bra kaffe ska den göra?

Den viktigaste funktionen att ta hänsyn till är förstås den mest grundläggande – hur bra kaffe espressomaskinen gör. För det mest detaljerade svaret rekommenderar vi att du går igenom Råd & Röns test i sin helhet. Det kan vara stora skillnader modellerna emellan när det kommer till sådant som bitterhet, syra, fyllighet och inte minst arom.

Vilken storlek är relevant?

När det kommer till storleken ska du i första hand titta på hur mycket vattentanken och bönbehållaren rymmer. Det är dessa som avgör hur mycket kaffe du kommer kunna göra i din espressomaskin. Bor du i ett stort hushåll eller tycker om att bjuda på kafferep rekommenderas såklart en större modell. Storleken kan dock även ha betydelse ur estetisk synpunkt. För många är det lika viktigt att espressomaskinen smälter in i köket och då kan det vara värt att titta på en mindre maskin.

Är du beredd att rengöra espressomaskinen själv?

Idag innehar de flesta espressomaskiner automatisk rengöring. Åtminstone när du går upp en bit i prisklasserna. En viktig fråga att ställa dig är därför om du är beredd att betala lite extra för att slippa rengöra espressomaskinen för hand. Kom ihåg att en maskin som rengörs kontinuerligt tenderar att hålla längre. Samma sak gäller espressomaskinens avkalkning.

Vilken ljudnivå är acceptabel?

Du kanske vill smyga upp på morgonen och sätta på kaffe medan resten av hushållet sover. Då kan en högljudd espressomaskin lätt förstöra den stämning man var ute efter att skapa. Tyvärr står ljudnivån i decibel sällan utmärkt bland specifikationerna där produkterna säljs. Men faktum är att ljudnivån ofta skiljer sig åt från maskin till maskin. För att få svar på frågan om hur de skiljer sig krävs med andra ord att du tittar på jämförelser i konsumenttest. Exempelvis hos Råd & Rön.

Hur intresserad av kaffe är du?

Någonting som bör styra ditt val av espressomaskin är din grad av intresse för kaffe. Är du enbart intresserad av själva smaken och att dricka kaffet kanske det räcker att du väljer en halvautomatisk variant utan de mest exklusiva funktionerna. Men för den “nördiga” och passionerade kaffeälskaren kan vi rekommendera en espressomaskin där det följer en tillhörande app. Då har du ofta stora möjligheter att fördjupa dig i nya recept och förstå kaffeprocessen på ett sätt som kommer att berika upplevelsen du får av din espressomaskin.

Fler tester

Du är säkert intresserad av vårt stora test av kaffebryggare som du hittar här på Konsumenttester.

I vårt test av brödrostar går vi igenom några av de bästa modellerna på marknaden som hjälper dig att få det perfekta rostbrödet till frukosten.

Användbara länkar

Råd & Rön

Taenk