Dammsugare bäst i test

Årets bästa dammsugare
Dags att köpa ny dammsugare? Vi guidar dig.

Bästa dammsugaren 2022

Alla hushåll är beroende av en dammsugare för att kunna hålla någorlunda rent i bostaden. Vilken dammsugare som är bäst lämpad för hushållet i fråga kan dock variera. Funktionerna, styrkorna och svagheterna varierar från modell till modell. Ett hushåll med pälsdjur kan till exempel behöva prioritera en dammsugare med annat typ av munstycke och en annan sugförmåga än ett hushåll utan djur. Är du allergiker eller ljudkänslig är det andra egenskaper du måste ha koll på före du bestämmer dig för vilken dammsugare som passar dig bäst.

På denna sidan får du:

 • En testvinnare samt bästa budget- och premiumval
 • Köpråd att ta del av inför ditt köp
 • Fördelar och nackdelar med samtliga dammsugare
 • Var du hittar de bästa priserna på dammsugare

Vilket dammsugare är bäst och passar just dig?

Du kommer i den här artikeln få läsa om tester av olika dammsugare. I artikeln får du svar på dina frågor kring dammsugarnas fördelar, nackdelar och vad som utmärker dem bäst. Dessutom har vi utsett en testvinnare, men också ett bästa budgetval samt ett bästa premiumval. Vi vill även rekommendera att du tar del av våra köpråd som du hittar i slutet av artikeln. Där lyfter vi fram några av de viktigaste frågorna du bör ställa dig själv inför ditt dammsugarköp.


1. Testvinnare: Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline

Ljudnivå: 75 dB
Påsvolym: 4,5 liter
Aktionsradie: 11 m
Motoreffekt:
550 W
Vikt: 7,1 kg
Funktioner: Indikator för full dammpåse, Golvborste, Möbelmunstycke, Fogmunstycke

Dammsugare test Miele Complete C3 EcoLine
 • Den tolv meter långa räckvidden som underlättar städning över stora ytor
 • Ett så kallat “AirClean Plus”-filter som filtrerar bort 99,9 % av de farliga partiklarna som passerar genom dammsugaren
 • Små hjul som roterar enligt 360 grader vilket resulterar i bekväm följsamhet
 • De små hjulen gör det svårare att ta sig över högre kanter

Ingen av våra övriga dammsugare på listan rår på Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline. Vi anser att dess smidighet och sugkraft gör den till testvinnaren bland sina konkurrenter.

Dammsugare med lång räckvidd

Att behöva byta kontakt är ofta standard när man dammsuger större ytor. Men med en räckvidd på hela tolv meter är det ingenting som kommer bekymra dig nämnvärt när du använder Miele Complete C3 Black Diamond Edition. Det ger förutsättningar för att kunna dammsuga stora ytor och runt många möbler. Förutsättningar som många andra dammsugare helt enkelt inte kan erbjuda.

Smidig följsamhet och manövrering

En stor fördel med den här dammsugaren är de smidiga hjul som bär den framåt. Tre stycken hjul roterar i 360 grader. Det gör att den vänder och svänger otroligt enkelt och följer dig direkt vart du än drar den. Se dock upp för att hjulen är ganska små. De har svårt att ta sig över dammsugarens sladd, vilket innebär att du ibland behöver lyfta den själv.

Stark men tyst dammsugare

Dammsugarens motor når en effekt på 550 Watt. Det bidrar till en mycket imponerande sugkraft som, enligt Taenk.dk, presterar väl både på mattor och hårda underlag. Även om det är en stark dammsugare går det skönt nog inte ut över ljudvolymen. Dammsugaren är inte den tystaste på marknaden, men långt ifrån den högljuddaste heller. Påsen har utrymme för fyra och en halv liter. En smart funktion är att en lampa lyser när påsen behöver tömmas.

Komfortabel städposition

Ett vanligt bekymmer, framför allt med billigare produkter, är att det kan bli ansträngande för ryggen att dammsuga när du ständigt måste böja dig ned. Det problemet slipper du med den här modellen från Miele. Tack vare ett justerbart teleskoprör kan du själv ställa in vilken längd på röret som passar just din längd och hållning.


Bästa budgetval: Electrolux EUO9GREEN

Ljudnivå: 65 dB
Påsvolym: 5,0 liter
Aktionsradie: 12 m
Motoreffekt:
850 W
Vikt: 8 kg
Funktioner: Tväåttbart filter, Indikering för påsbyte, Teleskoprör, Svängbara hjul

Dammsugare test Miele Complete C3 EcoLine
 • Allergy Plus-filtret underlättar för allergiker
 • Stark sugförmåga både på mattor och golv
 • Ljudnivå på enbart 65 decibel
 • Producerad av återvunnen plast och är nästan helt återvinningsbar
 • Svaga resultat i att ta upp djurhår. Överväg en annan produkt om du har husdjur som fäller.

Electrolux EUO9GREEN är testad av både Råd & Rön och Taenk. Resultaten är tydliga. Den här dammsugaren bevisar att du inte behöver spendera dina pengar på den dyraste produkten för ett bra resultat. Dammsugaren i fråga är en solklar budgetvinnare. Detta tack vare kombinationen av lågt pris och en mycket användarvänlig dammsugare.

Höga betyg i test

Råd & Rön ger Electrolux EUO9GREEN nästan så högt betyg det går i flera avseenden. Två av dessa är förmågan att suga upp smuts och damm från mattor, samt dess låga partikelutsläpp. Medan många andra dammsugare, enligt testen, kämpar med mattstädning och inte når hela vägen fram är den här produkten i en klass för sig. Däremot är den sämre på att suga upp djurpäls, vilket kan vara värt att notera för djurägare.

Dammsugare med Tystgående teknik

En av Electrolux EUO9GREEN:s stora förtjänster är dess SilentAir-teknologi. Ljudnivån toppar på 65 decibel. Det är en ljudnivå som motsvaras av vanlig samtalston på kort avstånd. Man kan lätt misstänka att det skulle gå ut över arbetsförmågan och sugkraften, men icke. Dammsugaren har en effekt på 850 Watt och är med andra ord en kraftfull maskin i sammanhanget. Ett annat plus är Allergy Plus-filtret. Filtret fångar de minsta partiklarna inom exempelvis pollen, vilket minskar risken för allergiska reaktioner.

Energiklass A

Jämfört med en “vanlig” 2 100 Watt-dammsugare förbrukar Electrolux EUO9GREEN betydligt mindre energi. Ända upp till 65 procent mindre energi till och med. Den är därför placerad i energiklass A, som enligt Boverket består av produkter med låg energiförbrukning. Råd & Rön tycks dock vara skeptiska till detta då de enbart ger produkten fem av tio i betyg när det kommer till just energiförbrukningen.

Miljövänligt alternativ

Det har egentligen ingen effekt på själva dammsugandet, men det måste nämnas att produkten antagligen är den mest miljövänliga på listan. Den är till 70 procent producerad med hjälp av återvunnen plast. Även förpackningen är tillverkad av återvunna ämnen. Till 92 procent är dammsugaren fullständigt återvinningsbar. Vill du välja dammsugare utifrån ett grönt perspektiv är det med andra ord en produkt du verkligen bör överväga.


3. Bästa premiumval: Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine

Ljudnivå: 76 dB
Påsvolym: 4,5 liter
Aktionsradie: 11 m
Sladdlängd: 12 m
Motoreffekt:
900 W
Vikt: 7,2 kg
Funktioner: Indikator för full dammpåse, Golvborste, Möbelmunstycke, Fogmunstycke, Turboborste

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine
 • Perfekt för dig med husdjur som fäller
 • Reglerbar sugkraft som styrs elektroniskt
 • Räckvidd på tolv meter
 • Med sina 76 decibel är det en ganska högljudd dammsugare

En bit upp i prisklassen hittar vi en dammsugare från Miele, specialiserad på att städa upp efter dina fällande husdjur. Både Råd & Rön och Taenk.dk bekräftar att det här är dammsugaren för dig med exempelvis en hund eller katt i hemmet. Denna exklusivitet gör att vi utser den till listans bästa premiumval.

Unik förmåga att suga upp djurhår

Medan majoriteten av de testade dammsugarna presterar tveksamma resultat i förmågan att städa upp djurhår särskiljer sig den här produkten. Precis som namnet antyder är det en dammsugare specialiserad på just detta. Med nästintill full pott av Råd & Rön i avseendet är den svår att konkurrera med. Det märks också i produktens konsumentomdömen som hyllar dammsugaren ur fler aspekter än enbart förmågan att hålla rent efter hundar och katter.

Kontrollerat men kraftfullt sug

Du kan själv välja hur mycket kraft du vill använda i dammsugarens sugförmåga. Sugkraften styrs elektroniskt. Genom att trycka på dammsugarens plus- och minustangenter reglerar du enkelt om du vill öka eller minska sugkraften. Det innebär också att du kan påverka energiförbrukningen. I övrigt gör dammsugaren vad den kan för att spara energi och arbeta för en hållbar motor. Inte minst genom den mjuka uppstarten som karaktäriserar dammsugaren när du sätter igång den. Totalt slår sugeffekten i tak när den uppnår 890 Watt.

Allround sugkraft

Utöver att effektivt ta upp djurhår fungerar den även utmärkt när det kommer till vanligt damm. Både på mattor och golv ger Råd & Rön goda betyg till Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine 890 Watt efter deras test. Den goda uppsugningsförmågan får dock konsekvenser för energiförbrukningen. Råd & Rön ger därför ett lägre betyg för just detta. Men energiförbrukningen kan du dock som sagt till stor del kontrollera själv genom att reglera sugkraften.

Dammsugare som är lämplig på stora ytor

Tack vare en rörelseradie på tolv meter kan du arbeta med dammsugaren över relativt stora ytor. Utan att behöva byta kontakt titt som tätt. Dammsugarpåsen är av relativt stor karaktär och rymmer fyra och en halv liter damm. Dammsugaren säger själv till via sin indikatorlampa när det är dags att tömma påsen. Som med många andra dammsugare i de mer exklusiva kategorierna kan du självklart justera teleskopröret så att det matchar din egen längd.


4. Electrolux PD91-ANIMAL

Ljudnivå: 69 dB
Påsvolym: 5,0 liter
Aktionsradie: 12 m
Sladdlängd: 9 m
Motoreffekt:
550 W
Vikt: 8,6 kg
Funktioner: Indikator för full dammpåse, Golvmunstycke, Möbelborste, Turboborste

Dammsugare Electrolux PD91-Animal
 • En mycket god förmåga att städa upp efter pälsdjur
 • Flexibel dammsugare med 3-i-1-munstycke
 • Förbrukar mindre ström och drar mindre energi än många konkurrenter
 • Enkel att hålla ren och att tömma påsen
 • Relativt klumpig att hantera vilket också återspeglas i Råd & Röns betygssättning

Även Electrolux levererar en dammsugare särskilt lämpad för husdjursägare. Denna modell är testad av både Taenk och Råd & Rön och får mycket goda omdömen när det gäller att suga upp hår från golv och mattor.

Flexibel dammsugare

Sugförmågan är imponerande i denna dammsugare från Electrolux. Det gäller både djurhår men även vanligt damm och smuts. En bidragande faktor till dammsugarens flexibilitet är att den har ett 3-i-1-munstycke. Det ger dig flera valmöjligheter i städandet. Använd exempelvis turbomunstycket eller “Animal”-modellen, som är ett munstycke anpassat för att på bästa sätt städa upp efter din hund eller katt.

Justera efter behov

Den här modellen från Electrolux är en dammsugare som är mycket anpassningsbar efter dina behov och önskemål. En funktion är den automatiska effektjusteringen som bidrar till enklare rengöring. Ett PureFlow-system i dammsugaren medverkar också till att du förbrukar mindre ström och sparar mer energi. Som flera andra dammsugare kan du även sänka eller höja teleskopröret för att bättre matcha din egen längd. Utöver detta är den utrustad med särskilt stora hjul som underlättar svängarna.

Fräsch rengöring

Råd & Rön ger Electrolux PD91-ANIMAL höga betyg när det kommer till filtrering och rengöring. Anledningarna till detta är framför allt det sköljbara Hygien12-filtret samt filterindikatorn som meddelar när det är dags för rengöring. Dammsugarpåsen är av Anti-odör-karaktär och stänger in damm och smuts, men även otrevliga dofter. Dessutom slipper du röra vid själva dammsugarpåsen tack vare CleanLifts S-bag-hållare.


5. Electrolux Ultraone EUOC92IW

Ljudnivå: 65 dB
Påsvolym: 5,0 liter
Aktionsradie: 12 m
Sladdlängd: 9 m
Motoreffekt:
850 W
Vikt: 7,8 kg
Funktioner: Indikator för full dammpåse, Blåsfunktion

Electrolux UltraOne EUOC92IW
 • Fungerar mycket bra på mattor och hårt golv
 • Kommer åt damm och smuts i springor
 • Har en behaglig ljudnivå (65 decibel)
 • Ergonomiskt och bekvämt handtag
 • Drar en del energi och har svårt att suga upp djurhår

Electrolux Ultraone EUOC92IW är en tystgående modell. Råd & Rön anser den vara relativt jämbördig med sina andra konkurrenter från samma företag. Just ljudnivån är dock utan tvekan den här dammsugarens största styrka.

Tystgående på flera vis

Ljudnivån uppgår till drygt 65 decibel, precis som bland annat vårt bästa budgetval. Det innebär att du lätt kan dammsuga utan att störa någon som exempelvis sitter och pratar eller ser på TV. Tekniken bakom den låga ljudnivån döljer sig i slangen och i munstycket. Dock bidrar även de mjuka gummihjulen till en lägre ljudprofil. Hjulen är även konstruerade för att inte orsaka repor i golven. Utöver detta undviker du dessutom slitage och bucklor längs väggarna tack vare dammsugarens extra mjuka stötfångare.

Kommer åt på svåra ytor

Likt ovanstående produkt från Electrolux har även denna modell ett 3-i-1-munstycke. Det innebär att du kan variera städningen mellan borsten, fogmunstycket och möbelmunstycket beroende på vad du städar. 3-i-1-munstycket fungerar både på stora och mer svåråtkomna ytor. Den är effektiv när det kommer till att göra rent ur springor, vilket särskiljer den från många andra dammsugare. I det avseendet belönar Råd & Rön produkten med betyget nio av tio.

Extra stor påse

Den här dammsugaren är modern på så vis att en indikatorlampa visar när påsen är full och behöver bytas. Det har den gemensamt med flera av produkterna vi har gått igenom i artikeln. Däremot är har Electrolux Ultraone EUOC921W den största påsen av samtliga dammsugare som omnämns här. Totalt rymmer påsen hela fem liter.


6. Electrolux ESP72DB

Ljudnivå: 72 dB
Påsvolym: 3,5 liter
Aktionsradie: 12 m
Sladdlängd: 9 m
Motoreffekt:
650 W
Vikt: 5,5 kg
Funktioner: Indikator för full dammpåse, Teleskoprör, Svängbara hjul, Möbelborste, Golvmunstycke, Fogmunstycke

Electrolux SilentPerformer ESP72
 • Drar mindre energi än andra Electrolux-modeller
 • Effekten kan manuellt regleras på dammsugaren
 • 360° Motion Technology som gör att dammsugaren rör sig enkelt och smidigt
 • Bristande upptagning av djurhår samt damm längs väggar

Electrolux ESP72DB är en dammsugare i den något billigare prisklassen. Den har väldigt mycket gemensamt med Electrolux-modellen som beskrivs ovan. De största skillnaderna är att den har något sämre dammupptagning mot vägg, men drar mindre energi än sin Electrolux-konkurrent.

Bulleroptimerad motor

Även om det här är en av de billigare produkterna hittar du flera egenskaper som är gemensamma med dyrare varianter. En är bland annat räckvidden, som precis som de dyrare alternativen i den här listan är på tolv meter. Själva sladden är nio meter lång. En annan likhet är att den producerats med bulleroptimerad motor, vilket ska göra den tystare. Även om 70 decibel är helt okej är det dock något högre än många andra dammsugare.

Effektiv och kraftig dammsugare

Springor, mattor och hårt golv fixar den här dammsugaren mer eller mindre lika bra som övriga Electrolux-modeller. Det är en relativt kraftig motor med en effekt på 650 Watt. Det kan jämföras med många andra dammsugare som ofta toppar på 550 Watt, men i motprestation ofta också arbetar något tystare.

Flexibel rörlighet

Det som du kanske kommer ha störst nytta av när det kommer till denna dammsugare är 360-gradersteknologin. I likhet med artikelns testvinnare arbetar hjulen med en rörelseteknik som möjliggör stor flexibilitet. De kan svänga runt sig själva och åt alla håll. Det gör städningen mycket enklare. Inte minst när du flyttar dammsugaren från ett rum till ett annat eller försöker komma åt runt och under stora möbler.


Att tänka på innan du köper dammsugare

Flera faktorer avgör vilken dammsugare du bör välja. Egenskaper som pris, sugkraft, energiförbrukning är exempel på viktiga komponenter att titta närmare på. Vi har samlat några av de mest kritiska frågorna du som kund bör fråga dig själv innan du bestämmer dig för vilken dammsugare du behöver.

Hur lång räckvidd behöver du?

En dammsugare med tillräckligt lång sladd och räckvidd är viktigt för att komma åt i rum som saknar eluttag i väggen. Längre räckvidd gör också att du slipper byta från ett kontaktuttag till ett annat varje gång du byter rum. Om du upplever att din nuvarande dammsugare inte räcker tillräckligt långt är ett tips att mäta dess räckvidd. Då vet du vilket mått du behöver utgå från när det är dags att välja ny dammsugare.

Har du många mattor?

De flesta dammsugare presterar väldigt bra på hårda golv och underlag. Sämre kan det vara när det kommer till mattor. Då behövs ofta särskilda munstycken för att nå ett bra resultat. Det är någonting du måste ha i åtanke när du väljer dammsugare. Har du flera mattor i ditt hem, eller till och med en heltäckningsmatta, bör du noga försäkra dig om att du väljer en dammsugare som klarar av suga upp damm och smuts från dessa.

Är du husdjursägare?

För dig som har exempelvis hund eller katt hemma måste du överväga ytterligare en egenskap i den dammsugare du väljer. Det är inte alla dammsugare som har förmåga att plocka upp djurhår från mattor eller möbler. Även här krävs det ofta ett alldeles särskilt munstycke. Om det är viktigt för dig att städa upp efter dina fällande djur är det ännu viktigare att du kontrollerar detta hos dammsugaren du köper. Undersök noga om den har testats med goda resultat i just denna förmåga.

Hur energisnål får dammsugaren vara?

En energisnål dammsugare har flera fördelar. Det är dels skonsammare för miljön, men det leder också till en lägre elräkning för dig. En del dammsugare är energisnålare än andra. Undvik att gå i fällan med en dammsugare som drar mycket energi om du dammsuger mycket och ofta. På vissa dammsugare kan du reglera effekten och därmed även påverka hur mycket energi som dras.

Är du allergisk?

För den som är allergisk mot sådant som damm, kvalster, pollen eller hundhår kan det vara en mardröm att dammsuga. Men det finns metoder för att underlätta detta. Är du allergisk bör du därför välja en dammsugare med låga partikelutsläpp. Det finns också dammsugare med särskilda allergifilter som är speciellt designade för att hjälpa allergiker använda dammsugaren utan att få besvär.

Vilken ljudnivå är acceptabel på dammsugaren?

En högljudd dammsugare kan lätt förstöra friden i ett hushåll med flera medlemmar. Det är ofta bekvämare för alla med en dammsugare som är så tystgående som möjligt. De tystaste ligger runt 60-65 decibel. Det motsvarar en ljudnivå likt en normal samtalston på kort avstånd. Med andra ord kan en person höra TV:n utan problem om någon samtidigt dammsuger i samma rum.

Vilka ergonomiska krav har du på dammsugaren?

För en person som exempelvis lider av ryggproblem kan det vara en mardröm att dra omkring på en icke-ergonomisk dammsugare. Men det finns dammsugare som är bättre än andra på att anpassas efter din längd. Justerbara teleskoprör och handtag är nästan ett måste för att inte slita på kroppen om du dammsuger ofta. Kontrollera att den dammsugare du köper har dessa funktioner om du vill förebygga förslitningar på kroppen i samband med dammsugandet.

Hur ofta vill du behöva tömma påsen?

De flesta dammsugarpåsar har en volym på fyra och en halv liter. Det finns däremot de med större påse, som vi bland annat sett bland produkterna som beskrivs i artikeln. Storleken på påsen påverkar naturligtvis hur ofta du behöver tömma den. Om du väljer en modern dammsugare kan du ibland också räkna med att en lampa indikerar när påsen är full. Med dessa funktioner sprider du ut tömmandet istället för att personligen behöva kontrollera fyllnaden titt som tätt.

Fler tester av städprodukter

Har du bestämt dig för att ta städningentill nästa nivå? Då kan en ångtvätt vara något för dig. Med ångtvätten dödar bakterier man och skapar en hälsosam miljö inte minst för allergiker. Den heta ångan löser upp olja fett och smuts utan att du behöver tillsätta rengöringsmedel. Ta del av vårt test av ångtvättar.

Fler tester av dammsugare hittar du hos Konsumentrådet.

Varför dammsuga själv när man kan låta en robotdammsugare göra jobbet samtidigt som du ligger på soffan och läser en bok. Men är robotdammsugarna bra nog? Missa inte vårt test av robotdammsugare.

Användbara länkar

Råd&Rön

Taenk.dk