Locktång bäst i test

Vilken är den bästa locktången

En riktigt bra locktång har mycket att leva upp till, men att hitta en som motsvarar förväntningarna kan vara lättare sagt än gjort. Dessutom ger olika typer av locktänger också olika typer av lockar, vilket ytterligare kan försvåra urvalet.Bra sladdlängd, olika temperaturinställningar, en beläggning som är skonsam mot håret och inte minst – lockar som faktiskt håller. Somliga föredrar små, definierade lockar, andra vill ha det mjukt vågigt snarare än lockigt och en del trivs bäst i ett lyxigt Hollywood-svall.

På denna sidan får du:

 • En bra överblick över marknadens bästa locktänger
 • Detaljerade omdömen och produktbeskrivningar
 • Utvalda fördelar samt eventuella nackdelar för respektive locktång
 • Köpråd för att hitta bästa locktången
 • Tips för styling med locktång
 • Var du hittar bästa priserna på den bästa locktången

Vilken är den bästa locktången?

I detta test listar vi fem bästsäljande locktänger på marknaden – med utförliga produktspecifikationer, fördelar, eventuella nackdelar och övriga detaljer du behöver för att enkelt och snabbt kunna jämföra olika modeller och hitta din favorit.

En locktång av bra kvalitet ska helst vara snabb och enkel att använda, ha en ytbeläggning som inte skadar håret och ge lockar med ordentlig stadga. Dessutom vill man kunna använda den utan risk för att bränna sig, och gärna kunna välja mellan såväl större som mindre lockar.

Nedan finner du en sammanställning av de bästa och mest köpvärda locktängerna på marknaden just nu – baserat på ett antal genomförda experttester.


1. Testvinnare: Dyson AirWrap Styler Complete

Maxtemperatur: 150 grader
Vikt: 610 gram
Antal värmelägen: 4
Antal hastigheter:
3
Effekt:
1300 W
Diameter: 48 mm
Funktioner: Het luft, Joniseringsfunktion, Kall topp, Kalluftsfunktion, Utbytbart huvud, Rörligt sladdfäste
Färger:
Svart, Lila, Rosa, Silver, Röd, Grå

testvinnande locktången Dyson AirWrap Styler Complete
 • Skonsam styling med luft istället för värme
 • Flexibelt verktyg med många olika tillbehör
 • Snabb uppvärmning och snabb avkylning
 • Kall topp och lagom lång sladd
 • Ingen klämma – naturligt resultat
 • Högt pris

AirWrap Styler Complete från Dyson är en riktig Rolls Royce bland locktänger och verktyg för hårstyling överlag. En kostsam dyrgrip, men ett multifunktionellt verktyg som dels kan användas till att locka håret på flera olika sätt – men också för att torka, varmluftsborsta och räta ut håret.

Såväl prislappen som det faktum att produkten är rejält trendig och omtalad gör förstås att förväntningarna är höga, och glädjande nog lever Dyson AirWrap Styler Complete med lätthet upp till dem.

Stylar med luft istället för extrem värme – skonsam mot håret

Karakteristiskt för hårverktyg från Dyson är att stylingen sker med hjälp av luft snarare än med extrem värme, vilket förstås är betydligt bättre för håret då luft sliter mindre. Denna AirWrap Styler Complete är skapad med innovativ hårteknologi där en digital motor genererar ett lufttryck som skapar en så kallad Coanda-effekt, vilken gör att håret tvinnas runt cylindern och lockas på ett skonsamt sätt.

Luftflödeshastigheten kan regleras i tre olika lägen beroende på om locktången ska användas för att både torka och styla, eller enbart styla. Även värmen kan ställas in på tre olika nivåer för att på bästa sätt kunna anpassas till frisyr och hårtyp. Slutligen har Dyson AirWrap också en kyleffekt med 28 graders kalluft som används för att fixera lockarna efter avslutad styling.

Två olika cylindrar för större eller mindre lockar

Dyson AirWrap är ett komplett multiverktyg med olika typer av tillbehör för olika typer av styling. För att locka håret är det dock cylindrarna om 30 mm respektive 40 mm som är intressanta. Dessa går att variera mellan beroende på om man önskar mindre och mer definierade lockar (använd 30 mm cylindern) eller om man vill ha lite större och mer böljande lockar (använd 40 mm).

Delarna är enkla att byta ut, de värms upp mycket snabbt och har en skyddad topp som man kan hålla i utan att riskera att bränna sig. Tack vare Coanda-effekten som håller kvar håret intill tången behövs heller ingen klämma, vilket gör att lockarna ser mycket mjuka och naturliga ut utan märken eller veck.

Summa summarum är Dyson AirWrap en utmärkt locktång och även ett perfekt allroundverktyg. Skonsam mot håret, vackert och hållbart resultat och en (förvisso rejält dyr) men riktigt bra investering.


Bästa budgetalternativ: Remington Advanced Colour Protect

Maxtemperatur: 230 grader
Vikt: 364 gram
Antal värmelägen: 5
Sladdlängd: 300 cm
Uppvärmningstid:
15 sekunder
Funktioner: Keramisk beläggning, Avjoniserande, Rörligt sladdfäste, Automatisk avstängning, Display
Färger:
Svart, Vit, Silver, Grå, Brun, Guld

Locktång Remington Advanced Colour Protect
 • Naturligt, mjukt resultat – inga märken från klämman
 • Mycket bra pris
 • Unik beläggning speciellt skonsam för färgat hår
 • Fem olika värmelägen
 • 3 m sladd, fullt roterbar
 • ● Tar lite längre tid att styla tjockt hår

Remington Advanced Colour Protect Curling Wand utnämns till bästa budgetval. Det här är en lättanvänd och effektiv locktång som trots att den kostar en bra bit under tusen kronor, håller riktigt bra kvalitet.

Likt föregående modell från GHD har även denna rosats av både Cosmopolitan och användare världen över – dels för det förmånliga priset, men framförallt för det resultat den ger.

Bredare cylinder ger ett mjukt svall

Remington Advanced Colour Protect Curling Wand har en betydligt bredare cylinder än många andra modeller på marknaden, vilket gör den idealisk för större lockar eller om man bara vill åt en böljande, nyfönad look.

Cylindern mäter hela 38 mm i diameter som bredast (32 mm vid toppen), men trots storleken upplevs inga problem med ojämn uppvärmning eller ett undermåligt resultat. Håret formas fantastiskt fint, utan märken eller veck av tångens klämma. Fem olika värmelägen gör det möjligt att reglera temperaturen utifrån såväl hårtyp som intensitet i lockarna. Stort plus för att uppvärmningen dessutom endast tar 30 sekunder, även upp till maxtemperaturen 210 grader. 

Unik keramisk beläggning som skyddar färgat hår

Precis som produktnamnet antyder är det här en locktång speciellt utvecklad för färgat och tonat hår. Medan vanliga värmeverktyg har en tendens att göra tonat, färgat eller slingat hår väldigt matt, har Advanced Colour Protect Curling Wand från Remington en keramisk beläggning behandlad med både sheasmörolja och UV-filter. Beläggningen har en mjukgörande effekt, och håret blir både glansigare och mindre frissigt.

Remington Advanced Colour Protect Curling Wand är en mycket prisvärd locktång som både känns lyxigare och ger ett betydligt mer kvalitativt resultat än vad prislappen ger intryck av. Håret får ett mjukt svall med vågiga lockar som trots att de är mindre definierade faktiskt håller riktigt länge.

Det faktum att tången också har en klämma gör den enkel att använda för vem som helst, och risken att man bränner sig är minimal.


3. Babyliss Curl Secret

Maxtemperatur: 230 grader
Vikt: 617 gram
Antal värmelägen: 3
Sladdlängd: 220 cm
Uppvärmningstid:
30 sekunder
Funktioner: Automatisk avstängning, Joniseringsfunktion, Keramisk, Snabbuppvärmning, Utbytbart huvud
Färger:
Svart, Rosa

Babyliss Curl Secret 2 C1300E
 • Automatisk locktång – enklare än någonsin att locka håret
 • Inbyggd timer för hjälp att skapa små eller stora lockar
 • Möjlighet att byta rotationshåll – mer naturligt resultat
 • Ingen risk att bränna sig
 • Eventuellt något stor och otymplig

Babyliss Curl Secret är en så gott som automatisk locktång som gör det enklare än någonsin att få till de där perfekta böljande lockarna, utan att själv egentligen behöva anstränga sig. Locktången drar försiktigt in håret i apparaten där det rullas runt den varma cylindern, och på bara några tiotals sekunder formar och lockar såväl tunna som tjocka hårslingor.

Givet att man själv varken behöver rulla upp håret eller trixa med någon klämma blir det i princip omöjligt att inte lyckas med den här locktången.

Olika temperaturer och inbyggd timer

Utöver den synnerligen innovativa designen, har Babyliss Curl Secret också ett flertal smarta funktioner som både bidrar till att skydda håret och göra stylingen så enkel som möjligt.

Temperaturen kan regleras på ett par olika nivåer (fler hade varit önskvärt) upp till maxtemperaturen 230 grader. Uppvärmningen går otroligt fort – efter endast 30 sekunder är locktången redo att användas (vilket visas på indikatorn för uppvärmningen). Ett stort plus måste också ges för den inbyggda timerfunktionen, med vilken man kan ställa in tre olika tider beroende på om man önskar små eller stora lockar. Curl Secret från Babyliss har också en motrotationsfunktion, med vilken du kan byta rotationshåll för ett mer naturligt resultat.

Skonsam mot håret

Två spolar finns att välja mellan (25 mm för mindre lockar/tunt hår, eller 35 mm för större lockar/tjockt hår), bägge med keramisk beläggning som skyddar håret och gör lockarna glansiga. Dessutom håller lockarna riktigt länge, framförallt om man använder den längsta tiden i timern (som också ger mer definierade lockar) – men även om man lockar en kortare tid.

Babyliss Curl Secret är en otroligt prisvärd, smart och helt ny typ av locktång som gör det enkelt att locka sitt eget hår och som dessutom har en mängd smarta och innovativa finesser. En revolution bland stylingverktyg som överlag fått mycket positiva betyg från konsumenter.


4. GHD Curve Creative Curl Wand

Maxtemperatur: 185 grader
Vikt: 617 gram
Diameter: 28 mm
Sladdlängd: 200 cm
Uppvärmningstid:
20sekunder
Funktioner: Automatisk avstängning, Rörligt sladdfäste, Keramisk beläggning, Säkerhetsställ
Färger:
Svart, Vit, Lila,  Röd, Guld, Rosa

Locktång GHD Curve Creative Curl Wand
 • Konformad cylinder ger möjlighet att anpassa storleken på lockarna
 • Maximal värme 185 grader – mer skonsamt för håret
 • Automatisk avstängningsfunktion
 • Ingen klämma ger ett naturligt resultat
 • Fantastiskt hållbart resultat – lockarna håller i sig länge
 • Något ojämn värmefördelning, locktången blir varmast i mitten

GHD är ett av världens mest populära varumärken för plattänger – men de lyckas med toppkvalitet och riktigt bra funktion även när det kommer till locktänger. Tidningen Cosmopolitan har också utsett GHD Curve Creative Curl Wand till en given favorit då den är synnerligen enkel att använda, men ger ett professionellt resultat.

Curve Creative Curl Wand från GHD är en konformad locktång utan klämma. Håret tvinnas runt cylindern och får efter bara ett tiotal sekunder vackra definierade lockar. Avsaknad att klämma gör att man slipper veck eller märken i lockarna som ser trista och kantiga ut och drar ned helhetsintrycket av ett böljande, lockigt svall.

Keramisk beläggning och lagom värme

Likt de flesta andra moderna locktänger på marknaden har även denna modell från GHD keramisk beläggning på den värmecylinder håret rullas upp på. Keramisk beläggning är bra av två skäl; dels ger det håret en glansig finish, och dels skyddar det håret från värmeskador.

Vidare har GHD också valt att begränsa maximal värme till 185 grader. En temperatur som är fullt tillräcklig (lockarna blir riktigt bra, och det på kort tid) och som förhindrar att håret tar skada av alltför extrem hetta. En automatisk avstängningsfunktion finns också – efter 30 minuter utan användning stängs locktången av.

Konformad locktång ger flexibilitet

GHD Curve Creative Curl Wand har en konformad cylinder som mäter 28 mm i diameter längst ned, och 23 mm längst upp. Formen gör det möjligt att enkelt anpassa storleken på lockarna, utan att behöva byta ut delar eller liknande. Längst ut finns också en skyddad topp man kan hålla i utan att bränna sig.

Resultatet då? Snudd på fantastiskt. GHD Curve Creative Curl Wand ger definierade lockar som dels ser naturligt mjuka ut, men som också håller i sig ordentligt länge – faktiskt flera dagar.


5. Balmain Professional Ceramic Curling Wand

Maxtemperatur: 230 grader
Vikt: 868 gram
Diameter: 32 mm
Sladdlängd: 300 cm
Uppvärmningstid:
20sekunder
Funktioner: Upphängningsögla, Automatisk avstängning, Universal spänning, Digital display, Keramisk, Roterande sladdfäste, Kall topp, Snabbuppvärmning
Färger:
Svart

Locktången Balmain Professional Ceramic Curling Wand
 • Stor flexibilitet vad gäller temperaturer
 • Bäst värmefördelning – hela cylindern blir lika varm
 • Bra tillbehör
 • Enkel att använda och mycket hållbart resultat
 • Dyr i inköp

Sist ut i detta test av marknadens bästa locktång 2020 är en produkt framtagen i samarbete med professionella hårstylister verksamma hos det ansedda franska modehuset Balmain.

Balmain Professional Ceramic Curling Wand har likt lyxtången från Dyson också hyllats av brittiska The Independent – som faktiskt också utnämnt denna till bästa köp. Locktången är framtagen med professionell expertis i ryggen, vilket tydligt märks i såväl design som funktion och inte minst resultatet den ger.

Bäst värmefördelning och ett hållbart resultat

Balmain Professional Ceramic Curling Wand finns att köpa med två olika storlekar på värmecylindrarna – 32 mm eller 25 mm. The Independent gillade särskilt den lite större på 32 mm, men för dig med kort eller tunt hår kan den mindre varianten fungera bättre.

Locktången ger mjuka, böljande och vackra lockar (utan kantiga veck, tack vare avsaknad av klämma) som håller otroligt länge, och som är lika bra lockade längre upp i håret som längst ned vid topparna.

Värmefördelningen är synnerligen bra, hela cylindern kommer upp till rätt temperatur, vilket förstås bidrar till ett jämnare och bättre resultat. Den keramiska ytan har också en joniserande verkan (motverkar statiskt hår) samt skapar friktion som enkelt håller kvar håret på tången ner det ska lockas.

Lyxiga tillbehör medföljer

Balmain Professional Ceramic Curling Wand är dyrare än flera andra locktänger på marknaden (dock betydligt billigare än vår testvinnare från Dyson), men omsorg har lagts på både produkten som sådan som fina tillbehör.

Med locktången följer bland annat en värmematta (på vilken du tryggt kan lägga ned tången utan att förstöra underlaget), hårclips att använda vid stylingen samt en lyxig väska att förvara tången i.

Smarta detaljer som en 300 cm lång fullt roterbar sladd och en automatisk avstängningsfunktion höjer betyget ytterligare, liksom en kall topp att hålla i och ett temperaturreglage som går att ställa in på allt mellan 80-220 grader.

Balmain Professional Ceramic Curling Wand är en lyxig locktång av mycket hög kvalitet – och en investering väl värd pengarna.


Köpråd – så hittar du bästa locktången för ditt hår

Vilken typ av locktång som passar bäst för just dig beror dels på vilka slags lockar du vill ha (stora, små, naturligt vågiga eller korkskruvar?), men också på vilken hårtyp du har samt vilken teknik du föredrar att använda.

Utbudet av locktänger är mycket stort – marknaden är full av såväl olika varumärken, som olika modeller och tänger i olika prisklasser. Att hitta inspiration i tester som det här kan ofta vara mycket hjälpsamt, men viktigt är också att identifiera vilka önskemål du har i fråga om bland annat modell, pris, klämma eller inte klämma, eventuella tillbehör och värmereglering.

Inför köp av en ny locktång är det således bra att fundera över:

 • Vilken hårtyp har du? Tunt, tjockt, fint eller strävt? Olika locktänger passar olika bra till olika hårtyper. Oftast är en mindre cylinder att rekommendera till kortare, tunnare hår, medan en större i regel krävs för bra resultat på längre och tjockare hår.
 • Önskar du väldigt definierade lockar, eller föredrar du en mer vågig känsla?
 • Med eller utan klämma? En del upplever det enklare att börja med klämma om man är ovan, men resultatet blir ofta mer naturligt med en locktång utan klämma
 • Vilken budget har du?
 • Vill du kunna ta med locktången på resa? I sådana fall kan en mindre variant vara bättre (kolla också att tången har universalspänning)
 • Sladdlängd, olika värmeinställningar och automatisk avstängning – vad föredrar du här?

Tips för att skapa vackra lockar som håller länge

Att få till ett vackert, jämnt resultat med stabila lockar som håller riktigt länge kan vara en utmaning. Förutom att använda en locktång av bra kvalitet, finns det också en del knep att ta till för att lyckas bättre med stylingen och få lockarna att hålla längre.

Grunda med bra stylingprodukter

Ett hållbart resultat kräver att man förbereder håret med bra stylingprodukter. Välj gärna sådana som också innehåller värmeskydd, för att undvika att håret tar skada av värmen. Detta är särskilt viktigt om du använder locktång eller andra värmeverktyg ofta.

Applicera stylingprodukterna en stund innan du påbörjar lockningen, så att de hinner gå in ordentligt i hårstråna.

Dela upp håret i sektioner

Hårklämmor är din bästa vän när du lockar håret. Dela upp håret i olika sektioner och fäst de delar du inte ska locka med hårklämmor. På så vis slipper du att det lockade håret trasslar in sig i det som inte lockats, och det blir enklare att inte missa någon slinga.

Locka håret bort från ansiktet

Anpassa hållet du lockar åt för höger respektive vänster sida. Mest naturligt blir det om man lockar håret bort från ansiktet – det vill säga medurs på höger sida, och moturs på vänster sida. Genom att växla håll får du också ett mer livfullt resultat och mer volym i håret.

Ta en slinga åt gången

Undvik att försöka locka för mycket hår på en gång. Alltför tjocka slingor gör att värmen i locktången inte riktigt räcker till, och du får ett halvdant resultat som endast håller en kort stund. Locka lite åt gången istället – speciellt om du har tjockt och långt hår.

Låt lockarna svalna innan du rör vid dem

Vill du ha ett mer naturligt resultat är det en bra idé att dra fingrarna genom lockarna alternativt försiktigt borsta igenom dem. Vänta dock med att göra detta tills dess att lockarna helt har svalnat. Annars riskerar du att “dra ur” lockarna och försämra resultatet.

Avsluta med spray för extra stadga

Hårspray är alltid bra att avsluta med för att säkra upp med lite ytterligare stadga. Undvik dock att spraya för mycket då risken finns att lockarna får ett alltför hårt och stelt utseende. Välj hellre en bra fixeringsspray med hög stadga, och använda bara litegrann.

Testkällor

Test:The Independant

Testa av: The Fuzz

Test av Cosmopolitan: här