Hårtrimmer bäst i test

Ditt hår är så pass viktigt att det inte är värt att chansa med en hårtrimmer och lära sig vilken produkt som är bäst på marknaden den hårda vägen. Därför har vi samlat en noggrann genomgång av flera olika hårtrimmers du hittar i svenska butiker och som vi anser är de bästa. Vi går igenom egenskaper som flexibilitet, design, hanterbarhet och batteritid. Du får en ordentlig överblick över en variation av modeller och en genväg till att hitta hårtrimmern som passar just dig.

test av olika hårtrimmers
Kvaliteten mellan olika hårtrimmers skiljer sig åt. Vi hjälper dig hitta den bästa hårtrimmern.

På denna sidan får du:

 • Genomgång av olika testade hårtrimmers
 • Fördelar och nackdelar med de olika produkterna
 • En testvinnare och ett bästa budgetalternativ
 • Tips och råd för vad du bör tänka på när du använda en hårtrimmer
 • Info om vilka butiker som har bästa pris på hårtrimmers

Bäst i test – hårtrimmer

Känslan av att dra handen mot en nysnaggad hjässa är svårslagen. Därför bör du noga försäkra dig om vad det är du ska leta efter innan du gör ditt val. Frågor som vilken modell som passar till vilken hårtyp, hur smidig rengöringen är eller om hårtrimmers med sladd är passé är sådant du får svar på i vår sammanställning. Vi har sonderat terrängen i den djungel av trimmeralternativ du kan välja mellan och tittat närmare på dessa. Förhoppningsvis har du efteråt fått en större överblick över vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken hårtrimmer du ska köpa.


1. Testvinnare: Wahl 79602 Elite Pro

hårtrimmer Wahl 79602 Elite Pro är bäst i test
 • Flexibilitet och individuella lösningar
 • Tio distanskammar
 • Lång livslängd
 • Stark motor
 • Något tung – och inte sladdlös

Top Ten Reviews har gett sig på att testa och recensera märket och modellen Panasonic ER-GP800. En hårtrimmer som kan kräva en del erfarenhet för att bemästra, men likväl är svår att konkurrera ut för motståndarna. Överlägsenheten hos trimmern när du väl lär dig hantera den är så tydlig att det inte råder något tvivel om att detta är vår testvinnare i sammanhanget.

Flexibel klippning

Det finns många fördelar med Panasonic ER-GP80 som gör att du kan trimma både många olika typer av hår och även på olika sätt. Enligt Top Ten Reviews är det här en produkt som du kan räkna med även om du har längre hår. Du kan med andra ord utan problem gå från en riktig kalufs till ett millimeterkort snagg. Det är inte bara långt och kort hår på huvudet den klarar av med bravur. Den fungerar lika bra på ansiktshår som skägg och mustasch. En trimmer som ger dig ett välvårdat intryck helt enkelt, oavsett utgångsläge.

En annan flexibel del av Panasonic ER-GP80 är att du kan välja mellan att trimma med eller utan sladden inkopplad. Det är visserligen en lång sladd som gör att du ändå kan ta ut svängarna även när den sitter i väggen. Men om du önskar ännu mer utrymme att röra dig på kan du utnyttja den 50 minuter långa klipptiden som en full laddning av Panasonic ER-GP80 räcker till. Med andra ord är det gott om tid att justera hårlängden innan du behöver sätta hårtrimmern på laddning för nästa omgång.

Frisörkänsla hemma

Panasonic ER-GP80 tycks vara ungefär det närmaste du kommer känslan av att trimmas av frisören i en salong – fast i ditt eget hem. Motorn är kraftig men mjuk vilket resulterar i en jämn och behaglig trimning för den långhåriga likväl som den korthåriga. Du kan välja bland fem olika lägen när det kommer till längd. Med den här hårtrimmern kan du som kortast klippa 0,8 millimeter och med intervaller på 0,3 millimeter gå ända upp till 15 millimeter.

En av Panasonic ER-GP80:s främsta fördelar är annars den behagliga känslan av att ha trimmern i handen. Det är en smal och lättviktig hårtrimmer du har att göra med här. I allra högsta grad motsatsen till en klumpig trimmaskin som är svår att använda och glider ur händerna. En av Panasonic ER-GP80:s få nackdelar är att när du väl börjat använda den här produkten kommer det vara svårt att vänja sig vid någonting sämre.


2. Bästa budgetalternativ: Braun HC5090

Braun HC5090 hårtrimmer
 • Snabb laddningstid och långvarigt batteri
 • Stor bredd i längdinställningar (17 st)
 • Kan spolas rent under kranen
 • Mycket prisvänlig – mycket hårtrimmer för pengarna
 • Anses av en del användare inte vara lika mjuk i trimningen som andra produkter

Ofta behöver du vara beredd på att lägga ut en hel del pengar för att få en godtagbar hårtrimmer. Det finns dock undantag. Ask Men testade även hårtrimmern modell HC5090 från märket Braun, vilken är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en pålitlig produkt men vill undvika att gå upp för högt i prisklasserna för din hårtrimmer.

Spola rent trimmern under kranen

Vad som verkligen imponerar med detta budgetalternativ är hur många längdinställningar som följer den här hårtrimmern från Braun. Du kan välja mellan hela 17 olika inställningar som bestämmer hur kort du vill klippa. Det börjar på tre millimeter och ökar sedan med intervaller på samma mått ända upp till 35 millimeter. Med andra ord är det här en hårtrimmer som kanske framför allt passar dig som ska trimma något längre hår. Två stycken trimkammar ingår när du köper den här produkten.

En annan del som imponerar med Braun HC5090 är hur enkel den är att rengöra. Oavsett vad du klipper är det oundvikligt att det samlas rester och hårstrån i själva maskinen. Det kan vara ganska ofräscht med klippmaskiner som behåller hår efter trimningen, inte minst om ni är flera personer som delar på samma hårtrimmer. Det är dock inget problem med Braun HC5090. Den är nämligen vattentålig och kan därför enkelt spolas rent i handfatet under kranen efter att du är färdig.

Med eller utan sladd

Precis som med de flesta hårtrimmers idag är även Braun HC5090 möjlig att använda utan sladd. Anledningen är det uppladdningsbara systemet Dual-battery, som innebär att de två batterierna som finns i trimmern kan laddas upp och återanvändas på nytt, gång på gång. Det går snabbt att ladda batteriet till full kapacitet. På bara en timme är trimmern nämligen “good to go”.  Du märker tydligt när trimmern är fulladdad och redo för användning av att en LED-lampa lyser. Med ett fullt batteri kan du använda trimmern i ungefär 50 minuter innan den behöver laddas på nytt. Vill du vara på den säkra sidan och inte sitta där med ett halvsnaggat huvud efter dessa 50 minuter så går det förstås lika bra att använda trimmern med sladden inkopplad i ett eluttag.


3. Remington HC4250 Quick Cut

Remington HC4250 Quick Cut trimmer för hår
 • Det är en mycket effektiv hårtrimmer
 • Rör sig mjukt och ergonomiskt över huvudet
 • Att den är sladdlös ger utrymme för fri rörelse
 • Kort batteritid och tar fyra timmar att ladda fullt
Unik design

Det som utan tvekan gör denna Remington-modell mycket speciell och som utmärker den vid blotta ögonkastet är dess speciella design. Denna hårtrimmer saknar det längre handtag du ofta finner med andra trimmers. Istället är det här en kortare variant som sträcker sig enbart någon decimeter från bladen. Det är egentligen ingen nackdel, Remington HC4250 Quick Cut får ändå goda omdömen av männen på Ask Men.

Den rekommenderas för personer som inte vill komplicera trimmandet utan helt enkelt bara vill ha jobbet gjort så fort som möjligt. Remington HC4250 Quick Cut snaggar ditt huvud på bara ett par minuter.

Batteridriven “Curve Cut”-teknologi

När du trimmar ditt hår finns det en sak som är viktigare än allt annat: det måste bli jämnt. Ingen vill ha ett snaggat huvud där håret är kortare på ena sidan än på den andra. Eller för den delen ett skägg där tjockheten i håret skiljer sig åt över ansiktet. Det är någonting som Remington verkar ha tänkt på och försökt undvika till varje pris med den här modellen. Det finns nämligen en så kallad Curve Cut-teknologi vilket innebär att skärbladen på ett sofistikerat sätt rör sig med ditt huvuds konturer och försäkrar dig om en jämn klippning. Hårtrimmern är sladdlös och drivs av ett uppladdningsbart litiumbatteri och klarar av att arbeta i upp till 40 minuter på en laddning.


5. Panasonic ER-GP80

Panasonic ER-GP80 trådlös hårtrimmer
 • Framgångsrik även med långt hår
 • Kan användas utan sladd
 • Lättviktig produkt som passar i handen
 • Rekommenderas inte för nybörjare

En hårtrimmer som kan kräva en del erfarenhet för att bemästra, men likväl är svår att konkurrera ut för motståndarna. Överlägsenheten hos trimmern när du väl lär dig hantera den är så tydlig att det inte råder något tvivel om att detta är vår testvinnare i sammanhanget.

Flexibel klippning

Det finns många fördelar med Panasonic ER-GP80 som gör att du kan trimma både många olika typer av hår och även på olika sätt. Enligt Top Ten Reviews är det här en produkt som du kan räkna med även om du, eller om du trimmar en annan person, har längre hår och ska gå från en riktig kalufs till ett millimeterkort snagg. Det är inte bara långt och kort hår på huvudet den klarar av med bravur. Den fungerar lika bra på ansiktshår som skägg och mustasch. En trimmer som ger dig ett välvårdat intryck helt enkelt, oavsett utgångsläge.

En annan flexibel del av Panasonic ER-GP80 är att du kan välja mellan att trimma med eller utan sladden inkopplad. Det är visserligen en lång sladd som gör att du kan ta ut svängarna även när den sitter i väggen. Men om du önskar ännu mer utrymme att röra dig på kan du utnyttja den 50 minuter långa klipptiden som en full laddning av Panasonic ER-GP80 räcker till. Med andra ord är det gott om tid att justera hårlängden innan du behöver sätta hårtrimmern på laddning för nästa omgång.

Frisörkänsla hemma

Panasonic ER-GP80 tycks vara ungefär det närmaste du kommer känslan av att trimmas och klippas av frisören i en salong – fast i ditt eget hem. Motorn är kraftig men mjuk vilket resulterar i en jämn och behaglig trimning även för den långhåriga likväl som den korthåriga. Du kan välja bland fem olika lägen när det kommer till längd. I fallet med den här hårtrimmern kan du som kortast klippa 0,8 millimeter och med intervaller på 0,3 millimeter gå ända upp till 15 millimeter.

En av Panasonic ER-GP80:s främsta fördelar är annars den behagliga känslan av att ha trimmern i handen. Det är nämligen en smal och lättviktig hårtrimmer du har att göra med här. I allra högsta grad motsatsen till en klumpig trimmaskin som är svår att använda och glider ur händerna. En av Panasonic ER-GP80:s få nackdelar är att när du väl börjat använda den här produkten kommer det vara svårt att vänja sig vid någonting sämre.


Vad ska man tänka på när man ska köpa ny hårtrimmer?

Kan det vara värt att snåla och gå ned i prisklasserna eller måste du upp i pris för att få bästa resultat? Förhoppningsvis har du fått en del svar på den frågan i vår artikel. Här nedan har vi samlat några av våra bästa tips på vad du bör tänka på innan du slår till och lägger vantarna på din nya hårtrimmer.

Hur många längdinställningar finns i hårtrimmern?

Det är vår absoluta rekommendation att du överväger funktionerna som finns i hårtrimmern och hur du kan använda dem till din fördel. Det innebär att du bör ha koll på till exempel hur många längdinställningar det ingår i den aktuella hårtrimmern. Ju fler desto bättre. Då får du per automatik fler valmöjligheter när det kommer till den längd som du vill klippa just vid det tillfället. Du kanske inte vill ha för kort, men inte heller för långt. Ofta är det bra att börja lite längre och jobba sig nedåt, men då krävs det också många inställningar att välja mellan.

Sladd eller sladdlös?

En annan del som rör flexibiliteten är huruvida hårtrimmern är beroende av sladd eller inte. Märk väl att det fortfarande inte är alla hårtrimmers som klipper på batteri utan kräver att den är inkopplad med sladd under själva klippningen. Om så är fallet bör du tänka på hur beroende du är av en sladdlös trimmer och huruvida du begränsas i dina rörelser av att det finns en sladd med i bilden. Det här gäller främst de billigare produkterna. Titta också noga på hur lång sladden är så du vet hur mycket utrymme du har. Stör du dig helt och hållet på sladden – välj då en uppladdningsbar och sladdlös produkt.

Hur är känslan av hårtrimmern i handen?

Det kanske viktigaste av allt är hur hårtrimmern känns när du håller den i handen och framför allt känslan när du rör den längs ditt huvud, ansikte och ditt hår. Här bör du hålla utkik på vikten. Kontrollera vad hårtrimmern väger. Även om det inte är mycket kan det göra stor skillnad i hur bekvämt det är att arbeta med den.

Hur effektiv är trimmern?

Kontrollera också vilken effekt din trimmer har och hur länge en uppladdningsbar trimmer kan arbeta på en laddning. Prioriterar du effektivitet eller har relativt tjockt hår är det att rekommendera att du letar efter en hårtrimmer med starkare motor än sina konkurrenter. Klippningen kan annars bli en väldigt utdragen och frustrerande upplevelse och absolut ingenting du bör göra när du har bråttom. Här bör du även vara uppmärksam på skärhuvudets stålkvalitet. Går du ned i pris innebär det ofta att skärhuvudet slits fortare vilket kan vara känsligt för din hud.

Ta hand om din hårtrimmer!

Det avslutande rådet är att du bör anstränga dig för att ta hand om din hårtrimmer. Du kommer att förlänga dess livslängd avsevärt om du tänker på att skölja den ordentligt, rengöra den med borste och smörja in skärhuvudet med olja. I vissa produkter ingår material för rengöring och underhållning av produkten. Om du köper en hårtrimmer där detta inte ingår bör du dock införskaffa dig produkter för att hålla din trimmer i topptrim. Håret är som sagt för viktigt för att kompromissa med.

Fler tester inom skönhet

Ta del av vårt locktång bäst i test där vi utvärderar flera locktänger och utser både testvinnare och bästa budgetval.

En epilator är måsteprodukten för dig som vill ha släta ben. Men hur hittar man den bästa epilatorn? Vi hjälper dig på traven med både köpråd och prisjämförelse av marknadens olika epilatorer.

Testkällor

TopTenReviews

Askmen