Test av Fritöser

En fritös kommer med olika funktioner och prisklasser – vi hjälper dig hitta rätt

Bästa fritösen 2022

Det är både gott och mysigt att kunna fritera hemma i sitt eget kök. Riktigt spröda pommes frites, friterade räkor och bananer, allt kan man göra själv. Faktum är att många moderna fritöser kan göra mycket mer än att bara fritera. De kan göra allt från pajer till piroger och du kan hacka salladen medan kycklingen blir klar.

När det gäller fritöser finns det två huvudsakliga varianter att välja mellan, fritöser med olja och fritöser med varmluft, s.k. airfryers. En varmluftsfritös behöver bara lite olja, och vissa modeller ingen alls. Vi har tagit fram de bästa fritöserna på marknaden just nu. Vi har tittat på resultat från konsumenttester dels av Råd & Rön och dels av det danska konsumentrådet Taenk. Dessa tester är utförda av proffs, så att du på ett tillförlitligt sätt kan jämföra resultaten.

På denna sidan får du:

 • Testresultat av fritöser av olika modeller, både oljefritöser och varmluftsfritöser
 • En testvinnare, ett bästa budgetval och ett bästa premiumval.
 • De olika modellernas prestanda, egenskaper samt för- och nackdelar.
 • Köpråd inför ditt val av fritös.
 • I vilka butiker du hittar de bästa priserna på fritöser

Fritös bäst i test

Testerna är gjorda på pommes frites, och i flera omgångar för varje modell, tre med maxkvantitet och tre med rekommenderad kvantitet. För att göra det överskådligt och ha med flera bra alternativ har vi tagit fram en testvinnare, ett bästa budgetval och ett bästa premiumval. Även Prisjakt, ICA-Kuriren och Kockhuset har bidragit med värdefull information om de olika märkena och skillnader i pris, kapacitet, effekt och prestanda.

1. Testvinnare: Fritel FR1355

Typ: Oljefritös
Oljekapacitet: 3 Liter
Effekt: 2200 W
Vikt: 3 kg
Mått (BHD):
 27 * 22 * 41 cm
Funktioner: Fönster, Tål maskindisk, Löstagbar skål, Svalt hölje

Bästa fritösen Fritel FR 1455
 • ● Har stabil temperatur som inte svänger upp eller ner
 • ● Pommes frites får en jämn och fin färg
 • ● Har dubbla korgar/behållare
 • ● 10 års garanti
 • ● Saknar ångfilter

Denna klassiska modell använder olja för att fritera. Volymen på 3 liter gör att du snabbt och enkelt kan fritera pommes frites till hela familjen. Motorn är på 2200 Watt, vilket är starkt och bra. Den optimal kapaciteten är 666 gram och den maximala kapaciteten 1000 gram. Den placeras fristående, väger endast 3 kg och har måtten: bredd 26 cm, Djup 22 cm, Längd 58 cm. Den minsta oljemängden är 2,5 liter och den maximala oljemängd 3,0 liter. Den kommer i flera neutrala färger som kommer passa utmärkt i ditt kök. Välj mellan rostfri/krom, svart eller grå/antracit. Produkten får toppbetyg både hos Råd & Rön och hos Taenk. Den får höga betyg bland annat när det gäller jämnhet i färg, fastbrända smulor, inställningar, att hantera korgen samt flytta och förvara. Detta gör att den är utnämnd bäst i test hos Taenk.

Hög temperaturstabilitet och användarvänlighet

Fritel FR1355är stabil i temperaturen vilket är viktigt när man friterar för att få en jämn och fin yta. Vid tester ser man att temperaturskillnaden bara är någon grad, vilket innebär att alla pommes fritesen som friteras i den här fritösen får en fin och gyllengul yta. Det följer med en utförlig manual, som beskriver hur maskinen ska användas. Maskinen väger ca 3 kg och är tillräckligt stabil för att stå stadigt, men är ändå lätt att flytta och förvara. Säkerhet och tillförlitlighet är bra, speciellt när man hanterar kokhet olja. Termostat, timer och värmeenheten fick dock lite sämre betyg. 

Fritös med dubbla korgar

Denna oljefritös har en generös kapacitet och är rejäl. Med dubbla korgar kan man fritera mycket på en gång, vilket är toppen om man har en större familj eller gäster på besök. Rent allmänt får oljefritöser i regel bäst testresultat. Kanske är det för att vi är vana vid att fritera i olja, men många konsumenter tycker att själva friteringen går snabbare och att ytan blir krispigare och bättre. Man lägger helt enkelt maten i en korg och sänker ner den i het olja på klassiskt vis.


Bästa budgetval: Tefal Easy Pro FR3330

Typ: Oljefritös
Oljekapacitet: 3 Liter
Effekt: 2200 W
Vikt: 2,8 kg
Mått (BHD):
 26 * 30 * 43 cm
Funktioner: Diskmaskinsvänlig, Fönster, Löstagbar skål, Svalt hölje

Fritös bästa budgetval Tefal Easy Pro FR3330
 • Solid maskin till ett bra pris
 • Hög kapacitet
 • Smidig hantering, lätt att demontera
 • Lätt att ta isär och diska
 • Särskilt snabb när man friterar rekommenderad mängd

Även vårt bästa budgetval är en oljefritös med 3 liter i volym. Kapaciteten är på 1,2 kg och motorn på 2200 Watt. Dess optimala kapacitet ligger på 450 g, men vid behov har den även en maximal kapacitet på 900 g. För att kunna passa perfekt in i ditt kök erbjuds den i färgerna rostfri/krom, svart och silver. Både storleks- och prismässigt befinner sig produkten i mellanklassen. Med sina 3,4 kg väger fritösen något mer än vår testvinnare, men är ändå en lättviktare. Måtten är: bredd 28 cm, djup 26 cm och längd 54 cm.

Prisvärd och bra fritös

Den här oljefritösen är framför allt prisvärd. För endast ca. 600 kr får du nämligen en testvinnare hos det danska konsumentrådet Taenk som även rekommenderas av Råd & Rön, där den fick toppbetyg i testet. Tefal Easy Pro FR3330 har också fått toppbetyg hos Ica-Kuriren och bra betyg av konsumenter som påstår att friteringen går flera minuter snabbare med denna fritös jämfört med andra. Den får förbluffande höga poäng när det gäller det mesta, som till exempel jämnhet i färg och knaprighet. Den gör helt enkelt väldigt goda pommes frites. De blir nära nog perfekta i texturen oavsett om man friterar rekommenderad mängd 450 g eller maximal mängd 900 g. Man kan också tillaga kötträtter och andra tillbehör i maskinen.

 Säker och användarvänlig

Både den elektriska säkerheten och temperatursäkerheten är mycket bra. Maskinen är lätt att använda och att övervaka, detta menar Taenk. On/off-knappen visar tydligt när maskinen är igång. Att man lätt kan ta isär delar och diska dem i maskin gör att hanteringen blir mycket smidig även när man friterat klart.


3. Bästa premiumval: Philips Avance Collection Airfryer XXL

Typ: Varmluft
Max kapacitet: 1,4 kg
Volym: 1,4 Liter
Effekt: 2225 W
Vikt: 8,1 kg
Mått (BHD):
 32 * 43 * 32 cm
Funktioner: Timer, Automatisk avstängning, Tål maskindisk, Display, Signallampa

Varmluftsfritös Philips Avance Collection Airfryer XXL
 • Många bra förvalda matlagningsprogram.
 • Timer och Automatisk avstängning.
 • Enkel att rengöra med nonstick-beläggning.
 • Den kan fritera, grilla och rosta mat med bara lite olja.
 • Med Twin TurboStar-tekniken tar maskinen bort överflödigt fett från maten.

Som premiumval har vi valt ut en varmluftsfritös. Volymen ligger på 1,4 liter och så även kapaciteten. Detta är en något kraftigare maskin på 2225 Watt. Färgen är klassiskt svart. Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650har blivit utvald som den bästa varmluftsfritösen. Den får även toppbetyg av konsumenter som testat den. De säger att fritösen är rymlig, då den tack vare sin kapacitet på 1,4 kg får plats med en hel kyckling. Detta bidrar till riktigt smidig matlagning. Maskinen lagar nämligen maten medan man gör salladen.

Enkel och mångsidig varmluftsfritös

Framför allt hyllas produkten för sin enkelhet. Med förvalda program är det enkelt att laga mat. Maskinens rymlighet gör också att man får plats att laga mat till hela familjen på kort tid. Detta gör i sin tur att man får mer tid över till annat, något mycket värdefullt i vårt stressiga samhälle.

För en sund mathållning med mindre fett

Varmluftsfritösen, även kallad för det engelska namnet air fryer, är lite av ett mellanting mellan att fritera och ugnsbaka. Den kan sköta flera sorters matlagning och på olika sätt, inte bara fritera. Det går inte åt så mycket olja, så det är mager matlagning som passar alla som är måna om en sund livsstil för hela familjen och vill minska på fettet i maten. En varmluftsfritös osar inte heller så mycket som en vanlig oljefritös kan göra. Man lagar mat miljömedvetet, men får ändå bra resultat. Många tycker att det smakar väl så gott som med olja.


4. Cecotec CleanFry Infinity 4000

Typ: Oljefritös
Oljekapacitet: 4 Liter
Effekt: 3270 W
Mått (BHD):
 28 * 28 * 40 cm
Funktioner: Diskmaskinsvänlig, Fönster, Löstagbar skål, Svalt hölje, Timer, Överhettningsskydd

Cecotec Cleanfry Infinity 4000
 • Gör spröda och goda pommes frites.
 • Mycket prisvärd.
 • Rymlig
 • Modellen är mycket användarvänlig.
 • Värmeenhet, av-/på-knapp, timer och kallzon kunde varit bättre.

Cecotec CleanFry Infinity 4000 är en större och kraftfullare oljefritös. Den har en kapacitet på 4 liter och är på 3270 Watt. Även denna kommer i de klassiska färgerna rostfritt/krom, svart och silver.

Enligt Taenk gör Cecotec CleanFry Infinity 4000 ett mycket lyckat jobb och bjuder på spröda pommes frites. Grytan har en stor oljekapacitet på fyra liter, vilket är ett generöst mått. Med andra ord är det inga problem med att fritera mycket på en gång. En kommentar från en användare lyder: “Väldigt snabb, friteringen går flera minuter fortare med denna än med andra bra modeller.” Den tillhör de billigaste oljefritöserna i testet och med tanke på detta kan man utan tvekan säga att den är ett bra köp. Den är lätt att diska, men inte så många delar går att diska i diskmaskin.


5. DeLonghi Multifry FH1396

Typ: Multifritös
Kapacitet: 1,7 Liter
Effekt: 1400 W
Mått (BHD):
 40 * 29 * 33 cm
Funktioner: Automatisk avstängning, Display, Mobilapp för styrning av funktioner, Maskindiskvänlig, Non-stick, Timer, Ugnsfast

DeLonghi FH1396
 • Speciella, förinställda program för potatis, pizza, kaka och stuvning
 • App med 250 recept följer med
 • Mycket lätt att använda
 • Automatisk avstängning
 • Ugnsfast.

DeLonghi Multifry FH1396 är en låg-oljefritös med en kapacitet på 1,7 liter. Den är mindre kraftfull än övriga maskiner i testet då den bara är på 1400 Watt, men det gör den inte mindre prisvärd för det då den tillagar i princip vad som helst. Den här modellen rekommenderas av testsajten trustedreviews.com.

Låg-oljefritös med multifunktioner

DeLonghi Multifry FH1396 kombinerar låg-oljefritös med multiberedare och konserveringsmaskin. Den är alltså mycket allround i köket och kan till exempel göra risotto, couscous, grytor och ratatouilles. Den kan till och med baka pizza, kakor och pajer. Orsaken till att maskinen skiljer sig från andra modeller är att den har både ett övre och ett undre värmeelement samt en fläkt som ökar luftcirkulationen. Detta möjliggör att man kan laga flera olika rätter, vilket gör den så populär.

Kan både fritera, laga mat och baka med lite fett

Man kan göra pommes frites på 1700 gram potatis med bara någon tesked olja i maskinen. Modellen klarar alltså av att tillaga pommes frites lika bra som en vanlig varmluftsfritös, men den har också överraskande bra bakningsegenskaper. Exempelvis bakade experterna en äppelkaka med yoghurt, och den blev perfekt gräddad, saftig och god. Maskinen är också bra på att tillaga rätter som ris och fisk.

Enkel att använda

Förutom att kontrollpanelen är väldigt tydlig, finns det även färdiga program. Med färdiga program kan man enkelt tillaga mat som ett proffs då det kräver väldigt få förkunskaper. Därför är modellen också mycket användarvänlig.


6. Severin FR 2430 Airfryer

Typ: Varmluftsfritös
Oljekapacitet: 3,2 Liter
Effekt: 1500 W
Vikt: 4,8 kg
Funktioner:
Fönster, Löstagbar skål, Timer

Severin FR 2430
 • 60 minuters timer med signal
 • Tydlig display
 • Keramisk non stick-beläggning
 • Justerbar från 80 till 200 grader Celsius
 • Fullt möjligt att fritera utan olja
 • Några användare tycker att programmen tar för lång tid

Detta är en något billigare varmluftsfritös än vårt premiumval. Den är stor och rymlig på 3,2 liter, men dock inte så kraftfull då den är på endast 1500 Watt. Detta stämmer bra överens med prislappen på runt tusenlappen. Trots detta är den väl värd att nämna då Severin FR 2430 Airfryer utsedd till bästa budgetval av Kockhuset. Den har även fått positiva kommentarer från flera användare som tycker den är väl värd sitt pris. Med sin kompakta storlek, de klassiska färgerna rostfritt/krom, svart och silver är det inte heller konstigt att den även omnämns som stilren och att den smälter väl in i köket utan att ta för stor plats.

Krispig och god mat

Den arbetar med Rapid-Air-teknik precis som många modeller av varmluftsfritöser gör. Maten känns därför mycket fräschare. Pommes frites blir krispiga och det får plats mycket i den rymliga korgen. Den är dessutom energibesparande, snabb och luktfri. Om man så önskar kan man även använda lite olja i denna Airfryer för smakens skull. Det blir ändå en obetydlig mängd jämfört med en oljefritös.

Lätt att använda och komma igång med

Genom att det finns många förinställda program är det enkelt att komma igång med maskinen. Det finns touch-knappar på kontrollpanelen och en pekbar LCD-skärm, som guidar till perfekta resultat. Man kan lätt styra temperaturen. Den har program för pommes frites, kött, kyckling, räkor, grönsaker och bakning. Maskinen stänger av sig själv när man tar ut korgen, så det är ingen risk att man glömmer den på. Det är en väldigt användbar allround-fritös, som hela familjen har stor glädje av.


Köpråd innan du köper en fritös

Vilken ska man välja, Airfryer eller vanlig oljefritös?

Oljefritös är det klassiska, och många tycker att det är allra godast. Är man ute efter att få en vanlig fritering, är oljefritösen perfekt. En varmluftsfritös använder mycket lite olja eller ingen alls, och många tycker att det blir minst lika gott. Det upplevs också som en enklare hantering med Airfryer, det osar mindre och man sparar in på fett och därmed kalorier i maten. En Airfryer gör ofta annan mat också, så den är mer allsidig.

När det gäller fritöser är det verkligen en smaksak vad varje hushåll behöver och föredrar, dels när det gäller maskinens funktioner och även användarvänlighet och diskbarhet. Lagar man mycket mat på samma gång kanske det är rymligheten man tittar på. Tydlighet när det gäller display och signaler är också en plusfaktor.

Vad är viktigast för att få ett jämnt resultat när man friterar?

Det är viktigt att temperaturen håller sig på samma nivå utan att skifta upp och ner. En instabil temperatur kan leda till att pommes frites blir väldigt mörka och kanske till och med brända på utsidan, men är råa inuti. Den kritiska punkten är i regel när man lägger ner all maten i den varma oljan, sedan sker friteringen jämnt och fint.

Skiljer det på tillagningstiden mellan oljefritös och varmluftsfritös?

Om man räknar med förberedelse och även rengöring när man är klar, är det mer jobb och är en större tidsåtgång med en oljefritös. Oljan ska hettas upp, och det tar längre tid. Men när den är varm blir maten snabbt klar. Det är oftast lite mer efterarbete med en oljefritös, då det ofta är jobbigt att rengöra olja och man ska veta var man göra sig av med all överbliven olja. En varmluftsfritös plockar man bara ut ur skåpet, om man inte till och med låter den stå framme. Den är då i princip klar att använda när den är varm och det tar nästan ingen tid att värma upp den. Man diskar delarna i diskmaskin och det finns ingen överbliven olja att göra sig av med, så hanteringen är mycket smidig.

Hur ofta behöver man byta ut oljan?

Oljan kan bli smutsig av smulor och panering som sedan lägger sig på nästa maträtt och kan ge svarta små fläckar på maten. Därför har oljefritöser en kallzon, dit smulor åker ner och ligger kvar, så att man slipper detta problem, och man slipper då byta olja så ofta. Om kallzonen inte fungerar så bra får man filtrera (sila) oljan när den har kallnat och sedan hälla tillbaka den igen. Det är en lite kladdig hantering. Man måste dock vara beredd på att oljan behöver bytas ganska ofta i alla fall, så att den inte står och härsknar.

Hur gör man med avfallet när man tömmer ut oljan?

Man ska inte spola ut oljan i avloppet, för det finns stor risk för att oljan fastnar på rörväggarna. Man bör istället kasta den på ett särskilt kommunalt avfallsställe för insamling av just matfett, som till exempel en återvinningscentral. I nödfall kan man hälla den kalla oljan i en tom mjölkförpackning eller en plastdunk och lämna in den som brännbart avfall.

Ska man använda mycket olja i en fritös?

Ju större mängd olja, desto mer mat kan friteras samtidigt. Många tycker däremot att det är väl så gott med varmluftsfritös, medan andra fortfarande föredrar olja. För att kunna tillmötesgå alla kunders önskemål har man på senare år tagit fram nya modeller av oljefritöser som är både bra och bekväma och som kräver mindre olja. Med andra ord finns det idag något för alla som vill kunna njuta av friterad mat, på det klassiska viset eller på ett nytt och hälsosammare vis.

Fler tester

Du är säkert intresserad av vårt stora test av mikrovågsugnar som du hittar här på Konsumenttester.

Värdesätter du att få en perfekt rostad frukostmacka så missa inte vårt test av brödrostar.

Användbara länkar

Råd & Rön

Taenk