Barnvagn bäst i test 2022

Mamma med barnvagn
mammaAtt hitta rätt i barnvagnsdjungeln är en utmaning – men vi ska försöka hjälpa dig.

Grattis till er förväntade tillökning! Att skaffa barn är ett stort äventyr med många praktiska “måsten” som behöver vara på plats när barnet anländer. Det är bland annat sådant som att barnsäkra bostaden, köpa på sig ett lager blöjor och bebiskläder men också att köpa en ordentlig barnvagn. Det sistnämnda kan vara svårare än du tror. Det finns ingen anledning att förneka det. Det är ett stort beslut att ta när ni ska välja vilken barnvagn ni ska köpa till ert barn.

I den här artikeln försökter vi ge dig kunskap om de bästa barnvagnarna på marknaden, i flera sorter, modeller och varianter. Du kommer att få hjälp med att skapa dig en överblick av vilka alternativ du har att välja mellan. Efter att ha tagit del av testresultaten nedan kommer det att bli lättare för dig att jämföra produkterna och komma fram till ett noga övervägt beslut om vilken barnvagn som kommer passa dig och din familj bäst.

På denna sidan får du:

 • En överblick av några av de bästa barnvagnarna på marknaden
 • Tips på vad du bör tänka på när du köper barnvagn
 • Hänvisningar till omfattande barnvagnstest i sin helhet

Bäst i test – barnvagnar

Följande barnvagnar är med i testet:

●      Bugaboo Donkey 2

●       Joolz Hub (Duo/Kombi)

●       Britax B-Motion 4 Plus

●       Stokke Trailz (Duo/Kombi)

●       Stokke Beat (Duo/Kombi)


1. Testvinnare: Bugaboo Donkey 2

bäst i test barnvagn Bugaboo Donkey 2
 • Körkänslan är på topp: lätt att styra och svänga
 • Vagnen ger utrymme för mycket packning utan att påverka körkänslan
 • Du kan enkelt komplettera barnvagnen till en syskonvagn
 • Det går att byta suffletten och klädseln till andra färger
 • Lämplig för långa promenader i alla miljöer
 • Det här är en barnvagn som kostar mer än många andra

Från de som använt Bugaboo Donkey 2 hör man sprudlande superlativ. Det förvånar inte någon, för när man tittar på olika barnvagnar och bedömer dem utifrån egenskaper som funktionalitet och körkänsla är det få, om ens någon, av de andra barnvagnarna som kan rå på den så kallade “åsnan”. Den är helt enkelt en riktig testvinnare.

Oslagbar körkänsla

Det här är en barnvagn som utan tvekan slår sina konkurrenter på fingrarna när det kommer till körkänslan. En barnvagn ska vara lättrullad och enkel att svänga med. Du vill ju kunna vara flexibel när det blir trångt på trottoaren eller i mataffären. Bugaboo Donkey 2 ger dig just dessa möjligheter. 

Framhjulen är på hela tio tum och tack vare att de är svängbara får du kortast möjliga svängradie när du behöver byta riktning. Det innebär att Bugaboo Donkey 2 är en utmärkt barnvagn att föra i stan där du behöver vara beredd på att svänga för människor, hundar och cyklister. För den sakens skull innebär det dock inte att det här är en barnvagn som inte alls passar i terrängmiljöer – tvärtom. Bugaboo Donkey 2:s bakhjul är av större format. De tolv tum stora hjulen tränger igenom både grus, gräs, snö och lera. Vid sådana tillfällen kan du även låsa framhjulen eller ställa vagnen på två hjul.

I denna variant av Bugaboo Donkey har barnvagnen dessutom utrustats med skumhjul. Det har framför allt två fördelar. Dels blir körningen mjukare, men det bästa av allt är att det är omöjligt att få punktering.

För den växande familjen

Planerar ni ytterligare tillökning i familjen inom kort? Då finns det ingen lämpligare barnvagn än Bugaboo Donkey 2. Detta är en slags 2-i-1-vagn då den kan förvandlas till så kallad syskonvagn med två platser i vagnen där era små barn kan ta plats bredvid varandra. 

Åsnor är kända för att kunna bära ordentligt med packning och Bugaboo Donkey (åsna) 2 gör verkligen skäl för sitt namn. Packutrymmet i den medföljande sidokorgen klarar av en tyngd upp till tio kilo. Under vagnen finns en varukorg med ett totalt utrymme på hela 28 liter. 

Det här är med andra ord en praktisk barnvagn med hög funktionalitet. Trots sin potential att bära så pass tunga laster är det ingenting som påverkar dig när du väl är ute och går med vagnen. Den är fortfarande både smidig och enkel att manövrera. Helt enkelt den perfekta barnvagnen för utflykter!


2. Bästa budgetalternativ: Britax B-Motion 4 Plus

 • Stor valfrihet på utseende (åtta olika färger)
 • Hög maxvikt och stort utrymme
 • Fungerar både i stadsmiljö och terräng
 • Smidig att fälla ihop och lägga in i bilen
 • Plant liggläge med uppfällbart fotstöd
 • Körkänslan är inte optimal

Från Britax hittar vi en barnvagn som uppdaterat sin populära B Motion-modell till denna variant med namnet Britax B-Motion 4 Plus. Det här är en robust och stabil barnvagn som gör sitt jobb och tar sig igenom vilket underlag som helst. Den kostar inte skjortan men ger mycket barnvagn för pengarna.

Gott om plats i sittläget

Notera att detta är en barnvagn av framåtvänd modell. Det är en barnvagn där barnet sitter vänd med näsan framåt och håller koll på omgivningen. Med Britax B-Motion 4 Plus kommer du slås av häpnad av hur rymlig denna barnvagn är. Barn på över en meter kan fortfarande sitta bekvämt och sträcka ut benen när de sitter i den här barnvagnen. Det är uppenbart att Britax har lagt stort fokus på komforten i den här barnvagnen. Du lär nog knappt hinna runt kvarteret förrän ditt barn har somnat. 

Maxvikten ligger på hela 20 kilo. Det innebär att du i de allra flesta fall kan räkna med en hel del marginal till godo innan ditt barn växer ur barnvagnen för gott. Det innebär också att det är en barnvagn som lämpar sig för samtliga säsonger. I den här vagnen får ditt barn utan problem plats med tjocka vinterjackor och mössor. 

Även om den här modellen till synes är en sittvagn ska du inte låta dig luras av första ögonkastet. Naturligtvis kan du konvertera sittläget till ett liggläge och låta ditt barn vila raklång i vagnen istället.

Smidig och säker sele

Mardrömmen för en förälder är att ditt barn ramlar ur, eller ännu värre, reser sig ur en sittvagn och springer iväg när det verkligen inte är lämpligt. Till exempel ut i trafiken. När du låter ditt barn åka i en sittvagn är det därför mycket viktigt att selen håller god kvalité. Det är som ett säkerhetsbälte i din barnvagn.  När det gäller Britax B-Motion 4 plus kommer den med en fempunktssele med ställbar höjd. Tack vare fempunktsselen kan du enkelt ställa in höjden på selen i tre olika nivåer, beroende på ditt barns längd. Det finns också tillhörande axelremmar – men du måste inte använda dessa om ditt barn tycker det är bekvämare att enbart använda midjebandet. Selen är okomplicerad och ingenting du behöver lägga tid på att behöva lista ut. Den sitter tryggt och säkert och kan alltså tas isär i fem olika delar.


3. Joolz Hub (Duo/Kombi)

 • Enkel att transportera på bussen, tåget eller i bilen
 • Väger inte mycket – enkel att lyfta när det behövs
 • Kombinerat ligg- och sittläge
 • Anpassningsbar sufflett
 • Selen är något otymplig

Barnvagnen av märket Joolz Hub är en mindre barnvagnsmodell, men för den sakens skull inte på något sätt begränsad i dess funktionalitet.

En liten och nätt barnvagn

Vad du först kommer att lägga märke till är Joolz Hubs storlek. Det är sant, den är mindre än många av sina konkurrenter. Med en bredd på enbart 53 centimeter och en vikt på 11,5 kilo är det lätt att tro att vagnen till och med är för liten. Men då ska du tänka om. Istället är det här en nätt barnvagn med smidigheten som dess absolut största styrka. 

Det är lätt att tänka att man bara ska gå på stan och på öppna ytor med sin barnvagn, men sanningen är ju trots allt att barnvagnen ska med på väldigt många andra ställen också. Joolz Hub är mycket tacksam att ta med på kollektivtrafiken, i hissar och inte minst i bilen. En barnvagn måste kunna förflyttas på annat sätt än på egen hand eller att alltid behöva promenera med den, och i den kategorin är Joolz Hub svårslagen. 

Kombinera ligg- och sittläge

Med en del barnvagnar måste du som förälder göra ett val om du ska köpa en barnvagn med ligg- eller sittläge – eller både och. Framför allt när det kommer till de mindre modellerna. I det sammanhanget är Joolz Hubs barnvagn undantaget som bekräftar regeln. Här får du nämligen valmöjligheterna att växla mellan båda två, en funktion som annars kan vara svår att hitta i en barnvagn av den här storleken. 

Sittdelen är utrustad med en mjuklift så att ditt barn kan sitta tryggt och säkert i vagnen och spana på omvärldens spännande händelser medan ni är ute på promenad. Ryggstödet sitter högt upp vilket innebär en perfekt hållning som är både bekväm och bra för barnet. Dessutom kan du anpassa suffletten, även förlänga den, vilket ger dig flexibla lösningar beroende på väder, vind och solsken. 


4. Stokke Trailz (Duo/Kombi)

barnvagnen Stokke Trailz (Duo/Kombi) är testad
 • De stora och kraftiga hjulen gör att den övervinner vilket underlag som helst
 • Den rejäla korgen under sätet är en perfekt avlastningsyta för utflykter och shopping
 • Det finns en handbroms du trycker ned med foten – gör att barnvagnen inte kan rulla iväg
 • Inkluderar både regn- och insektsskydd
 • Något klumpig hopvikning

Precis som produktnamnet antyder är också mammorna på bloggen “Mom’s Reviews” övertygade om att det här är en barnvagn som tar sig igenom vilken terräng som helst, oavsett om det är snö, regn, sand eller grus. Var beredd på att punga ut en rejäl slant för den här robusta barnvagnen.

Lika bra i affären som i terrängen

Stokke Trailz marknadsför sig som en barnvagn som har sina fördelar i terrängen, det vill säga utomhusmiljöer med ojämnt underlag. Det är sant, den har sina styrkor i de situationerna. Men det innebär inte på något sätt att Stokke Trailz barnvagn inte skulle fungera i andra miljöer. Tvärtom är det en utmärkt barnvagn att gå till affären och handla med. Det finns nämligen en rejäl korg på undersidan av vagnen som du kan fylla med både det ena och det andra. Totalt kan du lasta förvaringskorgen med upp till tio kilo. 

En annan fördel i affären är att eftersom det här är en tung rackare kan du enligt mammorna på Mom’s Reviews med fördel hänga dina matkassar och shoppingbagar på barnvagnen utan att riskera att välta vagnen. Tyngden kan såklart vara en nackdel när du behöver flytta vagnen och eventuellt lyfta den, även om det underlättas av att sätet kan lyftas ut innan barnvagnen viks ihop.

Högre sittposition

Vad som gör den här barnvagnen unik i sin kategori är att sätet som barnet sitter i, som är vänt mot dig som förälder, har en högre position i vagnen jämfört med många andra barnvagnar. Barnet sitter alltså högre upp och kommer i och med det närmare dig som förälder. Med andra ord är det här en barnvagn som är optimal för kommunikation och spegling mellan förälder och barn eftersom ni kommer så nära varandra. Det har också fördelen att du kan använda barnvagnen som en barnstol om ni till exempel är ute och äter på restaurang. 

Precis som många moderna barnvagnar kan även den här vagnen konverteras från att ha en position där barnet är vänt mot dig som förälder till att vara vänd bort från dig istället. Vad som dock är anmärkningsvärt är att det finns tre stycken positioner i höjd att välja mellan när barnet är vänt mot dig – men enbart två stycken när barnet sitter i motsatta riktningen. 


5. Stokke Beat (Duo/Kombi)

Stokke Beat (Duo/Kombi)
 • En lätt vagn med skön körkänsla
 • Enkel att fälla ihop och tar minimal plats
 • Vändbar sittdel så att barnet kan åka både fram- och baklänges
 • Vagnen har stötabsorberande fjädring och fempunktssele vilket innebär en bekväm men framför allt säker vistelse i barnvagnen.
 • Fungerar sämre på ojämnt underlag

Barnvagnen från Stokke Beat är aktuell för ditt barn redan från nyfödd ålder i liggläge och därefter upp till cirka fem års ålder.

En riktig cityvagn

För dig som bor på landet eller längtar efter de där långa promenaderna med barnvagnen i skogen kanske du ska titta på en annan produkt. Det här är nämligen en barnvagn som utan tvekan är högst lämpad för stadsmiljöer, även om den säkerligen kan klara av en och annan grusväg. Vagnen väger knappt tio kilo, och det märks när du förflyttar dig med den i stan. Känslan av att vagnen nästan är tyngdlös är påtaglig. Det gäller även när ditt barn sitter i den eller om du lastat ordentligt i korgen. Den här barnvagnen har en maxvikt på 22 kilo, men otroligt nog påverkar det inte körkänslan. Vagnen känns lika lätt ändå.

Andra fördelar som utmärker Stokke Beat som stadsvagn är dess låga tyngdpunkt. Det, i kombination med att framhjulen är av svängbar karaktär, gör att det är svårt att hitta en barnvagn som rör sig smidigare i stadsmiljöer.

För dig på resande fot

Eftersom det här är en barnvagn av en mindre modell är det ett utmärkt val för dig och familjen som reser mycket i vardagen, både kollektivt och med bil. Den mindre storleken, 97 centimeter i längd och 53 centimeter i bredd, gör att du enkelt kommer in på tåget eller i bussen med barnvagnen. Den stora förvandlingen sker dock när barnvagnen fälls ihop, vilket görs med ett enkelt enhandsgrepp, Ihopfälld tar vagnen knappt någon plats alls och får utan tvekan plats till och med i det minsta bagageutrymmet. Det här är verkligen en barnvagn för dig som bor i stan och transporterar dig mycket i vardagen.


Vad ska man tänka på när man ska köpa ny barnvagn?

Det finns många aspekter att överväga när du köper barnvagn och det finns inte en given barnvagn som fungerar för alla familjer. Det krävs att du anpassar och individualiserar valet efter dina egna behov och förutsättningar. Men här får du ändå ta del av några generella tips som kan vara bra att ha med i bakhuvudet när du väljer barnvagn. 

Stor eller liten vagn

En barnvagn kan se perfekt ut från blotta ögat och tycks vara exakt det ni söker. Men tänk ett steg längre. Barnvagnen ska gärna få plats i bilen, i bostaden, hissar och många andra trånga utrymmen. Var noga med att inte välja en för stor modell så att ni kommer längre ut än ur barnvagnsaffären.

På samma tema bör du ta i beaktande att det är en helt annan sak att provköra en barnvagn som är tom jämfört med om det faktiskt ligger ett barn i den. Lägg därför gärna en tyngd i vagnen när du provkör för att känna av om det här är en vagn som rullar som den ska eller inte. 

Framåt- eller bakåtvänd

Det är egentligen en längre diskussion huruvida fördelar med en framåtvänd barnvagn överstiger en bakåtvänd eller vice versa. Många föräldrar tycker att det är tryggt att kunna se barnet samtidigt som man går med barnvagnen. Kanske ännu tryggare att barnet också ser dig som förälder medan ni är ute. På så sätt får barnet möjlighet att spegla sina intryck i dina egna reaktioner. 

Men det finns också en befrielse i att barnen sitter framåtvänd och får en överblick över miljöerna ni promenerar i. Inte sällan är bakåtvända vagnar ämnade för liggande barn och framåtvända vagnar för sittande. Här behöver ni bestämma er vilket som ni föredrar till just ert barn. Många vagnar erbjuder dock en kombination av båda två.

Fasta eller svängbara hjul

Ska du köra din barnvagn i huvudsak på asfalt eller på grusvägar? Då kan det ha betydelse vilken typ av hjul du väljer till din barnvagn. Det vill säga, om du bestämmer dig för fasta eller svängbara hjul. De sistnämnda kan lätt fastna i grus men är desto mer användbara på trånga ytor, då du effektivt lirkar dig ur utan att behöva backa samma avstånd som barnvagnen är stor. 

Glöm inte bort heller att alla barnvagnar inte har fyra hjul. Det finns även de som enbart har tre. Det är också en aspekt att överväga när du gör ditt val. 

Testkällor

https://www.preggo.se/article/den-ultimata-guiden-sa-valjer-du-ratt-barnvagn https://www.barnvagnsblogg.com/recension-av-britax-b-motion-4-plus/ https://www.momsstrollerreviews.com/stokke-trailz-all-terrain-stroller-review/

Vilken är den bästa bilbarnstolen? Ta del av vårt test av bilbarnstolar.