Personvåg bäst i test

Det finns mycket att tänka på när man ska hitta den våg som passar ens behov

Vilken personvåg är bäst?

Det kan finnas många anledningar till varför det är viktigt för dig att hålla koll på vad du väger. Du kanske önskar att gå ned i vikt och vill försäkra dig om att dina ansträngningar genom träning och förändrad kost ger resultat. Naturligtvis kan det gälla även det omvända, det vill säga att du har som ambition att öka din vikt och lägga på dig ytterligare kilon. Eller så vill du helt enkelt bara hålla kvar vid den vikt du har just nu.

Oavsett vad som stämmer in på dig finns det bara en sak som kan hjälpa dig att kontrollera att du är på rätt spår: nämligen personvågen. En personvåg får inte ge dig en ungefärlig uppskattning av den vikt. Den ska vara säker på sin sak. Dessutom finns det idag personvågar som väger så mycket mer än enbart kilona du bär på din kropp. Idag hittar du personvågar på marknaden som även visar dig ditt BMI, din muskelmassa och fettprocent. Sådana funktioner ger dig en helt annan överblick och helhetsperspektiv på hur din kropp mår än en vanlig våg som enbart visar vad du väger.

På denna sidan får du:

 • Tester, omdömen och beskrivningar av olika personvågar
 • Köpråd för vad du bör tänka på när du köper personvåg
 • info om vilken som är det bästa budgetalternativet
 • Var du hittar lägsta priserna på den bästa personvågen

Försäkra dig om den bästa personvågen

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på fyra stycken personvågar som har testats i olika typer konsumenttest. Du kommer få en tydlig överblick över produkternas för- och nackdelar och förhoppningsvis kan det hjälpa dig till ett bättre beslut när det är dags för dig att investera i en ny personvåg.


1. Testvinnare: Withings Body Cardio

Maxvikt: 180 kg
Antal viktsensorer: 4
Antal användare: 8
Noggrannhet: 100 gram
Mått (B*D): 327 * 327 mm

Mätområden: BMI, Benmassa, Kroppsfett, Kroppsvatten, Muskelmassa
Funktioner: Kompatibel med app, Bluetooth, Minnesfunktion, Wi-Fi
Färger:
Vit, Svart, Grå

Testvinnande personvåg Withings Body Cardio
 • Pulsmätaren som ger dig information om din hjärthälsa
 • Mäter vikt, BMI, kroppsfett, vattenfett, benmassa och muskelmassa
 • Använd tillhörande appen Health Mate App för att överblicka dina tränings- och viktmål
 • Upp till åtta användare kan registreras på vågen
 • Innehåller ett sofisitikerat graviditetsläge
 • Pulsmätningen rapporteras inte alltid vara exakt: kan vara bra att komplettera med manuell pulsmätning för att vara på den säkra sidan.

Slutsatsen är tydlig: det finns ingen mer given vinnare bland personvågar i det här testet än just Withings Body Cardio. Den utsågs till vår bäst i test personvåg inte minst för att det här är en tunn våg med ett mycket estetiskt utseende och mängder av nyttiga funktioner för en bred variation av människor. Lyckligtvis för oss svenskar finns produkten att köpa här på hemmaplan i Sverige.

Mäter pulsen

Withings Body Cardio erbjuder det som så många andra personvågar gör: nämligen viktmätning. Men till den listan kan du även addera BMI, fett- och vattenprocent samt din muskel- och benmassa. Dock är den kanske mest spektakulära funktionen i Withings Body Cardio det faktum att den både känner av och mäter din puls. Det innebär att den här personvågen ger dig verktyg att dokumentera din hälsa på ett mycket djupare plan än många andra produkter på marknaden. Tack vare pulsmätningen får du nämligen information som är direkt relevant för din personliga hjärthälsa.

Användarvänlig som få andra

Det är en fördel när en personvåg med så många funktioner som Withings Body Cardio är enkel att använda och kan brukas av flera personer i hushållet, alla med olika typer av kroppar. Det är exakt vad du får med Withings Body Cardio. Den här personvågen kan nämligen spara information på upp till åtta olika användare i samma minne. Ni kan med andra ord dela på vågen även i en stor familj.

Bland det bästa av allt är dock att det finns ett graviditetsläge som gör att du som är gravid kan få särskild koll på din viktutveckling i takt med att du kommer längre fram i din graviditet. Dessutom kan du när barnet väl är fött använda babyläget. Väg dig själv med bebisen i famnen och få reda på vad ditt barn väger. Att väga sig har aldrig varit smartare. En annan rolig funktion är att vågen även kan ge dig väderprognoser som den visar på sin LCD-skärm.


Bästa budgetalternativ: Beurer BF 700

Maxvikt: 180 kg
Antal viktsensorer: 4
Antal användare: 8
Noggrannhet: 100 gram
Mått (B*D): 300* 300 mm

Mätområden: BMI, Benmassa, Kroppsfett, Kroppsvätska, Muskelmassa
Funktioner: Kompatibel med app, Bluetooth, Automatisk avstängning
Färger:
Vit, Svart, Grå, Blå, Silver

Personvåg Beurer BF 700
 • Väldigt låga felmarginaler i viktmätningar
 • Bedömer använda kalorier i aktivt läge och viloläge
 • En av de snyggare personvågarna på marknaden
 • Mäter kroppsvikt, kroppsfett, kroppsvätska, muskel- och benmassa samt BMI
 • Billigare än många andra personvågar
 • Låga resultat i kroppsfettsanalysen

Beurer BF 700 är en mycket prisvärd personvåg med sina styrkor i noggranna viktmätningar.

Unik kalorimätning

Vad som vid första anblick utmärker Beurer BF 700 jämfört med dess övriga konkurrenter vi tar upp i den här listan är att den kommer med en alldeles särskild mätning av kalorier. I det här fallet innebär kalorimätning att Beurer BF 700 använder sig två olika system för att bedöma kalorierna i din kropp. Dels Active Metabolic Rate, AMR, som bedömer hur mycket kalorier din kropp använder när du är aktiv. Men du kan också använda dig av Basal Metabolic Rate, BMR, som bedömer antalet kalorier din kropp tar i bruk när du är i viloläge. Förutom att se resultaten på LCD-skärmen när du ställer dig på det vackra, svarta glaset kan du även följa dina siffror i den tillhörande appen.

Designen en klass för sig

I Råd & Röns test får Beurer BF 700 nästan så högt betyg det går att få när det kommer till noggrannhet och utförandet av viktmätningen. Snittfelet per 70 kilo ligger på häpnadsväckande låga 20 gram och per 120 kilo stannar felmarginalen på 100 gram. Det är låga felmarginaler som få andra personvågar kan mäta sig med. Men vad som verkligen kastar ljus över Beurer BF 700 är dess unika design som utan tvekan sticker ut. En stilren, enkel och svart design. Den ser ut som en våg ska göra – men med stil. En fröjd för alla badrum i alla hushåll.


3. Tanita BC-545N

Maxvikt: 150 kg
Antal viktsensorer: 8
Antal användare: 5
Noggrannhet: 100 gram
Mått (B*D): 350* 320mm

Mätområden: BMI, Benmassa, Kroppsfett, Kroppsvatten, Muskelmassa
Funktioner: Klocka, Löstagbar display, Automatisk avstängning
Färger:
Silver, Svart, Blå

Tanita BC-545N diagnostisk personvåg
 • Modern och stilren design
 • Levererar hela tio olika kroppsanalyser
 • Upp till fem personer kan spara sin data på vågen
 • Felmarginalen anses enligt Råd & Rön vara sämre än på andra personvågar

Det här personvågen av modellnamnet BC-545N från Tanita har testats av konsumenttestaren Råd & Rön. Den tar hem mycket höga betyg i hanterbarhet och det samlade kvalitetsintrycket. En modern våg med många funktioner.

Mäter muskler och fettprocent

Denna våg definierar verkligen det moderna sättet att väga sig på. Här är det inte tal om en våg som enbart ger dig ungefärlig uppskattning på hur många kilo du väger. Du får en mätning av din vikt, men du får också så mycket mer med denna våg från Tanita. På nästan rekordtid, 15 sekunder, får du hela tio stycken kroppsanalyser, inklusive din vikt, BMI, muskler och fettprocent på armar och ben som du läser av på den högupplösta färgdisplayen. Det här är verkligen en suverän våg för dig som vill sätta upp konkreta mål när det gäller både din vikt och träning och ha stenkoll på när du når dem – eller hur långt ifrån du är dina mål.

En våg för hela familjen

Om du trodde att vågen är personligt anpassad till dig så har du på sätt och vis rätt eftersom den så noga dokumenterar detaljerna av din kropp. Det finns också en inbyggd kalender och klocka så att du dessutom kan gå tillbaka i tiden och se hur dina respektive kurvor har utvecklats under längre tid. Däremot är vågen inte personlig på så vis att det enbart är du som kan använda den. Tanita BC-545N kan spara upp till hela fem personer i sitt minne, vilket innebär att det inte är något problem för ett helt hushåll eller ett mindre kollektiv att dela på vågen hemma och hålla koll på sina respektive viktkurvor.


4. Omron BF511

Maxvikt: 150 kg
Antal viktsensorer: 4
Antal användare: 4
Noggrannhet: 100 gram
Mått (B*D): 300 * 300 mm

Mätområden: BMI, Kroppsfett, Muskelmassa
Funktioner: Minnesfunktion
Färger:
Svart, Silver, Röd, Grå, Vit, Blå,

Personvågen Omron BF511
 • Omron BF511
 • Sparar upp till fyra användare i minnet
 • Fettanalysen är oerhört noggrann
 • Mättid på 10-15 sekunder
 • Du kan inte använda den här produkten om du har en pacemaker eller andra medicinska implantat i kroppen.

Avslutningsvis har vi en produkt som tillhör den övre delen av mellanprisklassen, om vi kan uttrycka oss på det sättet. Vi är uppe och kikar på om inte den översta hyllan, så den näst högsta. Omron BF511 är en komplett våg som förmedlar information om din kropps välmående och är testad av Råd & Rön med goda resultat.

Lättläst display

Det ska vara lätt att tolka resultaten och statistiken som kommer fram efter att du ställer dig på personvågen Omron BF511. Det är uppenbart för testarna på Råd & Rön att det är någonting som prioriterats i den här produkten. De många funktionerna, där du förutom vikt även mäter bland annat kroppsfett och BMI, är lätta att hantera vilket gör att detta är en personvåg som hade kunnat användas lika gärna i professionella sammanhang som hemma i ditt badrum för privat bruk. Med tanke på att övervikt kan leda till väldigt tråkiga följder som högt blodtryck eller diabetes ger Omron BF511 dig förutsättningar att försäkra dig om att du förlorar fett – inte vatten eller muskelmassa.

Omfattande mätprincip

Många personvågar, ofta de äldre varianterna, nöjer sig med att mäta din vikt i kilo och eventuellt i BMI, men det här är en personvåg som gör väldigt mycket mer än så. Utöver nämnda egenskaper ger vågen dig även uppgifter om hur mycket fett som bildats runt dina inre organ. Det är viktigt att ha kännedom om för att till exempel veta att du behöver förändra din livsstil för att undvika bland annat hjärtsjukdomar eller hyperlipidemi.

Förutom funktionen att mäta fett runt dina inre organ mäter vågen som så många andra vågar även ditt BMI, det vill säga förhållandet mellan din vikt och längd. Men vad Omron BF511 gör som flera andra personvågar inte gör är att den även mäter din ämnesomsättning i viloläge, mätt i form av använda kalorier. Den har dessutom funktionen att kunna mäta din skelettmuskulatur, vilket såklart är viktigt för dig som tränar för att öka kroppens muskelstyrka


Köpråd – så hittar du bästa vågen för dig

Vad ska du egentligen tänka på när det är dags för dig att investera i en ny personvåg? Efter att ha läst om produkterna och testresultaten i vår lista är det oerhört tydligt att personvågar idag generellt har mängder med fler funktioner jämfört med den våg du kanske hade i din familjs badrum under uppväxten. Där fick du reda på vad du vägde – men inte mycket mer. Så är det alltså sällan idag och det finns en djungel av olika specifikationer du ska tänka på före köpet. Här nedan ger vi dig några av våra tips på vad du bör överväga lite extra innan du bestämmer dig för vilken produkt du vill köpa.

Hur “nördig” är du egentligen?

Det finns personvågar som mäter i princip allting: vikt, fettprocent, muskulatur, kroppsvätska och BMI. Samtliga är såklart roliga och intressanta funktioner men det är samtidigt egenskaper som drar upp priset på personvågen i fråga. Men det är klart att det ska vara möjligt att hitta en bäst i test personvåg till ett ok pris. Frågan du behöver ställa till dig själv är hur intresserad du egentligen är av alla dessa mätinstrument, eller om du hade varit lika nöjd med enbart ett par av dem. För den som tränar, försöker gå ned eller upp i vikt eller har tydliga målsättningar med vilka värden man vill nå med sin kropp är det förstås oerhört användbart att kunna mäta kroppsvikten ända in på detaljnivå.

Hur många ska dela på vågen?

Någonting annat som du kanske noterat är att många av de personvågar vi gått igenom i vårt test skiljer sig åt när det kommer till hur många användare de klarar av. Någon kan spara minne på upp till åtta användare medan andra enbart tillåter fyra stycken personer för att samla deras data på vågen samtidigt. Det kan vara en viktig egenskap att tänka på innan du bestämmer dig för ditt köp. Hur många är ni egentligen i hushållet som ska dela på vågen?

Hur noggranna är mätningarna?

Med risk för att slå hål på en illusion – men tyvärr är faktum att få personvågar mäter exakt rätt vikt in på minsta milligram. Det kan till och med skilja dussintals, ibland hundratals gram, från exakt rätt vikt. Däremot finns det olika felmarginaler från våg till våg, där somliga vågar är närmare exakt mätning än andra. Råd & Rön går bland annat igenom detta produkt för produkt om du läser deras test i sin helhet. För dig som är oerhört noga kring detaljer i din träning och vilka värden du uppnår – och inte uppnår – är det såklart att rekommendera att du går upp i prisklass för att försäkra dig om en våg som är så exakt som bara är möjligt i sina mätningar.

Läs mer här

Råd och rön

The Guardian