Motionscykel bäst i test

test av motionscyklar
Vill du också kunna träna hemma? Vi guidar dig till rätt motionscykel.

Bästa motionscykel 2022

Motionscykeln har länge varit en uppskattad träningsmaskin för hemmet. Den tar inte så mycket plats som andra träningsmaskiner. Den hjälper dig att bränna kalorier på ett effektivt sätt. Du kan ändra intensiteten på träningen efter behov tack vare dess varierbara motstånd. Motionscykeln är snällare mot knän och leder än till exempel löpning. Detta beror på att kroppsvikten bärs upp av cykelramen. Du kan till och med se dina favoritprogram medan du cyklar. Det handlar om tidseffektiv träning enligt eget schema.

På denna sidan får du:

 • En sammanställning av flera olika motionscyklar
 • Genomgående beskrivning av motionscykeln vi utsett som testvinnare, bästa budgetprodukten samt bästa premiumvalet.
 • En köpguide där du kan läsa om vad du bör tänka på innan du köper en ny motionscykel.
 • Var du hittar de bästa priserna på motionscyklar

Vilket motionscykel är bäst i test?

Varje människas behov av motion och rörelse ser annorlunda ut. Det är även skillnad mellan olika modeller av motionscyklar. Det som passar en person kanske inte alls gynnar någon annan. Därför är det viktigt att lägga tid på hitta rätt motionscykel för de egna omständigheterna. I denna artikel går vi igenom sex olika motionscyklar som finns på marknaden. Vi har valt ut en testvinnare som du kommer att få veta allt om. Du får också läsa om vårt premiumval och vårt budgetval.


1. Testvinnare: Hammer Sport Ergo-Motion BT

Antal träningsprogram: 16 st
Svänghjulsvikt: 8,0 kg
Max användarvikt: 135 kg
Mått (BHD):
 65 * 150 * 110 cm
Funktioner: Pulsmätare, Kalorimätare, Ergometer, Bluetooth, Distans, Hastighet

Hammer Sport Ergo-Motion BT
 • Fokus på bekvämlighet även under längre träningspass
 • 4 program för kardiovaskulär konditionsträning, samt 12 program för intervallträning
 • Användarvänlig dator

Första plats intas av Hammer Sport Ergo-Motion BT. Denna kraftfulla motionscykel har fyra pulsprogram, samt 12 berg-och-dal-program. Träningsprofilerna kan varieras vecka efter vecka. Träningspassen blir på detta sätt både varierade och motiverande. Designen är stilfull och utmärker sig för en hög grad av modern sportighet.

Ergonomisk och användarvänlig

Hammer Sport Ergo-Motion BT är designad för att användaren ska se fram emot att få ta hand om sin hälsa. Motionscykeln har en Super-Soft sadel som designats för att även längre träningspass ska vara njutbara. Cykeln kan anpassas till alla kroppsstorlekar genom att justera sadelns höjd och vågräta läge. Styret kan vinkeljusteras för att optimera sittpositionen. Även ojämna golv behöver inte vara något problem: Hammer Sport Ergo-Motion BT ger möjlighet till höjdutjämning och transporthjul. Den maximala användarvikten för Hammer Ergo-Motion BT är 130 kg. Energiförbrukningen är wattstyrd, och indikerar de framsteg som görs inom träningen. Cykeln kan också visa hur din prestanda förbättras med tiden, vilket hjälper att hålla dig motiverad. Hammer Sport Ergo-Motion BT har en stor bakgrundsbelyst LCD-color-skärm. Detta kommer glasögonbärare att ha mycket glädje av, eftersom träningsuppgifterna enkelt kan läsas under alla ljusförhållanden.

Förbättra din ämnesomsättning med 12 intervallprogram

Programmet har designats för att hjälpa användaren nå sin målvikt så snabbt som möjligt. Berg-och-dalprogrammen är utvecklade för att tackla minskning av vikt och kroppsfett. Intervallträningen möjliggör hög kaloriförbränning i och med en kombination av högintensiva pass och perioder med mindre motstånd. Med regelbunden användning kan du snabbt förbättra din uthållighet och allmänna kondition tack vare de olika belastningsprofilerna. Växla lätt mellan dessa med hjälp av Hammer Sport Ergo-Motion BTs “push-and-turn” teknik. Du vrider bara och trycker dig fram till det träningsprogram du känner för just då.

Kontrollerad kardiovaskulär träning med 4 pulsprogram

Hammer Sport Ero-Motion BT har integrerade handpulssensorer som du kan använda för att mäta din puls under träningspassets olika moment. Du kan även välja att skaffa ett trådlöst bröstband för detta syfte. Bröstbandet är dock inte inbegripet i priset, utan finns tillgängligt som tillval. På datorn anger du en övre pulsgräns. Ditt personliga träningsresultat räknas ut med hjälp av denna, samt genom återhämtningsuppgifterna som mäts när träningspasset är slut. Motionscykeln är även kompatibel med iConsole-appen. På detta sätt kan du enkelt använda din surfplatta som träningsdator, och hämta egna rutter om du så vill.


Bästa budgetval: Titan Athlete B55

Antal träningsprogram: 16 st
Svänghjulsvikt: 9,0 kg
Max användarvikt: 120 kg
Mått (BHD):
 55 * 143 * 113 cm
Vikt: 40 kg
Funktioner: Justerbart motstånd, Display, Handpulsmätare, Kroppsfettmätare, Hastighet, Kaloriförbrukning, Distans, Justerbar sadel, Transporthjul

Motionscykel Titan Life Athlete B55
 • Lättanvänd och funktionell
 • Enkel att flytta på
 • Skön även för längre träningspass

Titan Athlete B55 får äran att inta platsen som bästa budgetval på vår lista. Det handlar om en rättfram motionscykel som kombinerar funktionalitet med enkelhet och erbjuder det till ett oemotståndligt pris. Alla viktiga funktioner finns med. Detta gör Titan Athlete B55 till ett utmärkt val för dig som inte bryr dig så mycket om tekniska detaljer, utan främst vill fokusera på din hälsa.

Bekvämlighet för att njuta av träningspasset

Titan Athlete B55 har en bekväm sadel som designats med fokus på längre träningspass. I sittande läge känns cykeln stabil, särskilt när den är tungt belastad. Styret kan vinklas för att hitta den optimala träningspositionen. De stora tramporna borgar för en positiv upplevelse. Är du över 185 cm lång bör du dock se upp – den begränsade sitthöjden kan kännas en gnutta låg. I så fall rekommenderar vi att du provar motionscykeln innan köp.

Lätt att flytta på

Titan Athlete B55 har 9 kg svänghjul och en garanti på 1 år vid användning i hemmiljö. Det är en enkel apparat som designats med ett enda mål: att du ska kunna förbättra din kondition hemma utan att behöva göra en stor investering. Bor du litet så kommer du kanske att behöva flytta på cykeln någon gång, kanske för att duka för gäster. Motionscykeln har då ett smidigt transporthjul som underlättar detta. Dessutom är dess totalvikt relativt låg.

Fokus på smarta grundfunktioner

Dessa viktiga funktioner finns med i Titan Athlete B55s lättanvända dator: avstånd och tid, handpuls, kroppsfett, temperatur och kalorier, RPM och varvtal, samt klocka och alarm. Den har även en bekväm hållare för surfplattan, så att du kan kombinera motionsrunda med TV-mys om du så vill. Datorn styrs enkelt med vred och tryckknappar. Den har dock inga integrerade träningsprogram.

En prisvärd motionscykel

Kom ihåg att Titan Athlete B55 är ett budgetval, ett perfekt alternativ för dig som är mån om slantarna. Det är en spartansk design med få krusiduller. Skärmen har till exempel ingen bakgrundsbelysning. Motståndet måste justeras manuellt genom att vrida på ett handtag. Använd gärna Titan Athlete B55 som en kom-igång-cykel, för att vänja dig vid motionscykeln som träningsform. Är du däremot en pryl-älskare som absolut vill ha den nyaste tekniken, bör du i stället fundera på att uppgradera till vår testvinnare.


3. Bästa premiumval: Assault Fitness Airbike

Antal träningsprogram: 3 st
Max användarvikt: 160 kg
Mått (BHD):
 59 * 123 * 130 cm
Vikt: 45 kg
Funktioner: Pulsmätare, Kalorimätare, Distansmätare, Hastighet, Bluetooth

Assault Fitness AirBike
 • Perfekt för intensiv träning
 • Du kommer enkelt och snabbt igång
 • Skonsam träning
 • Passar bra för crossfit
 • Helkroppsträning – aktiverar alla stora muskelgrupper
 • Kanske lite väl simpel för vissas smak

Som bästa premiumval utses Assault Fitness Airbike Classicsom är en hybrid motionscykel för intensiv men skonsam helkroppsträning. Assault Fitness Airbike Classic är en typ av motionscykel som är utvecklad för kortvarig och intensiv intervallträning och är speciellt anpassad för högintensiv crossfit träning. Det gör träningen enormt tidseffektiv. Den stora fördelen är att man aktiverar alla stora muskelgrupper samtidigt som träningen är skonsam för knän och leder. Den kräver knappt någon förinställning, du kan sätta dig på cykeln och är igång nästan direkt. För dig som älskar att ta ut dig och vill få ut maximalt av din träning är  Assault Fitness Airbike Classic ett bra val. Skaderisken är minimal på grund av de skonsamma träningsmomenten.

Enkel och lättflyttad

Assault Fitness Airbike Classic är konstruerad för att enkelt kunna flyttas, så att man kan komma igång med träningen så snabbt som möjligt. Det innebär att den har få andra finesser som är vanliga på andra motionscyklar. Displayen är inte bakgrundsbelyst och träningsprogrammen är få. Det finns inte heller någon plats för vattenflaska eller mobiltelefon, vilket är vanligt på andra modeller. Om man tänkt att man ska se film under träningspasset ska man tänka på att ljudnivån kan bli hög eftersom motståndet är luftstyrt.

En motionscykel som erbjuder helkroppsträning

Vill du bara använda armarna under träningen, finns det fotstöd som man använda för att  placera fötterna på. Cykeln står stabilt även vid hög belastning. Har du ett något ojämnt  underlag finns det justerbara skruvar undertill som gör att cykeln kan stå helt stadigt. Effektiv träning och förbränning får man med de två förinställda träningsprogrammen. De har korta intervaller på 20 sek träning och 10 sek vila och tvärtom. Vill man kan man istället välja antalet förbrända kalorier som intervall. Det innebär att du cyklar tills målet av förbrända kalorier är uppnått.

Motionscykel som ger effektiv träning

Träningen blir otroligt energikrävande och effektiv, eftersom man använder både armar och ben intensivt. Det gör Airbike till en av de bästa motionscyklarna i världen för tidseffektiv kaloriförbränning. Det finns informativa instruktionsvideos om man är osäker på hur man ska använda den som bäst. Dessa går igenom olika utmanande träningsprogram och ger tips.

Slutligen, den här motionscykeln riktar sig till den som vill träna intensivt och effektivt, som gillar att maximera träningen, som vill ha allsidig träning men ändå skonsam på en robust cykel.


4. Schwinn Airdyne AD8

Antal träningsprogram: 9 st
Max användarvikt: 160 kg
Mått (BHD):
 50 * 132 * 132 cm
Vikt: 60 kg
Funktioner: Handpulsmätare, Distans, Kaloriförbrukning, Stoppur, Hastighetsmätare, Display

Schwinn Airdyne AD8
 • Kommer snabbt upp i högt tempo
 • Passar dig som gärna kör korta, intensiva träningspass
 • Okomplicerad träningsdator
 • Snabbknappar för de vanligaste intervallpassen
 • Lite för högljudd

Om du kan tänka dig att betala ett högre pris för en träningscykel som ger mer än vanlig motion så är Schwinn Airdyne AD8 ett alternativ till vårt premiumval. Denna motionscykeln ser till att du snabbt kommer upp i hög hastighet och är perfekt för dig som vill köra ett tufft och svettigt intervallpass. Displayen har snabbknappar så att du lätt kan välja bland olika intervallpass. Den här modellen är alltså inget för den som vill träna långsam distans, utan den är istället perfekt för dig som föredrar korta, snabba och effektiva träningspass.

Lite dyrare, lite tuffare

Schwinn Airdyne AD8 hör till den högre prisklassen och passar bäst på gym eller hos andra företag som erbjuder träningsfaciliteter till sina anställda. Har man däremot pengarna, ont om plats och kort om tid så kan denna cykeln vara värt investeringen. Den här maskinen är till för den som snabbt vill kunna köra igenom ett högintensivt pass. Motståndet är luftstyrt och du får alltså högre intensitet på träningen när du jobbar hårdare med cykelns träningsarmar och trampar snabbare på pedalerna.

Hög kvalitet och högeffektiv träning

Ljudet blir högt när du använder maskinen så den är inte tänkt för dig som vill trampa lugnt framför tv:en. Nej, det här är en högeffektiv men okomplicerad motionscykel som gör att du alltid kan hålla undan kalorierna och garanterat får dig att öka syreupptagningsförmågan. Schwinn Airdyne AD8 har bekväma handtag och en skön sadel, allt av hög kvalitet.


5. Abilica Stream UB X

Antal träningsprogram: 12 st
Svänghjulsvikt: 9,0 kg
Max användarvikt: 200 kg
Mått (BHD):
 51 * 143 * 95 cm
Vikt: 46 kg
Funktioner: Handpulsmätare, Bluetooth, Display, Transporthjul

Abilica Stream UB X
 • Klarar högre vikt
 • Handpulsmätare
 • Robust och lång hållbarhet
 • Anpassad hylla för mobil/läsplatta
 • Eventuellt för mycket krusiduller för den simple motionären

Electrolux Ultraone EUOC92IW är en tystgående modell. Råd & Rön anser den vara relativt jämbördig med sina andra konkurrenter från samma företag. Just ljudnivån är dock utan tvekan den här dammsugarens största styrka.

Tystgående på flera vis

Ljudnivån uppgår till drygt 65 decibel, precis som bland annat vårt bästa budgetval. Det innebär att du lätt kan dammsuga utan att störa någon som exempelvis sitter och pratar eller ser på TV. Tekniken bakom den låga ljudnivån döljer sig i slangen och i munstycket. Dock bidrar även de mjuka gummihjulen till en lägre ljudprofil. Hjulen är även konstruerade för att inte orsaka repor i golven. Utöver detta undviker du dessutom slitage och bucklor längs väggarna tack vare dammsugarens extra mjuka stötfångare.

Kommer åt på svåra ytor

Likt ovanstående produkt från Electrolux har även denna modell ett 3-i-1-munstycke. Det innebär att du kan variera städningen mellan borsten, fogmunstycket och möbelmunstycket beroende på vad du städar. 3-i-1-munstycket fungerar både på stora och mer svåråtkomna ytor. Den är effektiv när det kommer till att göra rent ur springor, vilket särskiljer den från många andra dammsugare. I det avseendet belönar Råd & Rön produkten med betyget nio av tio.

Extra stor påse

Den här dammsugaren är modern på så vis att en indikatorlampa visar när påsen är full och behöver bytas. Det har den gemensamt med flera av produkterna vi har gått igenom i artikeln. Däremot är har Electrolux Ultraone EUOC921W den största påsen av samtliga dammsugare som omnämns här. Totalt rymmer påsen hela fem liter.


6. Abilica WinMag Cruise

Antal träningsprogram: 12 st
Svänghjulsvikt: 7,0 kg
Max användarvikt: 130 kg
Mått (BHD):
 65 * 150 * 110 cm
Vikt: 33 kg
Funktioner: Pulsmätare, Distans, Kaloriförbrukning, Hastighet, Justerbar sadel, Transporthjul

Abilica WinMag Cruise
 • Pris under genomsnittet
 • Varierande träningspass
 • Lagom bra för en genomsnittsmotionär
 • Passar inte den som gillar högintensiva pass

Vill du ha en lättare motionscykel som hör till de lägre prisklasserna så är Abilica WinMag Cruise ett bra alternativ. Det här är en komplett men inte så kostsam motionscykel som fungerar alldeles utmärkt till den genomsnittlige motionären.

Bra konditionsmaskin för långa personer

Den moderna designen med olika inställningar gör att motionscykeln enkelt kan anpassas till längre människor som är över 190 cm. Det går att att reglera sadeln både lodrätt och vågrätt så att bekvämligheten ska vara så bra som möjligt.

Lagom är många gånger bäst

När du jämför olika motionscyklar för att hitta den cykel som är bäst i test är det lätt att snubbla förbi alla genomsnittliga modeller. Abilica WinMag Cruise är kanske inte allra bäst i test på alla punkter, men den har ett gott genomsnittsbetyg och uppfyller de flesta vanliga motionärernas krav. Det gör den till en av de mest populära modellerna på marknaden.

En motionscykel för den vanlige motionären

Tack vare dess genomsnittlighet passar den många av oss nordbor som uppskattar “lagom”. Med den här motionscykeln kan du värma upp inför någon annan träning, men du kan också avverka ett helt vanligt cykelträningspass med hjälp av de 12 varierade träningsprogrammen. Cykeln har lagom många finesser och är varken till för den högintensivt tränande atleten eller den som kanske knappt tar sig ur soffan. Abilica WinMag Cruise är till för dig som bara vill kunna hålla igång din vanliga motionsträning under hela året. Med en motionscykel som du har inomhus kan du alltid träna, oavsett väderlek ute.


Köpråd innan du beställer din motionscykel

När du funderar på att köpa en motionscykel är det bra att fundera igenom vilka kriterier som den bäst ska leva upp till för att matcha just dig och ditt behov. Oavsett om du är van vid motionscykling eller nybliven hemmamotionär, så kan det vara bra att läsa igenom våra köpråd för att hitta just den bästa cykeln för dig.

Hur stor plats tar motionscykeln?

En motionscykel tar inte lika stor plats som andra träningsmaskiner. Du behöver därför inte ha ett särskilt hemmagym för att ha en motionscykel. Se bara till att den modell du väljer har transporthjul och inte är av den tyngre modellen om du vill kunna flytta undan den emellanåt. Exakt hur stort utrymme cykeln kräver beror på modellernas olika storlek. Längden kan variera mellan 95-135 cm, bredden kan vara 55-60 cm och höjden kan skifta mellan 120-140 cm.

Vi är olika användare med olika längd, går det att använda samma cykel?

Javisst, välj bara en motionscykel där sadeln enkelt kan justeras. När ni är flera i hemmet som använder cykeln så kanske ni även vill ha tillgång till flera olika träningsprogram eller motståndsnivåer. Om det finns en hylla på konsolen för mobilen eller surfplattan, så kan den som använder cykeln själv välja underhållning.

Jag vill bara komma igång med träningen på ett enkelt sätt, vad gör jag då?

Motionscykel är bland den enklaste metoden att komma igång att träna. Välj en mindre avancerad variant där du inte behöver knappa in en massa data för att börja. Placera cykeln förslagsvis framför en tv så kan du enkelt slå dig ner och trampa medan du tittar på din favoritserie. Oavsett vilken kondition du är i när du börjar med träningen är motionscykling tryggt att utföra.

Ska motionscykeln användas till rehabträning eller som högintensiv träning?

Om du är ute efter en riktigt proffsig motionscykel där du har möjlighet att träna på flera nivåer och där du kan spara data, mäta puls och hjärtfrekvens och kunna köra riktigt svettiga intervallpass, då ska du förstås satsa på en motionscykel som är av bättre kvalitet. Ju fler funktioner, desto fler krav kan du ställa på den, helt enkelt. För dig som kanske precis börjat träna, eller som har en knäskada eller liknande och som kommer att köra rehab en tid finns det fullt tillräckliga motionscyklar som inte alls kräver lika många inställningar, som är lätta att komma igång med, men som ändå står stadigt. Vill du ha en motionscykel att använda när du ser på tv för att bryta ett mönster av för mycket stillasittande, ja då kan en enklare variant ändå vara den i jämförelse bästa motionscykeln för dig.

Övervikt och motionscykel, hur fungerar det?

De flesta motionscyklarna är stadiga, med fyra fötter och tar ca 150-160 kg belastning. Motionscyklar som tar 200 kg är tyngre att flytta på och de är mer lämpliga på gym eller på platser i hemmet där cykeln är tänkt att stå kvar. Välj gärna en cykel med bredare sits så att du verkligen känner att du sitter säkert i sadeln. Om du har några extra kilon som du behöver bli av med är motionscykling i hemmet ett jättebra sätt att komma igång med träningen då det är en så snäll motionsform för kroppens leder och främst knäna. Den enda smärta du lär känna av är träningsvärk i början.

Vilken prisklass ligger motionscyklar på?

Motionscyklar går att dela in i tre ungefärliga prisklasser. Som med det mesta får du vad du betalar för. Budgetcykeln som är enkel att komma igång med hittar du för under 3500 kronor. Mellanklassen med motionscyklar som är lite mer robusta och rymmer högre datorkapacitet kostar ca. 3500 – 7000 kronor. Känner du att du är på en hög och intensiv träningsnivå och vill få ut så mycket som möjligt av din cykel så väljer du “proffsklassen” där priserna ligger på 7000 kronor och uppåt. När du vet vad just du behöver och jämför olika test av motionscyklar så kommer du att hitta en prisvärd och bra produkt som förhoppningsvis kommer väl till användning.

Fler tester

Om du ska ta din träning på allvar så kan ett aktivitetsarmband vara användbart. Med ett aktivitetsarmband håller du koll på din träning.

Användbara länkar

Träningsinstruktioner

Bruksanvisning Airdyne AD8